LOFOTEN-STRID: Leder Silje Ask Lundberg i Naturvernforbundet mener Ap-nestleder Hadia Tajik farer med usannheter om olje- og gassvirksomhet utenfor Lofoten. Tajiks rådgiver sier at feilen ble rettet opp.
LOFOTEN-STRID: Leder Silje Ask Lundberg i Naturvernforbundet mener Ap-nestleder Hadia Tajik farer med usannheter om olje- og gassvirksomhet utenfor Lofoten. Tajiks rådgiver sier at feilen ble rettet opp. Foto: NTB scanpix

Miljøtopp fnyser av Ap-Hadias «krøll på tungen»: – Dette er en gavepakke til oljeindustrien

Hadia Tajiks rådgiver sier at Ap-nestlederen umiddelbart beklaget feilen og rettet den opp, og kan ikke utelukke at utilsiktede tabber har blitt gjort tidligere.

Tirsdag skal Arbeiderpartiets nye partiprogram presenteres på landsstyremøtet.

Partileder Jonas Gahr Støre og nestleder Hadia Tajik har allerede møtt motstand med sitt kompromissforslag om Lofoten.

Programkomiteen har lagt frem det de kaller en treddelt løsning i spørsmålet om olje- og gassvirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

Det går mot knallhard oljekamp i Arbeiderpartiet, der både tilhengere og motstandere mobilserer, ifølge NRK.

AUF støtter ikke den tredelte løsningen, og AUF-leder Mani Hussaini har uttalt at løsningen ikke er et kompromiss så lenge det innebærer en konsekvensutredning av områdene sørvest for Lofoten.

– Oljeselskapene får til det de har håpet på i alle år – tilgang til det feltet de virkelig er interessert i, Nordland 6. Forslaget er altså ikke noe kompromiss; det er akkurat det oljebransjen vil ha. Det er derfor AUF stemte mot, har Hussaini sagt til VG.

– Et svik

Ap-kompromisset kritiseres også av olje- og energiminister Terje Søviknes, som mener Arbeiderpartiet svikter arbeidsplasser og oljenæringen i nord. Også regjeringspartner Høyre er skuffet, og har overfor NRK beskrevet kompromisset som «en historisk snuoperasjon».

– De endrer jo nå standpunkt dramatisk i forhold til det de hadde i 2013, da de la frem forrige program. Hvilket kunnskapsgrunnlag de sitter med nå som de ikke hadde i 2013, er interessant å se. I den situasjonen som olje- og gassnæringen er i nå, kaller jeg det et svik i forhold til norske arbeidsplasser og muligheten til å videreutvikle næringen, sa Søviknes til Politisk kvarter i NRK.

Naturvernforbundet mener området som Arbeiderpartiet vil verne aldri var aktuelt for oljeleting.

– De sier de skal verne deler av Lofoten, men grensen deres går ikke engang ut til øya Røst. De verner et område som aldri har vært aktuell for oljenæringen, nemlig Vestfjorden, har Silje Lundberg, leder av Naturvernforbundet, sagt til NRK.

– Serverte det norske folk usannheter

Lundberg anklager dessuten Hadia Tajik for å levere regelrette usannheter til det norske folk, og viser til at Ap-nestlederen som har ledet programkomiteen ved to anledninger har hevdet at det allerede er olje- og gassaktivitet utenfor Lofoten i dag.

– Oljedebatten har vart så lenge i dette landet, at det skal en del til for at jeg blir sint. Det meste har liksom blitt sagt eller gjort før. Men denne gangen tok det kaka. For Arbeiderpartiet sin nestleder kom ikke bare med alternativ fakta, hun serverte det norske folk usannheter. Og om Arbeiderpartiets nestleder ikke engang forholder seg til fakta, hvem kan vi da forvente at skal gjøre det? skriver Lundberg i en iTromsø-kronikk om Tajiks utsagn i Politisk kvarter mandag:

«Nordland 6 skiller seg fra Nordland 7 og Troms 2 på den måten at det allerede foregår en del olje- og gassvirksomhet på deler av feltet, det er allerede en del infrastruktur der, sokkelen er annerledes enn de andre soklene ved at den er breiere og konfliktsannsynligheten mellom fisk og olje er annerledes».

Da Lundberg postet kritikken mot Tajik i et offentlig innlegg på sin facebookvegg mandag, svarte Ap-nestlederen slik:

«Hei Silje, Veit du - du har heilt rett. I ein lang debatt litt tidleg om morgonen i dag fekk eg krøll på tunga og sa ting feil. Det eg prøvde å seie var at Nordland 6 er eit område som har vore konsekvensutreda og opna for oljeverksemd tidlegare, og kor det er større nærleik til eksisterande infrastruktur og eksisterande felter med drift. Istaden sa eg at det var drift der i dag - det var rett og slett ein glipp. Dette var ikkje noko eg gjorde for å lure folk. Eg kjenner Naturvernforbundet og andre som er engasjerte i spørsmålet godt nok til å vite at det ikke går an å jukse på slike ting. Det gjekk rett og slett litt for raskt. Det skal det sjølvsagt ikkje gjere igjen. Ha ein fin dag. Hadia.»

Lundberg svarte med å vise til at Tajik hadde påstått det samme i et intervju i VG, og skrev: «Så når du iallefall to ganger de siste ukene har sagt til nasjonal media at det allerede er olje og gassaktivitet i området, ja da må jeg si at en unnskyldning om krøll på tunga blir litt vanskeligere for meg å tro på.»

– En gavepakke til oljeindustrien

Lederen i Naturvernforbundet sier at Tajik ikke har svart på hennes siste spørsmål, noe som får henne til å tro at det ikke bare kan være krøll på tunga hos Ap-nestlederen.

– Når hun påstår at det allerede foregår olje- og gassvirksomhet utenfor Lofoten på Nordland 6, virker det som hun ikke har satt seg inn i saken. Vi har tidligere forsøkt å invitere henne til de aktuelle områdene, så hun får møte fiskerne på Røst som blir berørt av dette, men hun har takket nei. Forslaget som Aps programkomité har kommet med, er ikke et kompromissforslag i det hele tatt. Det er en gavepakke til oljeindustrien, sier Silje Ask Lundberg til TV 2.

TV 2 har bedt Hadia Tajik kommentere påstandene fra Lundberg, og har fått følgende svar fra hennes politiske rådgiver:

Politisk rådgiver Edina Ringdal viser til at Hadia Tajik umiddelbart beklaget feilen og rettet den opp. Ringdal kan ikke utelukke at utilsiktede tabber har blitt gjort tidligere.