Lørdag måtte amerikanske myndigheter snu, og oppheve det kontroversielle innreiseforbudet.

I én uke har personer fra syv muslimske land; Iran, Irak, Syria, Libya, Sudan, Somalia og Jemen blitt nektet adgang til USA – til tross for at de har hatt gyldig visum.

Men Donald Trump vil ikke gi seg. USAs justisdepartement har levert inn et formelt varsel om at det vil anke dommeravgjørelsen som satte president Donald Trumps innreiseforbud til side.

I skrivet kommer det fram at departementet vil be en føderal ankedomstol oppheve den midlertidige forføyningen som fredag ble utstedt av en føderal dommer i Seattle.

Hjem igjen

Men etter at dommer i delstaten Washington, James Robart, avgjorde at innreisenekten strider mot amerikansk lov, måtte Trump og utenriksdepartementet gå tilbake på forbudet.

Det siste døgnet har derfor reisende fra hele verden plutselig et gyldig visum igjen, som betyr at de lovlig kan reise inn igjen i USA.

Blant dem er Banah Alhanfy.

Alfhany er fra Irak, og ble derfor nektet innreise til USA. Hennes far har jobbet som tolk for amerikanske styrker i Irak, men det har ikke hjulpet Alfhany noe.

På flyplasseni Boston ble det et rørende møte med onkelen, som tok henne imot lørdag.

MIT-studenten Niki Rahmati fra Iran var også blant dem som ble rammet av Trumps innreiseforbud. Hun har studentvisum og har boss i Boston mens hun studerte. På Logan flyplass i Boston ble hun tatt imot at innvandringsadvokat Susan Church.

I Los Angeles har familien til Ali Vayeghan (52) ventet i én uke på å få ham hjem. Vayeghan er fra Iran, men har fått oppholdstillatelse i USA. Han skulle etter planen ankomme landet fredagen Trump innførte forbudet. Han ble derfor nektet å komme gjennom tollen, før han ble sendt tilbake på et fly til Iran.

TILBAKE: Niki Rahmati kan endelig returnere til Boston.
TILBAKE: Niki Rahmati kan endelig returnere til Boston. Foto: Brian Snyder

Rett etter at forbudet ble opphevet kunne Ali Vayeghan endelig komme gjennom passkontrollen, og mange ble vitner til rørende scener da han ble tatt imot av familien sin – broren Hossein og niesen Marjan.

Nytt Twitter-angrep

STORT: Med blomster og et stort hjerte kunne familien endelig ta imot iranske Ali Vayghan.
STORT: Med blomster og et stort hjerte kunne familien endelig ta imot iranske Ali Vayghan. Foto: Justin Sullivan

Samtidig som stadig flere igjen kan få komme inn i USA legger ikke president Donald Trump skjul på sin frustrasjon.

Han trapper opp Twitter-angrepene mot dommeren som tilsidesatte presidentens innreiseforbud.

– Hva er blitt av dette landet når en dommer kan stanse et innreiseforbud fra Homeland Security og hvem som helst, selv med onde hensikter, kan komme inn i USA? spør Trump på Twitter etter det mange regner som hans største tilbakeslag som president.

Opphevelsen av innreiseforbudet innebærer ikke at hvem som helst får innreise til landet. Snarere betyr det at titalls tusen mennesker som etter grundige søknadsprosesser har gyldig visum eller opphold i USA, ikke lenger stanses på grensa.

Trump var raskt ute med å kritisere den føderale dommeren som satte kjepper i hjulene for innreiseforbudet som presidenten innførte forrige uke.

– Kjennelsen til den såkalte dommeren er latterlig og vil bli omgjort, skrev Trump i en annen Twitter -melding lørdag morgen lokal tid.

Han sikter til James Robart, dommeren i delstaten Washington som fredag utstedte den midlertidige forføyningen. Trumps uttalelse om en erfaren føderal dommer har vakt oppsikt. Robart ble nominert av daværende president George W. Bush i 2004 og enstemmig godkjent av Senatet.

VELKOMMEN: Ordfører i Los Angeles, Eric Garcetti klemmer Ali Vayghan på flyplassen i Los Angeles.
VELKOMMEN: Ordfører i Los Angeles, Eric Garcetti klemmer Ali Vayghan på flyplassen i Los Angeles. Foto: Justin Sullivan