GIGANT: Norwegians trofaste Boeing 737 blir en smågutt ved siden av Etihads svære Airbus A380. Foto: Joachim Lien
GIGANT: Norwegians trofaste Boeing 737 blir en smågutt ved siden av Etihads svære Airbus A380. Foto: Joachim Lien

Her er verdens største passasjerfly på norsk jord

Verdens største passasjerfly Airbus A380 var innom Oslo lufthavn onsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Flyet fra selskapet Etihad landet like før klokken 09 onsdag morgen og vakte betydelig oppsikt på flyplassen. Airbus A380 trafikkerer ikke normalt på Oslo lufthavn.

Avinors kommunikasjonssjef Gurli Høeg Ulverud forteller at flyet landet i Oslo av medisinske årsaker.

– Det var en om bord som trengte legehjelp, sier Ulverud til TV 2.

To etasjer

Maskinen var på vei fra Abu Dhabi til New York da flyverne ba om å få lande på Oslo lufthavn. Flyet tok av igjen tidlig onsdag ettermiddag.

Etihad er basert i De forente arabiske emirater og opererer åtte fly av typen Airbus A380. Flyet har to etasjer og tar inntil 496 passasjerer i Etihads konfigurasjon, men ifølge Airbus kan flyet leveres med hele 853 seter.

Maksimal avgangsvekt er 575 tonn. Det er nesten 500 tonn mer enn en Boeing 737-800, som Norwegian og en rekke andre selskaper benytter seg av.

Spesielt design

Etihad har høstet mye skryt for selskapets spesielle design og fargekombinasjon på skroget. Maskinen som onsdag var innom Oslo har registreringen A6-APE og fløy første gang i mai 2015.

380-en ruver såpass mye i terrenget at det ikke kan kobles til en vanlig passasjerbro. Bilder fra Oslo-besøket viser at bakkemannskaper måtte kjøre fram en trapp for å få folk ut av flyet.

Også i april 2016 måtte en A380 lande på Oslo lufthavn på grunn av en medisinsk nødsituasjon. Flyet fra Emirates var på vei fra Dubai til Houston, og ifølge Oslo lufthavn var dette første gang en A380 med passasjerer var innom flyplassen.

APRIL 2016: En A380 fra Emirates kom innom Oslo i vakkert vårvær. Foto: Oslo lufthavn/Facebook
APRIL 2016: En A380 fra Emirates kom innom Oslo i vakkert vårvær. Foto: Oslo lufthavn/Facebook