NEKTET: Den føderale dommeren James Robart nektet president Donald Trump å fortsette innreiseforbudet.
NEKTET: Den føderale dommeren James Robart nektet president Donald Trump å fortsette innreiseforbudet. Foto: Reuters

Dette er mannen som stoppet Trump

James Robart (69) er dommeren hele USA nå snakker om.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Han nektet å la president Donald Trump få videreføre den kontroversielle innreisenekten.

Nå er James Robart mannen alle snakker.

– Ikke rasjonelt

Den føderale dommeren i delstaten Washington blokkerte fredag Trumps innreiseforbud til USA, og lørdag måtte utenriksdepartementet reversere hele forbudet.

Robart dømte i favør av søksmålet til justistminister i delstaten Washington, Bob Ferguson, som saksøkte Donald Trump. Han mente innreiseforbudet var grunnlovsstridig.

I retten skal Robart, som beskrives som en rolig og balansert mann, ha stilt åpenbare spørsmål ved forbudet til Trump.

Han påpekte blant annet at forbudet ikke var rasjonelt fordi ingen personer fra de syv landene er tatt for terror siden angrepet 11. september 2001.

Fra Seattle

CNN skriver at Robart ble utnevnt til føderal dommer i delstaten Washington i 2004, nominert av daværende president George W. Bush.

James L. Robart ble født i 1947 i Seattle. Han studerte jus ved Georgetown Law School, hvor han var ferdig i 1973. I studietiden var han redaktør for Georgetown Law Journal.

Etter at han var ferdig utdannet jurist jobbet Robart i det private advokatfirmaet Lane Powell Moss & Miller i Seattle. Han jobbet i det samme selskapet fra 1973 til 2004.

Da han ble utnevnt til dommer i 2004 var det et enstemmig ja fra Senatet.

Ifølge CNN er dommeren kjent for sitt arbeid i lokalsamfunnet. Han er blant annet leder ved Seattle Children's Home, som jobber med å hjelpe barn med psykiske problemer og deres familier. I tillegg jobber han på et familiesenter.

Før han ble utnevnt til føderal dommer skal Robart også ha jobbet såkalt pro bono-arbeid, uten betaling, for flyktninger.

– Han har vært aktiv i å representere vanskeligstilte gjennom sitt arbeid med Evergreen Legal Services, og uavhengig representasjon av flyktninger fra Sørøst-Asia, sa senator Orrin Hatch under høringen i Senatet.

«Såkalt dommer»

Lørdag morgen valgte president Donald Trump å gå til angrep mot Robart på Twitter.

– Meningen til den «såkalte dommeren» er latterlig og vil bli overprøvd, skriver Trump.

– Når et land ikke lenger er i stand til å si hvem som kan, og hvem som ikke kan komme inn og ut, særlig av trygghet- og sikkerhetsgrunner, er det kjempetrøbbel, skriver Trump i en annen Twitter-melding lørdag ettermiddag.

Timer etter at Donald Trumps presidentordre ble stoppet, betegnet pressetalsmann Sean Spicer ved Det hvite hus kjennelsen som «skandaløs».

Dommer James Robart kom med sin avgjørelse på bakgrunn av en begjæring fra delstatene Washington og Minnesota, men avgjørelsen er gjort gjeldende for hele landet. Det gjør den til den mest omfattende kjennelsen som går mot Trumps ordre.

– Delstaten har godtgjort at forbudet vil medføre umiddelbar og uopprettelig skade, sier Robart.