STRENGERE: Det blir vanskeligere for reisende fra flere muslimske land å komme seg til USA. Bildet viser en familie som forlater JFK-flyplassen i New York etter å ha ankommet fra Dubai lørdag.
STRENGERE: Det blir vanskeligere for reisende fra flere muslimske land å komme seg til USA. Bildet viser en familie som forlater JFK-flyplassen i New York etter å ha ankommet fra Dubai lørdag. Foto: Andrew Kelly/REUTERS

Flypassasjerer nektet innreise til USA etter Trumps nye regler – nå svarer Iran med samme mynt

Trumps presidentordre om flyktninger skaper allerede problemer for reisende fra muslimske land. Nå svarer iranske myndigheter med innreisenekt for amerikanere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

USAs president Donald Trump skrev fredag under på en presidentordre om omfattende endringer i USAs utlendingspolitikk.

Ordren innebærer blant annet at syriske statsborgere ikke lenger får visum til USA, og at alle syriske flyktninger utestenges på ubestemt tid, samt en strengere kontroll av alle reisende til USA som kommer fra muslimske land.

Ordren fører også til en 90 dagers stans i utskrivelsen av nye visum til borgere fra enkelte land med «terrorbekymringer». Det er ikke bekreftet hvilke land det gjelder, men et tidligere lekket utkast nevner sju hovedsakelig muslimske land: Iran, Irak, Libya, Somalia, Sudan, Syria og Jemen.

Fikk ikke reise til USA

Lørdag ble seks flypassasjerer, fem irakiske og en jemensk, nektet ombordstigning på en EgyptAir-avgang fra Kairo til New York, ifølge Reuters.

Det er kilder ved flyplassen som opplyser om hendelsen, som skjedde i etterkant av Trumps nye presidentordre. De seks hadde alle gyldige visum, men ble likevel satt på fly tilbake til sine hjemland.

Irans president, Hassan Rouhani, slår tilbake mot Donald Trump.
Irans president, Hassan Rouhani, slår tilbake mot Donald Trump. Foto: Ho

Natt til lørdag ble også to irakiske statsborgere pågrepet på JFK-flyplassen utenfor New York. Jemen og Irak er begge på listen over land som Trump-administrasjonen mener har terrorbekymringer.

Iran svarer med samme mynt

Etter at visum- og innreisenektet ble kjent fredag, har Iran bestemt seg for å svare med samme mynt mot Donald Trump.

Lørdag opplyser det iranske utenriksdepartementet at Iran vil nekte amerikanske borgere innreise som svar på president Trumps beslutning.

– Den islamske republikken Iran har besluttet å svare med samme mynt etter den fornærmende beslutningen fra USA om iranske statsborgere. Dette vil gjelde helt fram til de amerikanske tiltakene oppheves, heter det i en uttalelsen fra landets utenriksdepartement.

Går til sak

Lørdag ble det kjent at amerikanske menneskerettighetsorganisasjoner går til sak etter Trumps presidentordre. Søksmålet ble fremmet av organisasjonen American Civil Liberties Union og flere andre menneskerettsorganisasjoner.

Den nye presidentordren innebærer også at USAs program for bosetting av flyktninger stanset i inntil 120 dager fram til nye regler for å vurdere flyktninger er kommet på plass.

(TV 2/NTB)