Nordmenn kjøpte 300.000 flere pakker te i år enn i fjor, og te-utvalget i dagligvare-butikkene øker.

Men det er ikke lenger bare nok at te skal smake godt. Flere produsenter hevder også at teen skal være helsefremmende. En Matkontrollen-undersøkelse viser at produsenter lover i reklamen at te skal bidra til alt fra «lavere kreftrisiko» til å «støtte kvinners syklus».

Lover produsentene for mye? Matkontrollen har plukket ut 18 te-produkter i norske butikker. Legemiddelverket har sett på innholdet og markedsføringen av disse.

– Når vi ser på markedsføringen av disse produktene ser vi at noen av dem går ganske langt i påstandene sine. Det er jo for å selge; de gir disse produktene flere egenskaper enn det det er dekning for, sier Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket og norsk representant i Herbal Medical Products Comitte.

Madsen plukket ut seks av 18 produkter, som han mener er verstinger og lover for mye i reklamen.

GÅR FOR LANGT: Legemiddelverket mener produsentene av disse produktene går for langt i reklamen. Foto: Marie Kingsrød-Olsen, Matkontrollen 
GÅR FOR LANGT: Legemiddelverket mener produsentene av disse produktene går for langt i reklamen. Foto: Marie Kingsrød-Olsen, Matkontrollen 

Få med deg hele reportasjen om te på Matkontrollen torsdag klokken 20.00!

Lavere kreftrisiko

Blant produsentene som får kritikk er Kremmerhuset – som selger te for rundt fire millioner kroner i året. På pakken til Kremmerhusets sorte te skriver de at te «har blitt knyttet til lavere kreftrisiko».

– Folk er veldig redde for kreft, og man skal være svært forsiktig med å snakke om det. Først og fremst frykter vi at slike påstander skal gi personer et håp det ikke er dekning for, sier Madsen.

Han får støtte av førsteamanuensis ved det medisinske fakultetet i Universitet i Oslo, Monica Carlsen.

– Jeg synes ikke man kan si at inntak av te påvirker kreft på basis av den forskningen vi har i dag, sier Carlsen.

Vet lite om helseeffekt

Hun forklarer at man ikke vet så mye om hvilken påvirkning svart og grønn te kan ha på ulike sykdommer.

– Det er gjort mye forskning på inntak av te og ulike sykdommer. Man har sett på blant annet vektreduksjon, diabetes, kreft og hjerte- og karsykdommer. På hjerte- karsykdommer ser det ut til at man finner en gunstig effekt. Men man kan egentlig ikke si noe særlig når det gjelder inntak av te og de andre sykdommene.

UNDERSØKER: På oppdrag fra Matkontrollen sjekker Legemiddelverket markedsføringen av 18 populære te-produkter. Seks av dem er verstinger. Foto: MARIE KINGSRØD-OLSEN
UNDERSØKER: På oppdrag fra Matkontrollen sjekker Legemiddelverket markedsføringen av 18 populære te-produkter. Seks av dem er verstinger. Foto: MARIE KINGSRØD-OLSEN

Kremmerhuset beklager påstanden om kreft på te-pakken.

– Det er meget uheldig at det står. Det er ikke riktig, vi beklager og har fjernet denne teksten fra våre poser. Vi ble bevisste dette i 2015, og besluttet da å fjerne dette fra våre teposer, sier innkjøpssjef i Kremmerhuset, Marte Tørstad.

– Men nå er vi i 2017, og vi har funnet pakken i butikken?

– Vi ser i ettertid at vi skulle ha fjernet dette tidligere etter at vi tok denne beslutningen, men nå er alle posene med denne teksten borte fra Kremmerhusets butikker.

Skylder på sommervikar

Også produsenten Confecta lover for mye i markedsføring, ifølge Legemiddelverket. De hevder blant annet at deres kamillete skal hjelpe mot magesår, og at rooibos-teen skal være gunstig mot kollikk.

