Betsy DeVos, kvinnen president Trump ønsket som utdanningsminister, ble tirsdag godkjent av Senatet med knappest mulig margin. Visepresident Mike Pence måtte bruke sin dobbeltstemme for å få DeVos godkjent.

Den spesielle situasjonen oppsto fordi to republikanske senatorer erklærte at de ikke ville støtte henne. Dermed ville stemmetallet vært 50-50 om ingen andre senatorer ombestemte seg.

«Just one more»

Nettopp det prøvde demokratene til det siste. I et forsøk på å få flertallet mot DeVos gjennomførte demokratiske senatorer en 24 timers tale-maraton i Senatet før tirsdagens avstemming, i håp om å få ytterligere én republikaner over på sin side.

Det klarte de ikke, og dermed ble dobbelstemmen til Mike Pence avgjørende.

Omstridt

Betsy DeVos er milliardær og har i årevis gitt generøse donasjoner til det republikanske partiet. Hun har vært en sterk talsperson for private skoler og såkalte charter schools, som er offentlig finansiert men som opererer på siden av det offentlige skolesystemet. Dette har gjort henne meget omstridt blant demokratene og blant lærere i den offentlige skolen.

Nominasjonshøringen i januar gjorde ikke saken noe bedre. Der antydet hun blant annet at skoler i delstaten Wyoming kan ønske å ha våpen tilgjengelig for å beskytte seg mot grizzlybjørner.

Etter høringen erklærte to republikanske senatorer at de umulig kunne gi sin stemme til henne. Susan Collins fra Maine og Lisa Murkowski fra Alaska frykter at DeVos' politikk vil undergrave offentlige skoler i utkantstrøk i deres hjemstater.

51-50

Dermed var det i utgangspunktet dødt løp og 50 stemmer mot 50 i den avgjørende avstemningen i Senatet. Visepresidenten sørget for at stemmetallet endte på 51-50 i DeVos' favør. Det er første gang i historien at dette skjer, ifølge historikere nyhetsbyrået AP har snakket med.

Samtidig blåser det friskt rundt andre av Trumps ministre. Andrew Puzder, som er innstilt som arbeidsminister, innrømmet mandag at han har leid en papirløs innvandrer som vaskehjelp, skriver CNN.