Lørdag kveld skulle Mari Gerhardsen (43) ta inn sine tre hunder som stod i bånd på gårdsplassen på Magnor i Eidskog kommune. Blant dem var en åtte år gammel Jack Russell-terrier med navn Ludvig.

– Da jeg skulle ta inn alle tre, så klarte lille Ludvig å snike seg ut på gårdsplassen igjen. De pleier noen ganger å gå løs, men stikker aldri av, så jeg regnet med at han ville bjeffe når han ville inn, forteller matmor Mari Gerhardsen til TV 2.

Når Ludvig ikke ga lyd fra seg ble hun svært bekymret, spesielt fordi det samme kveld hadde blitt varslet om ulvespor i nærheten.

– Jeg dro ut for å lete etter ham søndag morgen, men jeg fant halsbåndet hans og masse blod bare 40 meter fra huset. Da knakk jeg helt sammen og måtte ringe en venn og nabo som kom for å hjelpe.

I SORG: Matmor Mari Gerhardsen. Foto: Privat
I SORG: Matmor Mari Gerhardsen. Foto: Privat

Minst tre ulver

Statens Naturoppsyn (SNO) har søndag gjort undersøkelser i området og bekreftet at det var ulv på eiendommen hennes, minst tre stykker.

Naboen, Kjell Magne Tråstadkjølen, tok over letingen av Ludvig og fant mer blod og innvoller spredt i området søndag. Han mener det ikke er håp om å finne større levninger.

– Ulvene har sloss om Ludvig, det er det ingen tvil om. Vi fant blant annet deler av tarmen hans. Dette er helt jævlig, vi kan ikke ha det sånn! Hele bygda blir jo livredde, så nå skal vi søke om fellingstillatelse, sier Tråstadkjølen, som bruker søndag kveld på å trøste Gerhardsen og familien.

Han og andre i bygda har vært i kontakt med ordføreren i kommunen tidligere, fordi økningen i ulvespor har økt fra å være sjeldent til å bli ukentlig.

Matmor er tydelig berørt av hendelsen når hun snakker med TV 2 og det samme er hennes to sønner på 11 og 14 år.

– Barna er i sjokk og vi er sønderknuste. Vi har tenkt at dette aldri kommer til å skje oss. Det er så ekkelt å tenke på at ulven var rett utenfor på tunet og tok Ludvig mens barna satt rett innenfor og så på TV. Men det er nesten verst å tenke på hva Ludvig følte da han ble tatt. Og nå ligger han i tusen biter på jordet like utenfor huset. Det er så grusomt, og vi blir jo redde alle sammen, forteller Gerhardsen.

Redd for barna

Hun mener det er en skam at politikerne ikke gjør mer for å skjerme husdyr og mennesker i ulvutsatte områder.

– Vi kan ikke ha ulv der det bor mennesker, det er på tide å bli kvitt dem. Jeg vil ikke ha noe mer ulv i Norge, vi trenger dem ikke. I hvert fall ikke når de er blitt så lite sky som nå. Når de trasker inn på gårdsplassen til folk, så har det fått for langt. Det beviser jo bare at det er for mange av dem og at de ikke har nok mat, og da kan de jo like gjerne ta barn eller voksne, sier hun opprørt og legger til:

– Tenk når de får tak i en unge! Jeg vil ikke finne ungen min spist opp på samme måte som Ludvig.

Hun mener bygda ikke kan gå rundt å være livredde for hva som blir det neste tilfellet.

– VI kan jo snart ikke ha husdyr. Det er jo derfor jeg bor på landet, sånn at jeg kan ha hester og hunder. Hvis det eneste vi kan ha er en undulat i bur, så kan vi like gjerne bo i en leilighet i byen, sier 43-åringen.