klar tale fra Donald Trump:

– I dag har USA fått tilbake kontrollen over våre grenser

Byggingen av den omstridte muren langs grensen mot Mexico vil begynne i løpet av få måneder. – Vi vil umiddelbart sette i gang arbeidet med en grensemur, sier president Donald Trump onsdag kveld.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På en direktesendt tale for innenriksdepartementet onsdag kveld norsk tid, bekreftet den amerikanske presidenten at den omstridte muren langs grensen til Mexico skal bygges.

– Jeg har akkurat signert to fullmakter som vil spare tusenvis av liv, millioner av jobber og milliarder på milliarder av dollar. Disse to ordrene er del av en immigrasjonsreform som vi skisserte under valgkampen, sier Trump.

– En sårt tiltrengt mur

Trump har ingen intensjoner om å kaste bort tiden.

– Sikkerhetsdepartementet i samarbeid med Trump skal straks gå i gang med planleggingen av en grensemur, sier Donald Trump til voldsom applaus fra salen.

– Så sårt tiltrengt, dere vet hvor sårt tiltrengt den er.

Presidenten sier han skal ha et møte med Mexicos president Enrique Peña Nieto for å diskutere muren, samt «trygghet og økonomiske muligheter for begge land». Trump understreker at han vil samarbeidet tett med mexikanske myndigheter.

– Vi vil diskutere nær koordinering av mange, mange viktige tema mellom våre land. Disse koordineringene inkluderer knusing av narkotikakartellene og å hindre illegale våpen og kontanter å flyte over grensene, sa han.

– Vi er midt i en krise

– Vi er midt i en krise i den sørlige delen av landet, med illegale migranter fra Sentral-Amerika som er skadelig både for Mexico og for USA, sa Trump i sin tale.

Donald Trump tok først opp byggingen av den kontroversielle muren i sitt første TV-intervju etter at han overtok som president. Til ABC News sa han at Mexico vil få regninga for muren som skal bygges langs den 3.200 kilometer lange grensa.

– Jeg sier bare at det vil bli betalt. Det vil skje på et eller annet vis, kanskje et komplisert vis, sier Trump i intervjuet.

Vil bygge muren raskt

Når han blir spurt om når byggingen kan starte, svarer han til tv-kanalen:

– Så raskt vi kan, så raskt vi rent fysisk kan gjøre det. Jeg vil si i løpet av måneder. Planleggingen begynner straks, sier Trump i et intervju med ABC News.

– Det jeg gjør, er bra for USA. Det kommer også til å bli bra for Mexico. Vi ønsker et svært stabilt, svært solid Mexico, fortsetter han.

Trump har tidligere anslått at muren vil få en prislapp på opp mot 100 milliarder kroner.

I en tale til de ansatte i sikkerhetsdepartementet varslet han onsdag også nye tiltak for å begrense innvandringen til USA.

Tiltak mot innvandring

New York Times skriver at Trump i tillegg kommer med flere tiltak mot innvandring, inkludert å kutte ned antallet flyktninger som kan bosette seg i USA og blokkere syrere og andre fra «terrorutsatte» land fra å komme til landet, i alle fall midlertidig.

Ordrene ventes å bli signert under en tale Trump skal holde onsdag for ansatte i Department of Homeland Security. Folk som tilhører Trumps innerste krets opplyser til Washington Post at handlingene er et kraftfullt signal om at Trump nå begynner å innfri løftene han kom med under valgkampen.

Vil bygge oljeledninger

Tirsdag ga Trump grønt lys til de to omstridte oljerørledningene Keystone XL og Dakota Access.

Barack Obama stanset i 2015 Keystone XL-prosjektet, en planlagt rørledning fra Canada til USA, med en såkalt presidentordre som Trump nå har reversert.

Byggingen av den like omstridte rørledningen Dakota Access ble midlertidig stanset i desember etter store protester fra urfolk- og miljødemonstranter.

(TV 2/NTB)