FORDELT PÅ FYLKER: Bildene inne på appen er fordelt på fylker. Medlemmene kan også komme med navn på jenter de ønsker bilder av.
FORDELT PÅ FYLKER: Bildene inne på appen er fordelt på fylker. Medlemmene kan også komme med navn på jenter de ønsker bilder av. Foto: Simen Askjer / TV 2

forum på hemmelig app sprer seg over hele landet:

Nakenbilder av hundrevis av norske jenter deles på det mørke nettet

På en skjult server kun tilgjengelig for inviterte, som nå sprer seg i ungdomsmiljøer over hele landet, blir det delt tusenvis av nakenbilder av norske jenter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

27. desember 2016 dukket det opp en ny server på appen Discord.

Appen er laget for å være en enkel måte for gamere å kommunisere på, og er konstruert slik at det kan lages private servere der medlemmene kan snakke sammen.

For å få tilgang til en server må du ha en invitasjon fra noen som allerede er inne.

På sine nettsider reklamerer appen med at den kan erstatte Skype som kommunikasjonskanal.

På serveren som ble opprettet i slutten av 2016, er det derimot ikke å kommunisere som er hovedmålet – det er å dele nakenbilder av norske jenter.

Med fullt navn

Delt opp i faner på Norges fylker kan medlemmene gå inn og se bilder av jenter i sitt område, og det er også flere som spør etter bilder av navngitte jenter.

Under alle bildene står det fult navn, på enkelte av dem adresser og lenker til deres Facebook- eller Instagram-profiler.

Må ha invitasjon
For å bli medlem på serveren, som fungerer som et lukket forum, må du ha en invitasjon fra noen som allerede er medlem.

Det er også lagt ut lenker som er aktive i 24 timer i forskjellige forum som tidligere er blitt lagt ned på grunn av ulovlig innhold, men som nå er gjenoppstått og henviser videre til Discord.

Siden er ikke på noen måte søkbar, og i tillegg til å få en personlig invitasjon til siden, må du ha lastet ned appen.

For å stige i gradene og få bedre tilgang, samt tilgang til VIP-rommet, må du dele bilder som anses som gode nok.

APP. Appen finnes både på desktop og på mobil. Foto: Simen Askjer / TV 2
APP. Appen finnes både på desktop og på mobil. Foto: Simen Askjer / TV 2

I tillegg til at det ligger bilder fordelt på de forskjellige fylkene, er det også en egen fane for kjendiser og russ.

Tatt selv

Mange av bildene som ligger på siden ser ut til å være selfies, bilder jentene har tatt selv og sendt videre, før de deles videre på nett. Andre bilder er åpenbart tatt av andre, eller mens jenta sover.

Alle bilder som ikke har jentas navn under seg blir slettet av en administrator, som ser ut til å gå gjennom alt som publiseres for å sikre at det er ekte.

TV 2 har fulgt med på appen over noe tid. Det er til enhver tid flere hundre medlemmer pålogget, og forum fra alle deler av landet er svært aktive.

Det finnes flere forskjellige fora inne på Discord, og det er også flere andre tilsvarende apper som brukes til samme type virksomhet. Hvor stort omfanget er, vil det være umulig å anslå.

Bryter med loven

Hos Slettmeg.no har de fått flere henvendelser om appen. De kjenner til at liknende forum som tidligere har ligget åpent ute på nett har blitt slettet en rekke ganger.

– Appen bryter norsk lov ved å la dette innholdet bli liggende ute. Her må politiet på banen, dette er ikke greit, sier Hans Marius Tessem, seniorrådgiver i Slettmeg.no.

TV 2 kjenner til at minst åtte jenter på Østlandet har politianmeldt saken.

Politiet bekrefter anmeldelsene, men sier de så langt ikke har kommet noen vei med saken.

Kripos kjenner til at deling av bilder på lukkede sider er et økende problem.

– Vi ser at ukulturen sprer seg til nye forum, både åpne og mer lukkede. Nedlasting og bildespredning av andres private og intime bilder representerer en alvorlig krenkelse for de som rammes, sier presseansvarlig i Kripos, Ida Dahl Nilssen, til TV 2.

Hun sier Kripos kjenner til forum av denne typen, der bildene blir systematisert og der det jobbes av brukerne med å identifisere jentene som avbildes.

– Jentene vil aldri vite når bildene dukker opp og hvem som ser dem, og aktiviteten innebærer en alvorlig og varig integritetskrenkelse, sier hun.

– Følelse av makt

Også Slettmeg.no understreker alvorligheten av denne typen bildedelinger.

– På sjargongen inne på forum av denne typen virker det som at alt bare er for gøy, at ikke brukerne forstår alvoret. Å dele denne typen bilder av andre er et alvorlig lovbrudd, sier Hans Marius Tessem, rådgiver i Slettmeg.no.

Han sier de har snakket med flere av dem som har delt bilder på denne typen sider.

– De oppgir at det er spenningen som driver dem, at de får en følelse av makt ved å dele denne typen bilder, sier han.

I fjor høst ble en ung mann dømt i Høyesterett til 120 dagers ubetinget fengsel for å ha lastet ned og delt bilder av et stort antall jenter, den såkalte Snapchat-saken.

Dette var den første dommen i sitt slag og gir politiet et rettslig grunnlag til å håndtere denne type saker videre.