Donald Trump skal gå valgsystemet i sømmene. 
Donald Trump skal gå valgsystemet i sømmene.  Foto: Nicholas Kamm/AFP

Trump vil etterforske valgfusk i USA

Hevder valgfusk var grunnen til at Hillary Clinton fikk flere stemmer enn ham i valget.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Donald Trump hevder at så mange som fem millioner ulovlige innvandrere stemte i presidentvalget og at han hadde fått flest stemmer dersom de ikke hadde stemt.

Krevde bevis for anklager

Trump har gjentatt dette flere ganger, uten å vise til noen kilder for påstandene.

Ledende republikanere er lei av president Trumps påstander om valgfusk og vil gjerne at han legger fram bevis. De fikk svar på tiltale onsdag morgen:

Det første Trump twitret er at han vil sette en gang en grundig etterforsking av valgfusk.

«(...) Inkludert de som stemmer i to stater, de som er ulovlige innvandrere og de som er registrerte velgere, men som faktisk har vært døde i lengre tid. Avhengig av resultatet, skal vi styrke stemmegjennomføringen vår» skriver han på Twitter.

Fikk sine egne mot seg

Anklager om valgfusk er tilbakevist av valgfunksjonærer over hele landet flere ganger. De har sagt at det er så å si nesten ingen bevis på at noen stemte ulovlig.

– Jeg var ikke der, men hvis USAs president sier at 3,2 millioner personer stemte ulovlig, så ryster det tilliten til vårt demokrati, han må vise hvorfor han tror det, sier Lindsey Graham, en innflytelsesrik republikaner i Senatet.

Heller ikke Paul Ryan, leder i Representantenes hus, tror på Trump. Han sier at han ikke har sett noen bevis for påstandene. Det samme sier senator John McCain, som tidligere har vært republikansk presidentkandidat.

– Jeg har åpenbart ikke sett noen bevis for ulovlig stemmegivning, sier McCain til CNN.

Han sier også at han har lært å se bort fra enkelte av uttalelsene fra Trump som blir slått opp av mediene, for i stedet å konsentrere seg om det politiske arbeidet.

Clinton fikk flest stemmer

Hillary Clinton fikk nesten 2,9 millioner flere stemmer enn Trump under fjorårets presidentvalg, men Trump sikret seg 290 valgmenn mot Clintons 232 og vant dermed valget.