Tusenvis av nakenbilder på avveie:

Delte bilde av Celina (23) på hemmelig forum – spurte etter nakenbilder

SI FRA!: Celina Nordal (23) mener alle som finner bilder av seg selv på forum på nett bør politianmelde saken.
SI FRA!: Celina Nordal (23) mener alle som finner bilder av seg selv på forum på nett bør politianmelde saken. Foto: Margrethe Håland Solheim / TV 2
ÅRNES (TV 2): Under et bikinibilde hun selv hadde lagt ut på Instagram ble det spurt etter nakenbilder. – Fryktelig ubehagelig, sier Celina Nordal (23).
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Celina Nordal (23) fra Årnes ble i begynnelsen av januar kontaktet av en fremmed kvinne på Facebook.

– Hun sa det lå bilder av meg på en app som heter Discord, på et forum der det deles nakenbilder av jenter fra hele landet, sier hun til TV 2.

Med hjertet i halsen fikk hun en invitasjon til den lukkede serveren, logget seg inn og fikk se hva slags bilder av henne det var snakk om.

– Heldigvis var det bare bilder av meg i bikini, men de var hentet fra min private Instagram-profil, og det var veldig ubehagelig at det ligger lettkledde bilder av meg på et sånt forum, sier hun.

Les også: Slik deles nakenbilder av hundrevis av jenter på nettet

– Ekkelt

Celina ble med en gang redd for at hun kunne ha sendt intime bilder av seg selv til noen som nå kunne ha delt det.

– Det første jeg tenkte var: kan jeg ha en eks-kjæreste som plutselig har delt noe? sier hun.

Heldigvis ble det med bikini-bildene, men hun synes det er ubehagelig at noen har vært inne på Instagram-kontoen hennes, for deretter å etterspørre flere bilder.

– Det var ekkelt at folk ønsket å se flere bilder av meg, sier hun.

Lukket Instagram

Etter at hun ble gjort oppmerksom på at bildene av henne var delt lukket hun Instagram-kontoen sin.

– Det er kjedelig at man må tenke så grundig gjennom hva man legger ut, at ting kan bli så lett delt videre, men jeg tror jeg kommer til å være litt mer forsiktig framover, sier hun.

TV 2 har fulgt med på en server på appen Discord, som egentlig er en app som brukes til kommunikasjon, over lengre tid.

Onsdag formiddag var den aktuelle serveren ikke lenger tilgjengelig.

– Jeg tror ikke den er borte, de har nok bare flyttet den til et annet sted. Bildene er ikke forsvunnet, men er fortsatt der ute, sier Celina.

Mange jenter over hele landet har anmeldt saken til politiet, og i Lofoten ble en person tidligere denne uken pågrepet for å ha delt bilder.

– Det er veldig bra at folk politianmelder dette, det skal jeg gjøre også. Nå må vi si fra om at dette ikke er greit, sier hun.

– Bør kunne stole på folk

I Datatilsynet kjenner de godt til saker som denne, og de driver blant annet opplæring på skoler for å bevisstgjøre unge på konsekvensene av å legge ut og dele bilder på nett.

– Det er ikke lov å dele bilder som er lagt på private Facebook– og Instagram-profiler uten å spørre først. Det gjelder enten profilen er åpen eller lukket. Det er en ukultur at unge deler slike bilder videre, og der man oppfordrer hverandre til å dele flere bilder, sier kommunikasjonsrådgiver Guro Skåltveit i Datatilsynet til TV 2.

Hun understreker at det ikke er dem som deler bilder av seg selv som gjør noe galt, men dem som deler dem videre.

– Vi kan ikke ha et samfunn der vi ikke kan stole på hverandre. Om du deler et bilde med noen du er i et tillitsforhold med så bør det være greit. Vi kan ikke ha det slik at skylden plasseres hos den som har delt et bilde med noen de har tillit til, sier hun.

Hun beskriver nettmiljøer der bildene deles som lukkede der det stadig oppfordres til å dele flere bilder.

– Det blir en slags lukket klubb, et miljø, der det oppfordres til, og gis cred for, å dele bilder. Men det er ikke greit. Vi må oppfordre de ungdommene som ser slik til å tørre å si ifra til de som gjør slikt at dette er ugreitt og ukult, sier Skåltveit.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook