varsler jenter som er avbildet på hemmelig app:

«Vilde» (21) fryktet hun ville finne nakenbilder av seg selv – fant mye mer enn det

Da «Vilde» (21) fikk vite om en hemmelig server der nakenbilder av norske jenter blir delt, var hun redd for å finne et gammelt bilde av seg selv. I stedet fant hun bilder av tusenvis av andre jenter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var kjæresten som viste «Vilde»(21) appen Discord, der det deles tusenvis av nakenbilder av norske jenter.

Nakenbildene som blir lagt ut deles ofte med fullt navn, og fordeles geografisk etter hvilket fylke jentene er fra.

– Siden jeg var 15 år gammel har jeg vært redd for at det ligger et nakenbilde av meg på nettet, etter at en kompis tipset om at han hadde funnet det. Så jeg gikk inn på appen for å se om jeg fant bildet av meg, sier hun til TV 2.

«Vilde» ønsker ikke å stille opp med fullt navn og bilde i TV 2, i frykt for at personen som administrerer appen er en hun kjenner, og at hun selv skal bli hengt ut.

Har du opplevd noe liknende? Kontakt TV 2s reporter her.

Med fullt navn

Det «Vilde» fant da hun begynte å søke seg gjennom forumene på serveren, var langt mer enn hun hadde ventet.

Hun fant ikke bildet av seg selv, men ble sjokkert over omfanget.

– Det ligger tusenvis av bilder der ute og under bildene står det fullt navn på jentene, og ofte også lenke til Facebook-eller Instagram-profilene deres så man kan gå rett inn på siden deres, forteller hun.

«Vilde» begynte å varsle dem hun fant bilder av. Først fant hun flere venninner og folk hun kjente, og sa fra til dem. Deretter begynte hun å varsle fremmede som er oppgitt med fullt navn.

– De blir fortvilet når de ser at det ligger bilder av dem der ute. Flere har nå gått sammen og varslet politiet, og det er kjempebra. Det beste de kan gjøre nå er å få med flere på saken. Dette må ut, dette er ikke noe vi kan tie om, sier hun.

TUSENVIS AV BILDER: «Vilde» fant tusenvis av bilder av norske jenter da hun åpnet appen for å lete etter et bilde av seg selv. Foto: Simen Askjer / TV 2
TUSENVIS AV BILDER: «Vilde» fant tusenvis av bilder av norske jenter da hun åpnet appen for å lete etter et bilde av seg selv. Foto: Simen Askjer / TV 2

TV 2 har møtt to av dem «Vilde» varslet.

– Jeg ble sjokkert da jeg oppdaget nakenbildet på siden. Dette er et bilde jeg sendte til en jeg stolte på for 4 år siden, men nå er saken politianmeldt, sier en av jentene til TV 2.

– Glade for å få vite

«Vilde» opplever at de hun kontakter takker henne, og at de varsler andre de kjenner igjen på sidene.

– Dersom det ligger et bilde av deg der ute er det fint å få vite det. Nå skal vi stå sammen for å prøve å stoppe dette, sier hun.

Hun kjenner selv på frykten over at det finnes et nakenbilde på nettet av henne hun ikke har kontroll på.

– Tenk om noen har et bilde av meg et eller annet sted og som bare venter på å dele det. Likevel ble jeg glad da jeg ikke fant det på forumet, glad for at jeg enn så lenge kan gå rundt på gata uten at alle jeg møter vet hvordan jeg ser ut naken, sier hun.

Ulovlig

Slettmeg.no har fått en rekke henvendelser om bilder på den aktuelle appen, det til tross for at den bare har ligget ute i en måned.

– Vi merker det er blitt en større kultur for at jenter varsler hverandre og at de sier fra. Det er veldig bra, sier Hans Marius Tessem, seniorrådgiver i Slettmeg.no.

Han forteller at det er lite de kan gjøre for å få slettet bildene, men at de er i kontakt med de som driver appen for å forsøke å forklare for dem at det bryter med norsk lov å ha denne typen innhold liggende ute.

Å sende et nakenbilde av seg selv er ikke ulovlig, men å sende det videre er det.

– Å dele nakenbilder av andre er ulovlig, og vi har tilfeller i Norge der det er blitt idømt strenge straffer for dette. Det bør de som deler bilder av andre tenke på, når vi ser på sjargongen inne på denne appen virker det som at alt er for gøy og at de ikke skjønner alvoret, sier han.

Politiet i flere politidistrikt bekrefter at de har mottatt anmeldelser av saken, men opplyser videre at de ikke har kommet noen vei i etterforskningen så langt. Også Kripos bekrefter at omfanget av deling av nakenbilder på skjulte fora er et stadig økende problem.