BOR I NORGE: Pedrum Sodouri er canadisk statsborger som har bodd i Norge i seks år. Hans iranske bakgrunn hindrer ham nå i år reise på forretningsreise til New York for et norsk selskap.  
BOR I NORGE: Pedrum Sodouri er canadisk statsborger som har bodd i Norge i seks år. Hans iranske bakgrunn hindrer ham nå i år reise på forretningsreise til New York for et norsk selskap.   Foto: Privat

Pedrum (41) fra Oslo avlyser New York-reise etter Trump-ordren

Iranskfødt luftfartsingeniør fra Oslo tar ikke sjansen på å sette seg på flyet til USA.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den 41 år gamle canadieren Pedrum Sodouri sitter i Oslo, i stedet for å være på viktige forretningsmøter i USA.

Han er prosjektdirektør i ingeniøravdelingen til Norsk Titanium, som jobber med leveranse av 3D-teknologi for romfartsutstyr til det internasjonale markedet.

Han skulle opprinnelig reise til USA mandag morgen, og hadde ikke reflektert over at han kunne bli rammet av Donald Trumps presidentordre som nekter personer som kommer fra visse land innreise.

Nå tar han ikke sjansen på å reise likevel.

Få siste nytt om Trumps omstridte presidentordre i vårt livesenter.

Har amerikansk arbeidstillatelse

Pedrum er født i Iran. Han og familien flyktet fra Iran til Canada for 32 år siden, og har aldri vært tilbake i fødelandet siden.

– Jeg fikk med meg at Trump signerte presidentordren, men tenkte ikke at det ville gjelde alle oss som har arbeidstillatelse i USA, sier Pedrum til TV 2.

Sodouri er canadisk statsborger, og har vært det siden barndommen. Trumps presidentordre skal i utgangspunktet bare gjelde dem med statsborgerskap i enten Iran, Irak, Syria, Libya, eller dem med dobbelt statsborgerskap i ett av landene.

41-åringens oppfatning er imidlertid at også dem med registrert fødested i ett av de syv nevnte landene kan få problemer.

– Jeg har ikke fått noe informasjon fra ambassade eller myndigheter om at visumet mitt er kansellert. Det var min mor som ringte og gjorde meg oppmerksom på at det kunne bli vanskelig for meg å reise inn i USA, sier han.

Frustrert

Selv reagerer Sodouri med fatning på innreiseforbudet, men innrømmer at han blir frustrert.

– Jeg forstår ikke logikken. Det tok åtte år for meg å få arbeidstillatelse i USA. De har sjekket meg grundig fra før. Jeg skjønner ikke hvorfor de skal gå til dette skrittet nå, sier han.

Går ut over firmaet

Norsk Titanium har startet opp kontorer i New York, og jobber med ekspansjon. Det er Sodouris ansvar som prosjektansvarlig i å følge opp amerikanske leverandører.

– Det er klart at dette går ut over firmaets mål, sier han.

Han vil nå dra til Montreal i Canada og treffer leverandører der, i stedet for New York i neste uke. Pedrum er utdannet luftfartsingeniør i Canada. Han bodde ti år i California, USA før han flyttet til Norge.

– Jeg har bodd i Norge i seks år nå, og trives veldig godt, sier han.

Han reiser så mye fram og tilbake mellom Canada, USA og Norge at han har en såkalt «Global entry permit» som skal gjøre innreisen enklere.


Dette er Donalds Trumps presidentordre

  • Personer med «green card», en permanent arbeidstililatelse for USA, får ikke automatisk reise tilbake til landet dersom de har vært i ett av de syv landene på Trumps «terrorliste». Ifølge CNN må de gjennom en ny søknadsprosess, og bakgrunnssjekkes på nytt.
  • Personer fra de syv landene som ikke har arbeidstillatelse og kommer til USA i fly, vil bli sendt tilbake, selv med gyldig visum.
  • Trumps presidentordre hindrer alle flyktninger fra å komme inn i landet de neste 120 dager. Dette gjelder alle flyktninger, ikke bare de fra de syv landene.
  • Bosetting av syriske flyktninger stanses helt.
  • Landene som er rammet er Irak, Iran, Libya, Somalia, Sudan, Syria og Jemen. Ifølge CNN er dette trolig bare starten, og flere land kan omfattes av de nye reglene.