FULL STANS: Lørdag kveld så det slik ut på JFK-flyplassen i New York. Inne på flyplassen skal en rekke reisende være anholdt fordi de kommer fra feil land. Foto: AFP.
FULL STANS: Lørdag kveld så det slik ut på JFK-flyplassen i New York. Inne på flyplassen skal en rekke reisende være anholdt fordi de kommer fra feil land. Foto: AFP. Foto: Stephanie Keith

kaotiske tilstander på flyplasser i usa:

Dommer stopper deler av Trumps omstridte innvandrings-forbud

Mens tusenvis av demonstranter har skapt kaos på flyplasser etter Trumps innreiseforbudet fra syv muslimske land, satte en føderal dommer ned foten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dommer Ann Donnely avsa en kjennelse om såkalt «nødstopp» for å hindre at personer som har blitt holdt i varetekt på flyplasser i USA blir tvangsdeportert, skriver CNN.

Trumps oppsiktsvekkende preident-ordre innebærer full stopp i innreise for flyktninger de neste 120 dager og forbyr alle innbyggere fra syv muslimske land innreise til USA de neste nitti dagene.

– Jeg etablerer nye tiltak for ekstrem bakgrunnssjekk for å holde radikale islamske terrorister ute av USA. Vi vil ikke ha dem her, sa Trump da han signerte president-ordren fredag.

Også personer med arbeidstillatelse fra Iran, Irak, Libya, Somalia, Sudan, Syria og Jemen skal ifølge New York Times stoppes på grensen.

– Det fungerer svært bra. Du ser det på alle flyplassene, du ser det over alt, sa Trump lørdag om sin nye presidentordre.

Pågrep irakisk krigstolk

Store menneskemengder har samlet seg på flyplasser over hele landet i protest mot Trumps dramatiske ordre og til støtte for reisende fra landene som omfattes av innstrammingene.

To irakiske statsborgere som har jobbet for amerikanske myndigheter i årevis, var blant de første som ble pågrepet på vei inn i landet. Hameed Khalid Darweesh, som jobbet som tolk for amerikanske styrker i Irak, ble etter press fra en menneskerettighetsgruppe løslatt lørdag ettermiddag.

En annen Irakisk familie hadde solgt huset og skulle starte et nytt liv i USA, men er nå stoppet på flyplassen.

– Uten «nødstoppen» er det en overhengende fare for at det vil skje betydelig og uopprettelig skade for flyktninger, visum-innehavere og andre personer fra land som omfattes av presidentordren som ble signert 27. januar, heter det i dommerens kjennelse.

Menneskerettsgruppe: – Vi vant

Menneskerettighetsgruppen American Civil Liberties Union (ACLU) stod bak kravet om at retten skulle stoppe Trumps innreiseforbud, og skriver på sine nettsider at de er fornøyde med rettens beslutning.

Slik vil Trump kontrollere immigrasjonen

* Personer med «green card», en permanent arbeidstililatelse for USA, får ikke automatisk reise tilbake til landet dersom de har vært i ett av de syv landene på Trumps «terrorliste». Ifølge CNN må de gjennom en ny søknadsprosess, og bakgrunnssjekkes på nytt.

* Personer fra de syv landene som ikke har arbeidstillatelse og kommer til USA i fly, vil bli sendt tilbake, selv med gyldig visum.

* Trumps presidentordre hindrer alle flyktninger fra å komme inn i landet de neste 120 dager. Dette gjelder alle flyktninger, ikke bare de fra de syv landene.

* Bosetting av syriske flyktninger stanses helt.

* Landene som er rammet er Irak, Iran, Libya, Somalia, Sudan, Syria og Jemen. Ifølge CNN er dette trolig bare starten, og flere land kan omfattes av de nye reglene.

Kilde: CNN.

– Dette er en bemerkelsesverdig dag. Da Donald Trump ble valgt til president, lovet vi at hvis han prøvde å gjennomføre sin grunnlovsstridige og uamerikanske politikk, ville vi ta det for retten. Vi gjorde det i dag, og vi vant, skriver Anthony D. Romero, direktør i ACLU, på organisasjonens nettsider.

Ifølge New York Times er saken langt fra løst. Dommerens kjennelse betyr ikke nødvendigvis at de angivelig flere titalls personene som holdes på amerikanske flyplasser får reise inn i landet. Den hindrer trolig bare direkte utsendelse av personer med visum eller arbeidstillatelse i en kortere periode.

– Dommerens kjennelse sier at de ikke skal deporteres, men den beordrer ikke umiddelbar løslatelse, sier Zachary Manfredi, fra Yale´s Worker and Immigrant Rights Advocacy Clinic, til CNN.

Visepresident Pence i 2015: – Grunnlovsstridig

Da Donald Trump talte og senere signerte presidentordren som hindrer innbyggere fra syv hovedsaklig muslimske land fredag, stod hans visepresident Mike Pence ved hans side og nikket.

I 2015 betegnet forøvrig Pence Trumps forslag om å forby muslimer innreise som «grunnlovsstridig og støtende».

Ifølge nyhetsbyrået Reuters vurderer flere amerikanske statsadvokater å klage Trumps presidentordre til domstolene.

– Velkommen til Canada

Som et svar på det som skjer i USA uttalte Canadas statsminister Justin Trudeau lørdag at flyktningene som ikke kommer seg inn i USA er velkomne hos dem.

– Til dem som flykter fra forfølgelse, terror og krig: Canadiere ønsker dere velkommen, uavhengig av hva dere tror på, skriver Trudeau.

Den canadiske statsministeren sier at han ønsker å snakke med den amerikanske presidenten om den suksessen Canada har hatt med sin flyktningpolitikk.

Også utenriksminister Børge Brende var ute på Twitter i går. Han skriver at alle land, inkludert USA, har et ansvar for å beskytte mennesker på flukt.