Ny forskning: Vanskeligheter i forholdet? Mannen har skylda!

Kjærlighetsforsker Dr. John Gottmann er tilbake med ny bok. Og denne gangen har han svaret på historiens best bevarte hemmelighet: Hvem har skylda hvis forholdet går skeis?

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Boken «Det kvinner vil ha, det menn vil ha» lanseres i disse dager, og der står det svart på hvitt at det er menns handlinger som skiller et fantastisk forhold fra et mislykket et.

– Han setter det selvsagt på spissen, men det er langt fra et poeng han har tatt ut av løse lufta. Dette er basert på årelang forskning – faktisk over 40 år, sier psykolog Frode Thuen til God morgen Norge.

Thuen er også en av Norges fremste parterapeuter og han bruker ofte John Gottman i sin behandling.

Amerikanske John Gottman blir ofte omtalt som samlivsforskningens far. Han har forsket på parforhold siden 1970-tallet, og metodene han bruker blir sett på som banebrytende. Han putter par inn i et laboratorium – nærmest som et «Big Brother»-hus – og så skal paret oppholde seg der i opptil 72 timer.

De er overlatt til seg selv, og må snakke sammen og gjøre hverdagslige ting, akkurat som hjemme. De blir observert systematisk, for deretter å bli fulgt opp i opptil 15-20 år etterpå.

På bakgrunn av deres opptreden i laboratoriet over tid, kan han forutsi om det går bra eller dårlig med det aktuelle paret.

Mannen sitter med nøkkelen

Denne forskningen har ført til at Gottmann etter fire tiår kan konkludere med at mannen sitter med nøkkelen. Det er han som er den avgjørende faktoren om et forhold er velfungerende eller ikke.

– Mye av utviklingen i et forhold handler om hvordan mannen møter kvinnen. Er han pålitelig? Kan hun føle seg trygg på at han er der for henne? Hører han etter, er han oppmerksom, engasjert og til stede i forholdet – eller sklir han unna?

– Men hva er det kvinnen egentlig vil ha i et kjærlighetsforhold?

– Det handler først og fremst om trygghet og bekreftelse. At han er der for henne og ivaretar henne. Det handler også om å bli akseptert, å anerkjenne følelsene og behovene hennes. Hvis en kvinne for eksempel er lei seg, så vil menn ofte trøste eller forsøke å løse problemet. Men det kvinner ofte trenger, er at det er noen som lytter og bryr seg. Det å klare å se kvinnen og lese hennes behov, er det viktigste hos en mann.

Studerte 3000 par

Gottmanns forskning er bredt anerkjent og en av de mest siterte på dette feltet. Han har studert mer en 3000 par, og kan i løpet av fem minutters observasjon avgjøre om paret vil lykkes – eller om de vil gå fra hverandre.

– Hvis vi vet hva vi skal se etter, så er ikke det vanskelig å forutsi. De mønstrene som viser seg i den daglige kommunikasjonen mellom par, er de samme som kommer til uttrykk i konflikter og krangler. Det er for eksempel veldig fint å ha evnen til å le litt av seg selv og kunne stille seg utenfra for å se på en situasjon. Da har man denne samme evnen, i større eller mindre grad, i konflikter. Da går det som regel mye bedre i parforholdet.

– Men kvinner er vel ikke helt uten skyld om forholdet skulle gå rett vest?

– Joda, kvinnen har sine unnlatelsessynder også. Mannen trenger mye av det samme som kvinne. Han trenger en som vil vise omsorg og som vil være der for han og dekke hans behov.

– Kvinner har ofte lite forståelse for partnerens problem eller savn. Da kommer man fort inn i en ond sirkel og spiller hverandre dårlige. Hvis det ene parten har et savn eller et problem, så er det et relasjonelt problem. For er man ulykkelig, begynner man å oppføre seg dårlig, sier Frode Thuen.