Matkontrollen har snakket med flere kokker som er godt kjent med den italienske klassikeren.

De mener en god grønn pesto skal inneholde mye basilikum, olivenolje, pinjekjerner, parmesan, pecorino, hvitløk og salt.

Mange av produsentene har imidlertid bytta ut ingrediensene med noe helt annet enn det kokkene mener det skal være i den italienske originalen.

– Juks å bytte ut ingredienser

Matkontrollen har sett nærmere på 13 grønne pestoer på glass som du får kjøpt i butikken. I mange av pestoene er flere av hovedingrediensene byttet ut.

Matkontrollen har sett nærmere på 13 grønne pestoer på glass som du får kjøpt i butikken. I mange av pestoene er flere av hovedingrediensene byttet ut. FOTO: Renold T. Christopher, Matkontrollen. 
Matkontrollen har sett nærmere på 13 grønne pestoer på glass som du får kjøpt i butikken. I mange av pestoene er flere av hovedingrediensene byttet ut. FOTO: Renold T. Christopher, Matkontrollen. 

For eksempel er olivenolje byttet ut med solsikkeolje. Pinjekjerner er byttet ut med cashewnøtter. Og flere inneholder en annen type ost enn parmesan.

Dag Tjersland eier og driver flere italienske restauranter i Oslo og er mye i Italia. Han rister på hodet når han får vite hva mange av pestoene på glass egentlig inneholder.

– Å bytte ut flere ingredienser synes jeg ikke er greit. Jeg synes det er litt juks, sier Tjersland.

Han tror hovedårsaken til at flere produsenter har erstattet ingrediensene er for å kutte kostnader ved produksjonen av pesto.

– Det er for å tjene mest mulig penger på produktet som er i butikken. Solsikkeolje er veldig rimelig å kjøpe i forhold til en ekte olivenolje. Selv om cashewnøtter er kostbart, er det rimeligere enn pinjekjerner. Om man gjør store parti-innkjøp er vil jo prisen for å produsere pesto bli annerledes, sier han.

SE MATKONTROLLEN TORSDAG KL 20!

– Endrer smaken

Tjersland mener ristet pinjekjerner har en egenartet smak som er viktig i en pesto.

– I Italia bruker de jo forskjellige nøtter i de forskjellige regionene, men pinjekjerner er oftest med uansett.

Også olivenolje gir en karakteristisk smak til pestoen, sier Tjersland:

– Olivenolje har mye å si i smaksbildet. Solsikkeolje smaker omtrent ingenting i forhold til olivenolje. Når du tar bort olivenolje får det ikke hele smaksbildet, som du gjør i en klassisk pesto da med ordentlig ekte olivenolje, sier han til Matkontrollen.

Coop har ikke ost

Pestoen fra Oliviers & Co koster 109 kroner og er den dyreste av produktene Matkontrollen har sett nærmere på. Den inneholder mye mer cashewnøtter enn pinjekjerner. For den prisen hadde Tjersland forventet å få noe som var ordentlig laget.

Oliviers & Co skriver i en mail at cashewnøtter blir benyttet som et alternativ til pinjekjerner for å gi en annerledes smak.

Følg Matkontrollen på Facebook!

Coop merker en rekke av sine produkter med løftet «smak forskjellen». «Smak forskjellen» -pesto, som er en av de dyreste i vår sjekk, inneholder ikke ost i det hele tatt.

– Vi har ikke klart å finne lover og reguler for hvordan pesto skal lages, vi har valgt denne råvaren fra vår italienske produsent fordi vi mener at denne er best. Vår pesto er basert på gode råvarer uten tilsetningsstoffer, og vi har valgt å lage uten ost fordi at det gir en friskere smak, sier kommunikasjonssjef i Coop, Harald Kristiansen.

– Så i Coop «Smak forskjellen» smaker det best hvis en dropper en viktig ingrediens, som parmesan?

– Dette er et unikt produkt, som har en frisk og god smak. Dersom man ønsker parmesan og andre typer ost, kan folk tilsette på egen hånd, sier Kristiansen til Matkontrollen.

Mest solgt – flere ingredienser byttet ut

Barilla har den mest solgte grønne pestoen. De har byttet ut flere av hovedingrediensene. Denne pestoen har solsikkeolje i stedet for olivenolje og ikke noe pinjekjerner.

Barillas hovedkontor i Italia understreker at hjemmelaget pesto og pesto kjøpt i butikk er to helt forskjellige produkter.

Barilla sin pesto har cashewnøtter i stedet for pinjekjerner. Foto: Renold T. Christopher, Matkontrollen. 
Barilla sin pesto har cashewnøtter i stedet for pinjekjerner. Foto: Renold T. Christopher, Matkontrollen. 

Ansvarlig for produksjonen av pesto hos Barilla i Italia, Vincenzo de Tata, sier at de bruker solsikkeolje som ikke kan sammenlignes med den som selges i dagligvarebutikker.

– Denne sikrer, i motsetning til olivenolje, en jevnere kvalitet på sluttproduktet når pestoen skal ha lang holdbarhetstid, sier han.

Barilla sin grønne pesto har 18 måneders holdbarhetstid.

De har også i flere år brukt cashewnøtter i stedet for pinjekjerner. Ifølge Barilla oppdaget helsemyndighetene i EU at pinjekjerner en risiko for innhold av tungmetaller.

– Barilla valgte da tryggheten for forbrukeren og erstattet pinjekjerner med cashewnøtter, sier Vincenzo de Tata til Matkontrollen.