PROTESTER: Det har i flere år vært massive protester mot oljeprosjektene, før Obama i 2015 stanset dem. Nå har imidlertid president Trump omgjort vedtaket.
PROTESTER: Det har i flere år vært massive protester mot oljeprosjektene, før Obama i 2015 stanset dem. Nå har imidlertid president Trump omgjort vedtaket. Foto: Nicholas Kamm

Trump godkjenner omstridte oljeprosjekter

USAs president Donald Trump gir grønt lys til de to omstridte oljerørledningene Keystone XL og Dakota Access.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Barack Obama stanset i 2015 Keystone XL-prosjektet, en planlagt rørledning fra Canada til USA, med en såkalt presidentordre som Trump nå har reversert.

Byggingen av den like omstridte rørledningen Dakota Access ble midlertidig stanset i desember etter store protester fra urfolk- og miljødemonstranter.

Tirsdag undertegnet Trump en ny presidentordre som gjenoppliver de to omstridte prosjektene, men han understreker at betingelsene knyttet til Keystone XL vil bli gjenstand for reforhandlinger.

– Vi kommer til å reforhandle noen av betingelsene og dersom de ønsker, får vi se om vi kan få bygd rørledningen, sa Trump under undertegningen.

Han undertegnet også en presidentordre som slår fast at alt materiell som benyttes i bygging i av rørledninger i USA, heretter må være produsert i USA.

Gir miljøansatte munnkurv

Samtidig gir Trump gir ansatte i det amerikanske miljødirektoratet (EPA) munnkurv, og nekter dem å snakke med journalister eller sende ut pressemeldinger.

De drøyt 15.000 ansatte i EPA har de siste dagene mottatt en epost fra den nye administrasjonen, som også forbyr dem å oppdatere blogger eller ytre seg på vegne av EPA i sosiale medier.

Trump-administrasjonen pålegger også EPA å fryse alle nye tiltak og kontrakter, noe som vil få store konsekvenser for miljødirektoratets virksomhet over hele USA.

EPA, som har et årlig budsjett på nærmere 70 milliarder kroner, har ikke kommentert de nye direktivene fra Det hvite hus.

Invitert til Kongressen

Tirsdag ble det også klart at republikanernes leder i Representantenes hus, Paul Ryan, har invitert Donald Trump til å tale i Kongressen neste måned.

Trump har takket ja til invitasjonen, som er i tråd med praksis når en ny president overtar i Washington.

– Dette blir en mulighet for folket og deres representanter til å høre direkte fra vår president om hans visjon og vår felles agenda, sier Ryan til pressen tirsdag.

Republikanerne kontrollerer nå begge kamrene i Kongressen i tillegg til Det hvite hus. Møtet som Trump er invitert til å tale på, skjer 28. februar og er en felles sesjon der alle de 100 senatorene og 435 medlemmene av Representantenes hus deltar.

– Innen 28. februar kommer vi til å ha mye å snakke om, sier Det hvite hus' talsmann Sean Spicer.

(NTB/TV 2)