Innreiseforbudet for borgere av sju ulike land, som Donald Trump innførte i slutten av forrige uke, har skapt enorme reaksjoner.

Delstaten Washington har levert søksmål mot Trumps regjering. Statsadvokat Ferguson sier forbudet er i strid med grunnloven.

Natt til tirsdag ble det også kjent at den sittende justisministeren fikk sparken, etter at hun nektet å gjennomføre instruksen fra den nye presidenten.

Under helgens SAG Awards sa flere Hollywood-stjerner at innreiseforbudet er direkte uamerikansk.

– Det er et historisk bakteppe her. USA er en nasjon av innvandrere. De første begrensningene på innvandringen kom på slutten av 1800-tallet. Den gangen var de ganske åpenbart diskriminerende, sier historiker og forfatter Hans Olav Lahlum til TV 2.

– For eksempel bestemte man å legge sterke begrensninger på enkelte grupper innvandrere. For eksempel kinesere, det var en gruppe de ikke ønsket flere av, forklarer han.

– Skammens kapittel

Diskriminering av enkelte grupper ble omstridt utover 1900-tallet, og lover ble endret slik at de ikke diskriminerer.

– Dette er noe av det Trump utfordrer, noe av det som er blitt den amerikanske identiteten, som samtidig minner om noe som er blitt en betent del av amerikansk historie. Mange amerikanere synes dette er et skammens kapittel, og at dette er noen steg tilbake i den retningen, sier Lahlum.

– Det er veldig kontroversielt.

Under SAG Awards påpekte også skuespilleren Julia Louis-Dreyfuss at USA er et land av innvandrere. Faren hennes flyktet til USA da nazistene tok makten i hjemlandet Frankrike.

– Jeg elsker dette landet, og innreiseforbudet er uamerikansk, sa Louis-Dreyfuss, kjent fra blant annet «Seinfeld», «Veep» og «The New Adventures of Old Christine».

Unngikk formering

Finansmannen og bloggeren Joshua Brown fra New York tok opp samme tema søndag i et blogginnlegg. Der påpekte han nettopp lovene som berørte kinesiske innvandrere.

– Det ble innført lover for å holde kinesiske kvinner ute av landet, skriver Brown.

I blogginnlegget viser han flere gamle satiretegninger og offentlige plakater, som viste hvordan media, opinionen og myndighetene diskriminerte utvalgte innvandrergrupper.

Store norske leksikon skriver at den enorme innvandringen på 1800-tallet skapte problemer, blant annet på på arbeids- og boligmarkedet, og førte igjen til flere antiinnvandringstiltak:

«Den første gruppen som ble stengt ute, var kineserne, ved Chinese Exclusion Act 1882. I 1907 ble japanerne så godt som utestengt ved Gentlemen's Agreement mellom USA og Japan. Analfabeter ble nektet adgang gjennom Literacy Act i 1917, og i 1921 ble så et kvotesystem innført. Loven av 1921 satte et «tak» på innvandringen fra hvert enkelt land beregnet på basis av antallet (3 %) fra vedkommende nasjonalitetsgruppe i året 1910. I 1924 ble dette taket senket (til 2 %), samtidig som basisåret ble ført tilbake til 1890, og alle grupper orientalere ble ekskludert».