– Magesår er svært alvorlig, så det er å gå alt for langt, sier Madsen.

Confecta skriver dette i en e-post til Matkontrollen:

«Vi legger oss flate, og informasjonen er slettet fra nettet. En overivrig sommervikar skulle hjelpe oss med utdypende informasjon på nettsidene, og gikk for langt. Vi beklager at ledelsen ikke kontrollerte dette bedre».

Sykluseffekt

Den store urte-te produsenten Pukka, som solgte 1,2 millioner te-pakker i 2015, lover på sine norske nettsider at deres Womankind-te skal «støtte kvinners syklus».

– Jeg forstår ikke hva det skal bety. Dette produktet har selvsagt ingen effekt på kvinners menstruasjon, hormoner eller lignende, og å påstå det er å gå for langt, sier Madsen.

Pukka påstår også at deres produkter «Cleanse» og «Detox» skal rense kroppen.

– Dette med detox, rensning og lignende er en stor myte. At det skal ha noen effekt for helsen stemmer ikke, og det finnes ingen dokumentasjon på det, fastslår Madsen.

Bryter loven

Matkontrollen kan også avdekke at Pukka bryter loven i sin markedsføring. Pukka hevder nemlig på sine nettsider at deres produkter er utviklet av «Pukkas ayurvediske lege, Sebastian Pole».

Denne såkalte legen er ikke registrert med autorisasjon i Helsepersonellregisteret. Siden lege er en beskyttet tittel i Norge, er det ulovlig å bruke tittelen uten at man har lisens eller autorisasjon.

– Det er helt klart: Skal man påstå noe i markedsføring må det være riktig. Dersom en person som omtales som lege, ikke er lege, er det villedende, sier fagdirektør i Forbrukerombudet, Tonje Hovde Skjelbostad.

– Det er heller ikke lov for en lege å markedsføre produkter, påpeker Madsen i Legemiddelverket.

Pukka medgir at dette stemmer: Pole er ikke lege. Etter at Matkontrollen kontaktet Pukka har de fjernet dette fra markedsføringen.

– Vi kan bare beklage på det sterkeste at «ayurvedisk practitioner» en gang i tiden ble feilaktig oversatt til «ayurvedisk lege», som vi er fullt ut inneforstått med er en beskyttet tittel. Vi rettet opp dette med en gang dere gjorde oss oppmerksomme på det - det var ikke meningen å villede noen. Vi kommer umiddelbart til å korrigere alt relevant materiell på dette punktet, sier Marianne Willumsen Nustad, som er distributør for Pukka i Norge.

– Pukka har fulgt norsk lovgivning til punkt og prikke på pakningene.

Mener teen har effekt

De mener at det er god dokumentasjon for at urte-te har en effekt, men har ikke lov til å markedsføre dette. De har fjernet påstandene Legemiddelverket reagerte på fra nettsidene sine.

– Vi er veldig stolte av urteteene våre, urter er sunt og det er vel dokumentert, sier Willumsen Nustad.

– Men det finnes vel ikke noe dokumentasjon på at urtene i en te har den effekten?

– Da skal vi heller ikke snakke om det, da skal vi snakke om urtene. Det er ikke vår intensjon å komme med uttalelser eller argumenter rundt disse produktene som vi ikke har belegg for å si. Men vi er uenige i deres påstand; vi mener at urteteen har effekt, men vi har ikke lov til å si det overfor forbruker.

Pukka viser blant annet til en studie de mener viser at kamille kan bidra til at man lever lenger.

Willumsen presiserer at kvinners syklus ikke er en sykdom, og at det er veldokumenterte urter i Woman-kind teen som har god effekt på kvinners syklus.

– I årtusener har man brukt urter, og kvinner har delt råd og erfaringer om ulike urter, som de har brukt - og som har hjulpet - mot ulike plager, sier Willumsen Nustad.

Hun mener at det er urter i Detox-teen som er kjent for å ha god effekt på fordøyelsen.