Aylar (32) raser mot Trump-forbud: – Er utestengt fra USA

Den tidligere modellen med iransk bakgrunn slipper ikke inn i USA.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Donald Trumps direktiv som rammer personer med bakgrunn fra hovedsaklig muslimske land, fører til at personer ikke automatisk får reise til USA.

Det er full stopp i innreise for flyktninger de neste 120 dager. Innreisestansen gjelder i 90 dager fra landene Iran, Irak, Libya, Somalia, Sudan og Jemen, opplyser USAs ambassade i Norge på sine nettsider mandag. Innreiseforbudet gjelder også personer med dobbelt statsborgerskap.

I helgen var det kaotiske tilstander på flyplasser i USA, og en dommer stoppet deler av Trumps omstridte innvandringsforbud.

En av dem som rammes av forbudet, er Aylar Lie (32), som nylig deltok i Farmen kjendis.

På Twitter raser den profesjonelle pokerspilleren og tidligere modellen mot ordningen.

– Wow! Jeg har vokst opp i Norge, er norsk statsborger, ateist, brutt alle regler som kan brytes i Islam, men nå er jeg utestengt fra USA, skriver hun.

I et intervju på Skype fra Beirut forteller hun at hun som profesjonell pokerspiller ikke kan delta i turnering i Las Vegas.

– Jeg er profesjonell pokerspiller, og Las Vegas er et naturlig reisemål for meg. Jeg ønsker å delta i poker-VM som starter i mai. Dersom forbudet ikke blir opphevet innen da, får jeg ikke anledning til å være med på det, sier Lie til TV 2.

Hun sier at innreiseforbudet gjelder henne, ettersom hun er født i Iran. Trumps tiltak skal hindre «radikale, islamistiske terrorister» i å komme til USA.

– Jeg kan ikke huske at det har vært noen iranske terrorister i løpet av de siste årene ihvertfall. Det første vi gjør når vi reiser ut av Iran, er å kaste vekk hijaben og vi er som folk flest, selv om det kanskje ikke ser sånn ut i mediene. Det er mindretallet som er ekstreme muslimske fundamentalister, sier Aylar Lie.

– Det er krig i Syria

Innreiseforbudet som rammer over hundre millioner mennesker, beskriver hun som tragisk.

– For min del raser ikke livet sammen, men mange liv berøres og det gir alvorlige konsekvenser. Det kan da ikke være sånn at man kan stenge grensen for flyktninger. Det er krig i Syria, og da er man nødt til å ta dem i mot, sier 32-åringen til TV 2.

Direktivet har ført til omfattende protester og fordømmelse både fra politikere, næringslivsledere og kjendiser. Statsadvokater i 16 amerikanske delstater har fordømt presidentordren og kalt den grunnlovsstridig. Men Trump-administrasjonen forsvarer innreisenekten.

– Dette er land som har en historie for å trene, skjule og eksportere terrorister. Vi kan ikke fortsette å se en annen vei, sier Trumps rådgiver Kellyanne Conway.