FORKLARTE SEG: Gjermund Cappelen er tiltalt for innførsel av 16,2 tonn hasj og grov korrupsjon.
<br>Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
FORKLARTE SEG: Gjermund Cappelen er tiltalt for innførsel av 16,2 tonn hasj og grov korrupsjon.
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Slik startet samarbeidet:

– Etter den saken, skjønte Eirik at han kunne gjøre karriere på at jeg gikk lenger enn vanlig

OSLO TINGRETT (TV 2): Tirsdag startet Gjermund Cappelen sin frie forklaring i Oslo tingrett. Her fortalte han hvordan det hemmelige samarbeidet med politimannen Eirik Jensen startet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag morgen startet Gjermund Cappelen (50) sin frie forklaring i Oslo tingrett.

Du kan følge rettssaken direkte her i vårt livestudio.

Han er tiltalt for innførsel av 16,2 tonn hasj og grov korrupsjon.

Cappelen har forberedt et sammendrag av de hendelsene i livet han mener er viktig for saken, som når han første gang traff Eirik Jensen og tiden før pågripelsen som skjedde kvelden 19. desember 2013.

Det første møtet
Cappelen uttalte i retten at han traff Jensen første gang da på Oslo Plaza i 1993.

Han ble pågrepet sammen med flere andre som var godt kjent for norsk politi. De fant ikke hasjen til Cappelen, men amfetamin og våpen som tilhørte noen av de andre.

Cappelen så på seg selv som uskyldig i den saken. Han og Jensen fikk en god tone, og de to utviklet et forhold der Cappelen begynte å gi Jensen informasjon.

– Han hadde da mest fokus på å hjelpe meg som narkoman, og hadde mest fokus på å få informasjon. Det må jeg bare innrømme, jeg fortalte Eirik en del ting, sier Cappelen.

Over grensen
Cappelen forklarte i retten at han fortsatte å selge hasj etter dette møtet, noe han hevder at Jensen forstod etter hvert.

På høsten i 1993 gikk de to ifølge Cappelen lengre enn vanlig for å oppklare en sak.

– Jeg gikk inn og var kriminell i den saken. For å skaffe Eirik den informasjon, måtte jeg utføre kriminelle handlinger. Etter den saken, skjønte Eirik at han kunne gjøre politimessig karrière på at jeg gikk lenger enn vanlig og han strakk seg som politimann, sier Cappelen.

Ulovlighetene startet ifølge Cappelen i 1993, da Cappelen fikk 100 kilo hasj fra Nederland, med hjelp fra Eirik Jensen. Dette er en innførsel som står i tiltalen.

– Det gikk jevnt og trutt, Eirik og jeg jobbet sammen. Samtidig hadde jeg mine utfordringer som menneske, dette med rusproblemer og så videre, sier Cappelen, og viser til at han har bodd hjemme hos Jensen og familien hans, og Jensen har forsøkt å hjelpe ham.

Større skala
Fra 2000 til 2005 hadde de to jevnlig kontakt, og Cappelen fortsatte sin hasjvirksomhet.

Han forklarte at han på denne tiden begynte å ta inn større partier med bedre kvalitet, som han distribuerte til andre.

– Dette fortsetter frem til ca 2009, mulig litt ut i 2010. Kontakten mellom meg og Eirik var som den hadde vært hele tiden. Masse SMS-er, noen innslag av samtaler, sier han.

Våren 2012 fikk han kontakt med en ny leverandør i Nederland. Den første transporten derfra, på 177 kilo hasj, ble tatt på Svinesund 6. juni 2012. Denne er en del av tiltalen, og Cappelen hevder han kan bevise at denne hasjen skulle til han.

Stort kvantum
På samme tid etablerte han kontakter i Spania, for å få hasj derfra. Den første transporten fra Spania, på 350 kilo hasj, kom i desember 2012.

Derfor kontaktet han også et hasjnettverk i Danmark, og en last på 186 kilo fra Danmark ble stoppet i Sverige. Mellom 16. og 18. juni i 2013 forklarte han i vitneboksen at han gjennomførte en hasjforsendelse via Spania på 438 kilo.

– Når det gjelder min informantvirksomhet med Eirik, så har jeg sittet og skravlet om alt mulig, sier Cappelen.

Han tror likevel at det kun er én enkelt straffesak på 2000-tallet, som er basert på informasjon fra ham. Han vil ikke si noe om hva de to har snakket om for åpen rett. Cappelen påpeker at kommunikasjonen mellom dem stort sett har dreid seg om narkotika og penger, ikke informantvirksomhet.

Høy aktivitet
I 2013 utvikler hasjvirksomheten seg, og han beskriver det som intenst, med mye telefoner og reising.

– Det har vært et vanvittig pengeforbruk. Det er ganske hektisk opp mot jul 2013. Det har vært mange innførsler, mye kontakt med gutta, mye kontakt med Jensen, sier Cappelen.

