NEKTET: Den føderale dommeren James Robart nektet president Donald Trump å fortsette innreiseforbudet. Foto: Reuters
NEKTET: Den føderale dommeren James Robart nektet president Donald Trump å fortsette innreiseforbudet. Foto: Reuters

Trump om dommer: – Skyld på ham hvis noe skjer!

USAs president fortsetter sine angrep på rettssystemet. – Holdningen hans kan føre Amerika til en katastrofe, mener senator.

Det kommer neppe som noen overraskelse, men Donald Trump bruker igjen sterke ord for å markere sine politiske synspunkter.

Sent søndag kveld norsk tid, gikk han igjen til angrep på den føderale dommeren James Robart, som blokkerte Trumps kontroversielle innreiseforbud for borgere fra Iran, Irak, Jemen, Somalia, Libya, Syria og Sudan.

Innreiseforbudet, som ifølge tidligere borgermester i New York Rudy Giuliani kom i stand fordi Trump ønsket en lovlig måte å forby muslimer innreise, er ifølge Trump essensielt for å hindre terrorangrep i USA.

Trump mener dommer Robart, som han tidligere har kalt en «såkalt dommer» må stå ansvarlig dersom det «skjer noe».

– Jeg kan bare ikke skjønne at en dommer vil sette vært land i en slik fare. Hvis noe skjer, skyld på ham og rettssystemet. Folk flommer inn. Ille!, tordner Trump i en twittermelding.

Visepresident Mike Pence forsvarer Trumps stadige utfall mot rettsvesenet og enkeltpersoner slik:

– Jeg tror det amerikanske folk er vant til at denne presidenten sier det han tenker og snakker veldig direkte med dem, sier Pence i et intervju med ABC.

– Kan føre Amerika til katastrofe

Reaksjonene blant demokratene er forøvrig krasse. Senator Jay Inslee i Washington, twitret at Trumps holdning kan bli katastrofal.

– Angrep på en føderal dommer fra POTUS (Presidenten) er under verdigheten for dette embetet. Holdningen kan føre Amerika til katastrofe, mener Islee.

Etter at innreiseforbudet ble erklært ugyldig, og det ble innførte en midlertidig stopp, anket Donald Trump gjennom Justisdepartementet avgjørelsen.

Avviste Trump-anke

I anken hevdes det at Donald Trump har uinnskrenket rett til å utestenge eller slippe inn utlendinger.

Justisdepartementet krever at domstolen i California opphever den midlertidige forføyningen som fredag ble utstedt av en føderal dommer i delstaten Washington.

Søndag morgen avviste ankedomstolen i San Francisco Trumps klage på blokkeringen av innreiseforbudet. Et nytt nederlag for USAs ferske president var et faktum.

Den siste uken har 60.000 visum til USA blitt annullert som følge av Trumps ordre. Dommeren i Seattle argumenterte med at innreiseforbudet er grunnlovsstridig, og lørdag ble kanselleringen av visumene reversert.

Kan ende i høyesterett

Tvisten kan ende i høyesterett.

– Jeg tror den muligheten de har er å anke den føderale dommerens avgjørelse til en høyere rettsinstans. Etter en høring der kan kjennelsen muligens bli midlertidig opphevet i påvente av en fullstendig behandling, sa Dag Blanck til det svenske nyhetsbyrået TT i helgen.

Blanck er professor ved det svenske instituttet for nordamerikastudier, som er en del av universitetet i Uppsala. Han synes konflikten som nå utspiller seg i USA er veldig interessant og tror saken kan gå helt til høyesterett.

– Det er det amerikanske maktfordelingsprinsippet – mellom den dømmende og den utøvende makten – som kommer til syne her, forteller professoren om konflikten mellom president Donald Trump og domstolene.