11 personer er funnet i live. 12 omkommet. Fremdeles leter man etter 17 savnede personer 
11 personer er funnet i live. 12 omkommet. Fremdeles leter man etter 17 savnede personer  Foto: Handout

Nødsamtale etter dødsskred er lekket:

– Jeg kan bekrefte at hotellet ikke har kollapset

Mens det letes desperat etter overlevende seks dager etter skredet, har den skjebnesvangre samtalen med nødsentralen blitt publisert i italienske medier.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

15 personer er bekreftet omkommet etter snøskredet som raserte et høyfjellshotell i den italienske Abruzzo-regionen forrige uke. Det melder det italienske nyhetsbyrået Ansa.

Håp om overlevende

Fortsatt letes det desperat etter 14 personer som fortsatt er savnet, og håpet er at det skal finnes overlevende i luftlommer inne i hotellet.

Kritikken mot italienske myndigheter øker etter at det ble kjent at det flere ganger ble ringt etter hjelp fra hotellet uten at noe skjedde.

Nå har den italienske avisen La Repubblica lagt ut en avskrift av en nødsamtale som ble ringt inn klokken 18.20 onsdag. Hele fire ganger blir innringeren avfeid med at ingenting har skjedd med hotell Rigopiano.

To fatale feil hos nødsentralen

Her er noen utdrag fra samtalen som varer i fem minutter:

Q: – Mitt navn er Marcella Quentin. Kokken min har kontaktet meg på WhatsApp. Hotel Rigopiano har kollapset. Det er ingenting igjen. Han er der med kona si og små barn. Dere må dra opp dit.

Nødsentral: – Denne historien hørte vi i morges. Brannmannskapene har sjekket. Det er Martinelli-fjøset som har kollapset.

Q – Nei. Nei. Kokken min tok kontakt på WhatsApp for fem minutter siden. Det er barn der. De gråter. Han er i bilen, det er alvorlig. Vær så snill.

Nødsentral: – Hør. Jeg har nummeret ditt. Men dette er en historie som begynte i morges. Det er bare fjøset som har kollapset, hva kan jeg si..?

Dette var den første dramatiske feilen som ble begått. Fjøset som nevnes er et sauefjøs med 300 sauer som kollapset noen kilometer unna Hotel Rigopiano under jordskjelvet samme formiddag.

Innringeren fortsetter å fortelle til nødsentralen at hotellet er tatt av skred, men blir ikke trodd.

Nødsentral: – Denne historien begynte å sirkulere i morges. Jeg snakket med eieren for to timer siden, og kan bekrefte at ingenting har kollapset. Alle har det bra.

Innringer og personen på nødsentralen har felles bekjente, og vet hvem som først tok kontakt via Røde Kors. Nødsentralen har åpenbart liten tiltro til henne.

Q: – Men hvordan er det mulig?

Nødsentral: – Det er mange idioter som gjør mye rart.

Q: – Men fra hans nummer?

Nødsentral: – Ja.

Eieren visste ikke om skredet

Personen på nødsentralen trodde det hele var en spøk. At noen hadde tatt telefonen til kokken på hotellet og sendt en falsk alarm til Quentin. Quentin førsøkte å forklare at det er latterlig å ringe inn en falsk melding og si at kona og barna er begravd i et kollapset hotell, men personen på nødsentralen er urokkelig.

Den andre dramatiske feilen som blir begått er å snakke med hotelleier, og ikke daglig leder av hotellet. Telefonlogger viser at manageren på hotellet ba Røde Kors om å ringe etter hjelp klokken 17.08. 17.40 ringte nødsentralen til hotelleieren for å høre hva som hadde skjedd. Men det nødsentralen ikke visste var at eieren var i nabobyen. Han visste ikke om skredet og svarte at hotellet var på plass. Dermed var de overbevist om at det hele var falsk alarm.

Nødsentralen: – Jeg snakket med hotellet for to timer siden. Jeg lyver ikke. Tror du vi ville være her hvis det hadde kollapset?

Q: – Ta kontakt med daglig leder...

Nødsentralen: – Jeg vet ikke om du er klar over situasjonen. Vi har folk i gata, vi hjelper eldre ... Hun bør ta kontakt med daglig leder. Det er ikke uhøflig. Farvel.

Leter etter overlevende

Hjelpearbeidet fortsetter videre tirsdag i håp om å finne personer som fortsatt kan være i live, seks dager etter skredet som gikk onsdag forrige uke. Det er deler av hotellet redningsfolkene ikke har nådd ennå. Det kan være luftlommer med både mat og vann tilgjengelig.

Mandag ble tre hvite fårehundvalper reddet ut av hotellbygningen. Valpene ble funnet under snømassene mandag og ga letemannskapene nytt håp om å finne flere overlevende.

Fabio German, en talsmann for brannvesenet, sier de tre valpene har vist at det er mulig å overleve under snømassene.

Samtidig understreker redningsmannskapene at de tre valpene ble funnet i et rom langt unna der de antar at de savnede kan ha oppholdt seg.

15 funnet omkommet

I løpet av tirsdag har redningsmannskaper lokalisert ytterligere seks omkomne i den snødekte hotellbygningen. Tilsammen 15 personer er funnet omkommet.

Elleve personer er så langt funnet i live etter skredet som traff Hotel Rigopiano.

Hotellet er et firestjerners skihotell i småbyen Farindola i Abruzzo-regionen i det sentrale Italia. Skredet ble utløst av jordskjelvene som rammet området onsdag formiddag. Etter skjelvene skal hotellgjestene ha blitt så redde at de pakket koffertene sine for å reise hjem. Flere skred og enorme snømengder sperret veien, og myndighetene har også fått kritikk for å ikke ordne rydding raskt nok.