Snart kan du betale på Facebook og Google

Banktjenester utført av Facebook og Google blir en mulighet når EU nå liberaliserer bank- og forsikringsbransjen. Men mange er skeptiske og redde for å miste kontrollen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Når EUs andre banktjenestedirektiv trer i kraft, åpnes det for banktjenester fra Facebook og Google. Hvordan dette blir, gjenstår å se, sier leder for IKT Norge Torgeir Waterhouse. Men han sier det vil ligne noe vi kjenner fra før.

– Du har en identitet, et plastkort eller noe du logger på med, som du kan bruke til å si at jeg er meg og nå vil jeg betale eller motta penger.

Men nordmenn er ikke klare til å kaste seg over et slikt tilbud. I en undersøkelse som Datatilsynet har gjennomført, svarer 79 prosent at de er skeptiske til slike tjenester fra disse selskapene.

Direktør i Datatilsynet, Bjørn Erik Thon tror forklaringen ligger i at vi har et tradisjonelt syn på bank og finansiering. Han tror folk er redde for å miste kontroll.

– Vi liker å holde oss til de vi har hatt et kundeforhold til i mange år. Også er det jo snakk om pengene våre, her da. Og pengene våre har vi jo en tendens til å være ekstra forsiktige med.

Se hele debatten fra Nyhetskanalen i videovinduet øverst!

Tar opp kampen med bankene

Thon sier at han ikke tror vi kommer til å se at Facebook nødvendigvis blir en bank, men at nye aktører tar opp konkurransen med tradisjonelle forsikringsselskaper og banker. Han tror også at bankene vi kjenner i dag kommer til å forandre seg.

– De kommer til å ta opp posisjoner hvor de forsøker å være mer rådgivere, nettopp fordi de kommer til å få mer kunnskap om oss og hvordan vi lever livene våre. Det er også mulighet for at man kan selge, gi bort eller bytte dataene sine mot ulike typer tjenester. Da kan vi få rådgivning om trening, investering, bytte av strømleverandør og den typen ting, sier Thon.

Algoritmene bekymrer

Det er ikke først og fremst sikkerheten som bekymrer Thon, men måten beslutninger treffes på.

– Det er algoritmer som kommer til å treffe mange beslutninger, sier han.

Torgeir Waterhouse i IKT Norge mener det er typisk at folk er skeptiske til nye måter å bruke teknologi på, og at tillit er nøkkelen.

– Folk er skeptiske frem til de ser hva det er, og kan gjøre seg opp en vurdering basert på hva det er for noe, sier han.

Utfordrer Vipps

Han mener det ikke er så lenge til vi kan bruke Facebook og Google til betalingstjenester, men at dette vil være forbehold noen tjenester. Som med Vipps, vil det sannsynligvis blir mulig å betale tilbake og gjøre direkte kjøp.

– Dersom du tenker på banktjenester som boliglån, er det langt unna, kanskje aldri. Dersom du tenker på å kunne bruke Facebook eller Google til å betale tilbake den femtilappen du lånte, er det kanskje ett eller to år unna, sier han.

EUs andre banktjenestedirektiv kommer neste år til å åpne mange nye muligheter for teknologigigantene, sier daglig leder i Coxit PR, Magnus Brøyn.

Utfordringen til Facebook og Google er at slik det er i dag er det ulike lover for hvert land i hele verden. Det betyr at de må forholde seg til en jungel av ulike begrensninger og muligheter. Men det er store summer å tjene på å utfordre den store bank og finansindustrien, sier Brøyn. Han sier Facebook i første omgang kommer til å samarbeide med banker som vil stå for den tekniske leveransen av betalingstjenestene.

– Dette kommer til å bli en del av en naturlig utvikling hvor teknologigigantene på sikt ønsker å ta eierskap til en større del av verdikjeden innen bank og finans, sier han. Det viktigste de mangler nå er pengene våre, sier han.