NAKENBILDER: Tusenvis av nakenbilder av jenter fra hele landet ble delt på en server på appen Discord. Bildene lå fordelt på forskjellige fylker, bilder av jenter fra alle fylker lå ute.
NAKENBILDER: Tusenvis av nakenbilder av jenter fra hele landet ble delt på en server på appen Discord. Bildene lå fordelt på forskjellige fylker, bilder av jenter fra alle fylker lå ute. Foto: Simen Askjer / TV 2

Politiet i Lofoten sporet opp kvinne som delte nakenbilder: – Ble overrasket da hun ble pågrepet

Etter at TV 2 fortalte om et forum på appen Discord har anmeldelsene rent inn over hele landet. Onsdag ble serveren fjernet.

TV 2 fortalte søndag om en server på en app der nakenbilder av jenter over hele landet ble delt i høyt tempo.

Via appen Discord, som er en app ment for kommunikasjon mellom gamere, var det blitt opprettet en server der hovedmålet var å spre nakenbilder av norske jenter.

Bildene var fordelt på fylker, og jenter fra alle landets fylker var representert.

Onsdag ble den aktuelle serveren fjernet fra appen, men TV 2 kjenner til at det finnes mange tilsvarende forum både på appen Discord og andre tilsvarende apper.

Pågrep kvinne

Medlemmene på serveren bruker brukernavn, og det er ikke mulig å identifisere dem direkte på siden.

I Lofoten har politiet fått en rekke henvendelser av jenter som har funnet nakenbilder av seg selv på siden de siste dagene, og siden mandag har de mottatt fire politianmeldelser.

I en av sakene klarte politiet å nøste seg fram til en person de mente sto bak, og gikk til pågripelse av en kvinne i 20-årene.

Hun innrømmet i avhør å ha delt nakenbilder på appen. Hun slettet det da umiddelbart.

– Hun ble overrasket da hun ble pågrepet av politiet, det hadde hun nok ikke ventet. Dette er straffbart og vi vil følge opp saken, sier politiførstebetjent Dag Sture Strøm i Vest-Lofoten lennsmannskontor til TV 2.

Det var Lofotposten som først omtalte pågripelsen.

Strøm sier de etter TV 2s publisering så at flere fjernet nakenbildene de hadde lagt ut.

– Når det ble et økt fokus på at dette er ulovlig virker det som at en del ble redde, sier han.

Hele landet

De siste dagene har en rekke personer gått til anmeldelse av saken. Også politiet i Bodø har jobbet med saken en stund.

TV 2 har blitt kontaktet at flere titalls jenter som har oppdaget bilder av seg selv inne på appen.

Både i Akeshus, Stavanger, Lofoten og flere andre steder i landet er saken politianmeldt.

Da «Vilde» (21) fikk vite om en hemmelig server der nakenbilder av norske jenter blir delt, var hun redd for å finne et gammelt bilde av seg selv. I stedet fant hun bilder av tusenvis av andre jenter.

Hun begynte da å varsle jentene som hadde fått nakenbilder av seg delt.

– Vi må si fra til hverandre slik at vi kan gjøre noe med det. Om alle står sammen kan vi kanskje gjøre noe med det, dette kan vi ikke tie om, sier hun.

– Sjokkert

Både «Kristine» (20) og «Silje» (20) sendte for flere år siden nakenbilder av seg selv til noen de stolte på. Rundt nyttår oppdaget de bildene av seg selv inne på forumet.

Nå som serveren ikke lenger er tilgjengelig er de svært lettet.

– Jeg er egentlig litt sjokkert, for jeg hadde ikke forventet at det skulle bli gjort noe med. Jeg er positivt overrasket og glad, kanskje de som deler bildene er blitt litt skremt, sier «Kristine» til TV 2.

Likevel tror hun ikke det er over.

– Jeg har mistanke om at det er opprettet en ny server, det var snakk om det i chatterommet på den som nå er lagt ned. Mange kan ha lagret bildene på mobilene sine, så de ligger vel i luften enda, sier hun.

Hun understreker at politiet bør ta denne saken på dypeste alvor.

– Og jeg synes det er utrolig bra at så mange jenter har tatt oppfordringen om å si fra og anmelde saken til politiet. Det gjør saken større og viser hvor mange som blir rammet, legger «Kristine» til.