SLÅR TILBAKE: Store protester ser ikke ut til å gjøre inntrykk på presidentens rådgiver Kellyanne Conway, her avbildet med strateg Steve Bannon på plenen utenfor Det hvite hus. (AP Photo/Susan Walsh)
SLÅR TILBAKE: Store protester ser ikke ut til å gjøre inntrykk på presidentens rådgiver Kellyanne Conway, her avbildet med strateg Steve Bannon på plenen utenfor Det hvite hus. (AP Photo/Susan Walsh)

Trumps rådgiver slår tilbake:

– Dette er land som trener, skjuler og eksporterer terrorister

President Trumps rådgiver forsvarer presidentordren som har vakt bestyrtelse over hele verden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag skrev Trump under et direktiv som midlertidig forbyr personer fra sju muslimske land adgang til USA. Tiltaket skal hindre «radikale, islamistiske terrorister» i å komme til USA.

Direktivet har ført til omfattende protester og fordømmelse både fra politikere, næringslivsledere og kjendiser. Statsadvokater i 16 amerikanske delstater har fordømt presidentordren og kalt den grunnlovsstridig. Men Trump-administrasjonen forsvarer innreisenekten.

– Dette er land som har en historie for å trene, skjule og eksportere terrorister. Vi kan ikke fortsette å se en annen vei, sa Trumps rådgiver Kellyanne Conway i et intervju med «Fox News Sunday».

– Handler ikke om religion

I en uttalelse på Facebook skriver presidenten selv at de sju landene som omfattes av innreiseforbudet tidligere er identifisert som terrorkilder av Obama-administrasjonen.

«For å være tydelig, dette er ikke et innreiseforbud for muslimer, som media feilaktig melder», skriver Trump.

Innreiseforbudet gjelder folk fra Syria, Irak, Iran, Libya, Somalia, Sudan og Jemen. På spørsmål om hvorfor andre land med stor muslimsk befolkning, som Afghanistan, Egypt, Pakistan og Saudi-Arabia ikke er med på listen, svarer Conway at vurderingen blant annet er basert på etterretningsrapporter kritikere og andre ikke har sett.

Refser media

Kellyanne Conway benyttet også intervjuet til å fyre av en salve mot media som hun mener ikke dekker den nye regjeringen på en rettferdig måte. Hun spurte også hvorfor avisene ikke har sparket kommentatorene som ikke forutså Trumps valgseier.

– Det er et enormt feilgrep ingen vil snakke om, sa hun.

Mandag er det kjent at Air France har stanset 15 passasjerer som skulle reise til USA, men som ikke ville sluppet inn i landet under den nye regelen. Ordningen skaper også stor usikkerhet blant folk som har bodd i USA i en årrekke, men som kommer fra et av landene som omfattes av regelen.

Stor usikkerhet

TV 2 skrev søndag om den kanadiske luftfartsingeniøren Pedrum Sodouri (41), som sitter fast i Oslo og ikke tar sjansen på å reise til USA som planlagt. Årsaken er hans iranske bakgrunn.

UVISS SKJEBNE: Nazanin Zinouri viser fram universitetsdiplomet fra Clemenson University. Zinouri vet ikke nå om hun kommer seg hjem til USA fra Iran. (Parastoo Amiri via AP)
UVISS SKJEBNE: Nazanin Zinouri viser fram universitetsdiplomet fra Clemenson University. Zinouri vet ikke nå om hun kommer seg hjem til USA fra Iran. (Parastoo Amiri via AP)

Nyhetsbyrået AP har snakket med Nazanin Zinouri (29), som har bodd i South Carolina siden 2010. Nå er hun på ferie hos familien i Iran og vet ikke om hun slipper inn i USA igjen. Hun klarer ikke å nyte ferien og følger bare med på nyhetene, forteller Zinouri til AP.

– Hva kommer til å skje med hunden min? Hunden min er syk. Vil noen ta seg av hunden? Kommer jeg til å miste jobben, spør hun fortvilet på telefon fra Iran.

Markerer avstand

Næringslivstopper som Facebook-sjef Mark Zuckerberg og Starbucks-sjef Howard Schultz har gått åpent ut med kritikk av Trumps beslutning. Schultz sier at selskapet vil ansette 10.000 flyktninger i løpet av en femårsperiode.

– Vi vil verken vente eller være stille mens usikkerheten rundt den nye regjeringens handlinger vokser for hver dag som går, skrev Schultz i en melding til sine ansatte søndag.