Judy (14) forstår ikke hvorfor tanten ikke får lov til å besøke sin dødssyke mor

Sahar Algonaimi (60) hadde gyldig visum til USA, men ble stanset på flyplassen. – Signaturen til én eneste mann har gjort alle dokumenter verdiløse, sier advokat.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Syriske Sahar hadde visum og alt var ordnet for at hun skulle få være sammen med sin kreftsyke mor som ligger på sykehus i Munster, Indiana.

Men hun hadde innreise en dag for sent. President Donald Trump iverksatte fredag en presidentordre som midlertidig stanser innvandringen fra sju hovedsaklig muslimske land. Reisende fra Syria er stanset på ubestemt tid.

Skulle besøke dødssyk mor

I Chicago satt en syrisk-amerikansk familie og ventet på Sahar som skulle komme med fly fra Saudi-Arabia. Saudi-Arabia er ikke på listen over land som har innreiseforbud. Men Sahar dukket aldri opp.

Sahar ble arrestert ved ankomst på O'Hara flyplass i Chicago fordi hun hadde syrisk pass. Hun ble sittende i arrest i timesvis før hun måtte gjøre vendereis tilbake til Saudi-Arabia uten å få møte niesene, eller moren sin.

– Dette er en nød-reise. Hun kom hit for å besøke moren sin som er veldig syk, sier Maria Ulayyet (17) til CBS.

– Jeg gledet meg sånn til å møte tanten min, sier Judy (14) gråtende.

Nour Ulayyet viser fram et bilde av søsteren Sahar Algonaimi som ikke fikk komme inn i USA for å besøke sin kreftsyke mor, Isaaf Jamal Eddin. )
Nour Ulayyet viser fram et bilde av søsteren Sahar Algonaimi som ikke fikk komme inn i USA for å besøke sin kreftsyke mor, Isaaf Jamal Eddin. ) Foto: Paul Beaty

– Hun skulle ikke engang være her så lenge. Hun er ikke engang flyktning. Hun har fast jobb og et godt hjem i Saudi Arabia. Jeg forstår ikke dette, sier Judy.

Advokat Ahmed Rehab jobber frivillig med saker som dette.

– Underskriften til én mann endrer alt over natten

– Hun har gyldig visum og returbillett til Saudi Arabia neste lørdag. Hun har også et brev som dokumenterer grunnen til reisen, som er at hennes mor mulig er døende. Alle disse dokumentene er null verdt over natten bare på grunn av signaturen til en eneste mann, sier Rehab til CBS.

Sahar og familien er ikke de eneste som er rammet av Trumps siste presidentordre. Flere titalls advokater arbeider frivillig for å hjelpe flyktninger som har havnet i en umenneskelig situasjon.

Demonstrasjoner

Demonstranter har samlet seg utenfor flere amerikanske flyplasser i protest mot innreisestansen som ikke bare gjelder flyktninger. Det gjelder også mennesker med arbeidstillatelse og greencards i USA, samt mennesker med dobbelt statsborgerskap.

Søndag forsvarer Trump avgjørelsen på Twitter. Han peker på situasjonen i Europa og verden og kaller det et forferdelig rot.

Innreisestansen gjelder i 120 dager fra landene Iran, Irak, Libya, Somalia, Sudan og Jemen. Mennesker med syrisk statsborgerskap har fått innreiseforbud på ubestemt tid.