Asker og Bærum politidistrikt førte samtidig en topphemmelig etterforskning mot Cappelens hasjimperium, og politiet stjal 109 kilo fra et av lagrene.

– Jeg blir da pågrepet. Jeg hadde da vært så dum at jeg hadde involvert min eldste sønn i dette. Så han blir pågrepet. Kona mi blir pågrepet, sier Cappelen.

Verden raste ifølge ham sammen, og han skjønte ut fra siktelsen at innbruddet ikke var et innbrudd, men et beslag. Han skjønte at det var alvorlig da avhører sa at han ville bli sittende «lenge».

Følte Jensen sviktet ham
Cappelen sier at det var en fortvilet situasjon, og at han skjønte at det kunne relatere seg til Jensen.

– Det var de ganske klare på med en gang, da jeg begynte å si noe om det. Vi ble enige om å ikke si noe navn. Men jeg følte på en måte at Eirik hadde sviktet meg da jeg ble tatt. Så tankene mine der var at han ikke hadde gjort jobben sin overfor meg. Han skulle beskytte meg og nettverket mitt, sier Cappelen.

Han følte det som at de snakket om samme person, selv om navnet ikke ble nevnt.

– Jeg skjønte at dette kom til å bli kjempebråk. Og jeg var veldig lei meg da jeg satt i varetekt. Hele livet har falt i grus, sier Cappelen.

Fortalte alt
Han visste heller ikke hvor mye politiet visste, men tenkte at det var mange i nettverket som var pågrepet.

– Jeg tenkte som så at det nytter ikke med mer tullprat. Jeg visste at politiet i Asker og Bærum hadde vært etter meg siden 90-tallet, sier Cappelen.

Derfor skjønte han at han måtte innrømme mer enn det som var beslaglagt, og forteller mer om virksomheten.

– Det var da jeg tok beslutningen om at nå ville jeg si det som det var, sier Cappelen.

For å gjøre dette, måtte han også fortelle om hvordan det ble mulig.

– Grunnen til at jeg sitter her og han sitter der, er at vi har hatt veldig dårlig innflytelse på hverandre, hevder Cappelen om forholdet til Jensen.

Oppussingen på badet
Cappelen går med på å fortelle om badet som ble pusset opp hjemme hos Jensen i 2005 og 2006.

– Eirik har vært en solid støttespiller for meg på alle måter, i forbindelse med businessen og privat. Så han var viktig å ta vare på for meg, sier Cappelen.

Derfor ordnet Cappelen med håndverkere, og var der oppe ved flere anledninger. Rørleggeren i hasjnettverket til Cappelen gikk også med på å jobbe der, men ville ikke bli sett av Jensen.

Cappelen hevder at han betalte håndverkerne for denne jobben, og avviser at det skal ha vært vanskelig for Jensen å komme i kontakt med håndverkeren for å få betalt.

– Han kunne bare kontaktet meg, så hadde jeg ordnet det, sier Cappelen.

Cappelen forklarer seg mer rundt oppussingen av badet til Jensen, som han hevder han betalte for. I tiltalen heter det at Cappelen betalte 292.250 kroner for oppussingen.

– Det var hjelp, fra meg til Eirik, sier Cappelen, og hevder han betalte for håndverkerne.

Jensen har tidligere nektet for at Cappelen betalte dette.

Faktaboks Jensen- og Cappelen-rettssaken

* Den tidligere polititoppen Eirik Jensen (59) er tiltalt for grov korrupsjon og medvirkning til smugling av 13,9 tonn hasj til Norge fra 2004 og frem til november 2013.

* Gjermund Cappelen (50) er tiltalt for grov korrupsjon og for å ha smuglet 16,2 tonn hasj til Norge gjennom 20 år. Han ble pågrepet etter en av norgeshistoriens mest hemmelige politiaksjoner i desember 2013. Innrømmet i avhør å ha smuglet inn tonnevis med hasj, og hevder han har fått hjelp av Jensen, mot betaling.

* Jensen var en profilert politimann før han ble pågrepet i slutten av februar 2014, blant annet gjennom kampen mot gjengmiljøene i Oslo og innsatsen mot organisert kriminalitet.

* Påtalemyndigheten mener Jensen bistod Cappelen i smuglingen ved å gi ham informasjon som kunne ha innvirkning på hasj-businessen. Det er funnet 1500 tekstmeldinger mellom de to, med innhold som «stille», «solskinn», «det er meldt knallvær» og «feriemodus over hele linja».

* Ifølge tiltalen har Jensen fått 2,1 millioner kroner for bistanden. Cappelen skal ha tjent 825 millioner kroner på hajsimporten.

* Saken er berammet til å gå frem til juni, og minst 150 personer skal vitne i saken. Blant vitnene er det en rekke polititopper og -tjenestemenn.