Somalisk diplomat til tv 2:

– Mahad er fra Somalia

– Å påstå at alle dokumenter er falske, er fornærmende, nedverdigende og viser mangel på respekt, sier Somalias ambassadør i EU, Ali Said Faqi, som langer ut mot Norge i et eksklusivt intervju.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 besøkte Somalias ambassadør i Brüssel denne uken, på bakgrunn av at landets øverste politiske og militære ledelse har gått ut med støtte til bioingeniøren Mahad Mahmoud (30).

I et nytt dokument, datert 16. januar, som skal være underskrevet av Somalias stortingspresident Mohammad Osman Jawari, står det at Mahad er født i Somalia.

Også ambassadøren for EU stiller seg bak Mahad.

– Absolutt alt peker mot at Mahad er somalisk, sier Ali Said Faqi til TV 2.

Mener Mahad løy

Norske utlendingsmyndigheter påstår etter anonyme tips at Mahad løy da han kom til Norge som 14-åring for 17 år siden, og tok i april i fjor fra ham statsborgerskapet. UDI og senere UNE hevder Mahad kommer fra nabolandet Djibouti, og har utvist ham.

Da TV 2 la fram det nye dokumentet for Somalias ambassadør på fredag, ba han om å få ringe opp ordføreren for parlamentet, som er nummer to i rang, etter presidenten.

– Jeg har et brev her som du har signert. Kjenner du en som heter Mahad Abid Mohammed som er i Norge?

– Ja, brevet er viktig for saken til Abid. De vil vite om han er somalisk statsborger. Han skal i retten, er svaret.

Går god for Mahad

I samtalen TV 2 overhører, som ambassadøren fastslår er med Mohammad Osman Jawari, blir det vist til at kommandant i hæren, general Mohammed Aden og kommandant i luftforsvaret, general Mohammed Sheikh Ali, går god for at Mahads far, Abbib Mohamoud, var en velkjent kaptein i luftforsvaret under tidligere president Siyaad Barre.

– Dere kan finne alle beviser og dokumentasjon hos luftvåpenet dersom dere trenger det. Han er fra Mogadishu og ikke fra Djibouti, sier Jawari på telefon.

Jawari er norsk statsborger og har bodd i Norge i mange år, før han ble toppolitiker i Somalia.

– Jawari ville aldri skrive under et slikt dokument hvis han ikke var hundre prosent sikker, sier ambassadør Faqi til TV 2.

Var lett å kjøpe dokumenter

Norske myndigheter mistenker at et større antall personer som har fått opphold i Norge fordi de har fortalt at de har flyktet fra Somalia, egentlig er fra Djibouti. Ambassadøren sier han er kjent med dette, og bestrider ikke at det har vært lett å få kjøpt falske somaliske dokumenter.

– Men slik er det ikke lenger, sier diplomaten, og langer ut mot Norge.

– Det er frustrerende at norske myndigheter ikke godtar somaliske dokumenter.

– Å si at alle dokumenter utstedt av somaliske myndigheter er falske, er egentlig fornærmende, det er nedverdigende og viser mangel på respekt, sier ambassadøren til TV 2.

– Han er ikke fra Djibouti

Vi besøker også den djibotiske ambassaden i Brüssel, men slipper ikke inn. En høytstående ambassadeansatt, Neima Doualeh Kahn, sier imidlertid på telefon til TV 2, at hun kjenner saken, og tilbakeviser at Mahad er fra Djibouti. Hun viser til at ambassaden har bekreftet dette overfor Mahads advokat.

Mahad er glad for støtten han får fra høyeste hold i Somalia, men sier han bare vil jobbe som før som bioingeniør på Ullevål sykehus.

– Jeg har vært så lei meg. Jeg håper virkelig ikke andre får oppleve dette.

Når TV 2 Nyhetene treffer Mahad i Oslo, sier han at han er takknemlig for at det nå foreligger enda mer dokumentasjon på at han er fra Somalia, men han virker oppgitt når han får spørsmål om han har tro på at dette kan forandre norske myndigheters standpunkt.

– Jeg vet ikke... Jeg har sagt det samme helt siden jeg var fjorten år, jeg tror på at ærlighet varer lengst. Men, jeg skjønner ikke hva som skal til for at UDi skal tror på meg, sier Mahad med et matt smil.

Smilet blir bredt da vi spør han om hvordan han ser frem til rettsaken som er berammet til 21. februar.

– Å, jeg gleder meg! Jeg er stolt av å være norsk-somalier, og jeg vet at vi skal klare å ro dette i land.

Verken Justisdepartementet, Utenriksdepartementet, UDI eller UNE ønsket å kommentere denne saken lørdag.