Artist Rihanna, TV-stjerne Ellen DeGeneres, dokumentarist Michael Moore, forbundskansler Angela Merkel, utenriksminister i Storbritannia Boris Johnson, artist John Legend, artist Jennifer Lopez og Canadas statsminister Justin Trudeau reagerer på Donald Trumps innvandringspolitikk.
Artist Rihanna, TV-stjerne Ellen DeGeneres, dokumentarist Michael Moore, forbundskansler Angela Merkel, utenriksminister i Storbritannia Boris Johnson, artist John Legend, artist Jennifer Lopez og Canadas statsminister Justin Trudeau reagerer på Donald Trumps innvandringspolitikk. Foto: AP/Reuters/NTB Scanpix

Sjokkert over Trump:  – Vi lever i et mareritt

Barack Obama mener grunnleggende amerikanske verdier står på spill.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Trumps oppsiktsvekkende president-ordre fredag innebærer full stopp i innreise for flyktninger de neste 120 dager, og forbyr alle innbyggere fra syv muslimske land innreise til USA de neste nitti dagene.

Landene som omfattes av forbudet er Syria, Irak, Iran, Jemen, Libya, Somalia og Sudan.

Forbudet gjelder også for nordmenn som har doble statsborgerskap. Mandag opplyste den amerikanske ambassaden i Oslo at de som har doble statsborgerskap ikke kan søke om visum de neste 90 dagene.

Én av de som rammes av forbudet er pokerspiller Aylar Lie (32), som nå ikke slipper inn i USA.

Leder i AUF, Mani Hussaini er født i Syria, og også han frykter å bli rammet av forbudet. Han mener Trump bør nektes innreise i Norge.

– Hvis vi skal følge logikken hans, så mener jeg at han er et fare for vårt demokrati og de vestlige verdiene. Da kan Norge si at Trump ikke er velkommen i Norge, sier Hussaini og viser til at lederen for det britiske arbeiderpartiet har tatt til orde for det samme, skriver NRK.

Trumps lovendring har møtt voldsom motstand. Pressesjef ved Det hvite hus, Sean Spicer møtte pressen mandag kveld. Han forsvarte nok en gang forbudet.

– Du vet ikke når neste trussel kommer. Du vet ikke når neste angrep kommer. Presidenten kommer ikke til å vente, sa Spicer.

– Terrorisme har ikke nasjonalitet

Ordren fra Trump har de siste dagene vekket et enormt engasjement blant folk, politikere og kjente personer over hele verden.

Tidligere president Barack Obama støtter opprøret, og uttaler mandag at han frykter grunnleggende amerikanske verdier står på spill.

– Rørt over engasjementet som nå finner sted i lokalsamfunn over hele landet, sier Obama.

Blant de som mener Trump nå har begått en stor politisk blemme er forbundskansler i Tyskland Angela Merkel.

– Den nødvendige og avgjørende kampen mot terrorisme kan på ingen måte rettferdiggjøre en generell mistanke mot folk med en bestemt oppfatning, i dette tilfellet muslimer eller folk fra et bestemt sted, sier Merkel. Det skriver CNN.

Hun mener forbudet til Trump strider mot mange grunnleggende verdier.

– Disse handlingene mener jeg går mot kjernen og ideen om internasjonal hjelp for flyktninger og internasjonalt samarbeid, sier Merkel, som ifølge Reuters ringte til Trump lørdag – for å uttrykke sin bekymring og minne ham på Genevekonvensjonen og dens forpliktelser for mennesker på flukt.

Utenriksminister i Frankrike, Jean-Marc Ayrault skriver på Twitter at det å ta imot flyktninger er en solidarisk plikt.

– Terrorisme har ikke en nasjonalitet. Diskriminering er ikke et svar, skriver Ayrault.

Velkommen til Canada

Trumps naboland, Canada, og deres statsminister Justin Trudeau, sier de som blir nektet å reise til USA er velkomne hos dem.

– Til deres som flykter fra forfølgelse, terror og krig. Canadiere ønsker dere velkommen, uavhengig deres tro. Mangfold er vår styrke, skriver Trudeau på Twitter.

Statsminister i Storbritannia, Theresa May var fredag den første statslederen som møtte USAs nye president i Washington D.C. Det var kun timer etter møtet mellom May og Trump at presidentordren ble skrevet under.

May har ikke villet fordømme Trumps politikk, men har i en uttalelse sagt at hun er uenig i forbudet som er innført.

– Innvandringspolitikk i USA er amerikanske myndigheters ansvar, akkurat som innvandringspolitikk for vårt land – er vårt ansvar. Men vi er ikke enig i denne tilnærmingen og vil ikke gjøre det samme, sier May, ifølge The Guardian.

Utenriksminister i Storbritannia, Boris Johnson, mener Trumps presidentordre er splittende og feil.

Ett av landene som er omfattet av forbudet er Iran. Deres utenriksminister, Javad Zarif, reagerer med sjokk over Trumps politikk.

– Dette vil, som en del av historien, bli husket som en stor gave til ekstremister og deres tilhengere, skriver Zarif på Twitter.

Leder i Skottland, Nicola Sturgeon deler oppfordringer fra Canada, og skriver at alle flyktninger er velkomne til Skottland.

Utenriksminister i Sverige, Margot Wallstrôm, er dypt bekymret over det som nå pågår i USA.

– Svært bekymret over at USA ikke vil slippe inn folk fra enkelte land. Dette skaper mistillit mellom mennesker, skriver hun på Twitter.

Tyrkia er blant landene i verden som tar imot flest flyktninger. Statsminister Mehmet Simsek deler ikke Trumps syn.

– Vi tar gjerne imot et hvert globalt talent som ikke får komme tilbake til USA, skriver han på Twitter.

– Vi lever i et mareritt

Mange steder har det de siste dagene vært voldsomme protester mot Trump. Kjendiser har vist sin avsky mot presidentens forbud på sosiale medier.

Artist Rihanna er blant de som er i sjokk over den nye lovgivningen.

– Kvalm! Detter er forferdelige nyheter. USA raserer rett foran øynene våre. For et umoralsk gris man må være for å innføre noe slikt, skriver Rihanna på Twitter.

Også artist J-Lo er forferdet over Trump.

– Helt ærlig, jeg føler vi lever i et mareritt akkurat nå. I et land som er grunnlagt av innvandrere, hvordan ble ordet immigrant et dårlig ord? skriver hun på Instagram.

Dokumentarfilmskaper og selverklært Trump-motstander Michael Moore beklager på vegne av sitt hjemland.

– Til alle våre muslimske naboer der ute i verden. Jeg og titalls millioner andre er så lei oss. Majoriteten av USA stemte ikke på denne mannen, skriver Moore.

TV-stjerne Ellen DeGeneres reagerer også sterkt.

– For meg er USA stort på grunn av alle menneskene som kom hit. Ikke til tross for meg, skriver talkshow-vertinnen.

Modell Chrissy Teigen legger ingenting i mellom.

– Donald Trump er et sykt og ondt menneske. Helt inn til bunnen, skriver Teigen.