KRITIKK: Donald Trump har rettet voldsom kritikk mot president i Mexico Enrique Pena Nieto, NATO, Angela Merkel og Storbritannia. 
KRITIKK: Donald Trump har rettet voldsom kritikk mot president i Mexico Enrique Pena Nieto, NATO, Angela Merkel og Storbritannia.  Foto: AP/Reuters/AFP

Trump har skjelt dem ut etter noter – nå står møter med verdenslederne for tur

– Jeg er ikke redd for å si i fra til Trump, sier Storbritannias statsminister Theresa May foran møtet med Donald Trump i Det hvite hus.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

President Donald Trump skal de neste ukene treffe statsledere, forretningstopper og politiske kolleger i både inn- og utland.

Men gjennom hele valgkampen har Trump sjeldent spart på kruttet når han har omtalt mange av sine fremtidige politiske kolleger.

I løpet av de neste ukene skal han møte mange av dem han har kritisert, latterliggjort og provosert i måneder og uker før han ble valgt til president.

Statsminister i Storbritannia, Theresa May:

Fredag kvld norsk tid skal Storbritannias statsminister Theresa May besøke Donald Trump i Det hvite hus. May blir dermed det første offisielle statsbesøket som treffer president Trump i Washington D.C.

May og Trump møter pressen fredag 19:15. Følg med direkte her!

May har varslet at hun ikke vil styre unna vanskelig tematikk på møtet, og hun har varslet at hun vil diskutere presidentens syn på kvinner inngående.

– Jeg har allerede sagt at noen av kommentarene til Donald Trump om kvinner er uakseptable, og noen av dem har han også unnskyldt, sier May.

President Donald Trump møter statsminister Theresa May i Washington
President Donald Trump møter statsminister Theresa May i Washington Foto: Carlos Barria

I valgkampen ble en video av president Trump gjort offentlig, hvor Trump uttalte at han kunne grafse kvinner i skrittet fordi han var kjendis.

Opptak ble tatt opp i 2005, da Trump snakket med programleder Billy Bush i forbindelse med TV-programmet Access Hollywood.

Uttalelse var nær ved å velte hele valgkampen til Trump, som møtte massiv motstand fra politiske kolleger og andre regjeringssjefer og statsledere – blant annet May.

– Finner jeg noe av det Trump sier uakseptabelt vil jeg ikke være redd for å si ifra, sier May.

Donald Trump har blant annet gjort en lovendring som innebærer at det blir forbudt å bruke amerikanske økonomisk støtte til internasjonale organisasjoner som rådgir om abort.

President i Mexico, Enrique Pena Nieto:

Tirsdag 31. januar skulle Trump etter planen møte president i Mexico, Enrique Pena Nieto.

Men torsdag avlyste Nieto møtet etter at Donald Trump offentlig gikk ut med et ultimatum til Mexico i forbindelse med byggingen av den omstridte grensemuren.

– Sannhetens time for de amerikanske arbeideren har kommet. Det amerikanske folket vil ikke betale for muren, uttalte Trump.

Nå gjenstår det å se hvilke av de to presidentene som kommer med neste trekk, og hvem som tar initiativ til et nytt møte. Og det blir interessant å se hvor dypt dette stikker, for det meksikanske folk har fått gjennomgå av Trump lenge før innsettelsen.

– De er ikke våre venner, tro meg. De tar med seg narkotika, de tar med seg kriminalitet. De er voldtektsmenn. Og noen, vil jeg tippe, er bra folk, uttalte Trump da han kastet seg inn i racet om Det hvite hus.

Beskyldningene og de grove karakteristikkene begynte allerede lenge før Trump ble valgt til republikanernes presidentkandidat, skriver TIME.

I juli 2014 twitret Trump følgende:

– Når skal USA stoppe og sende penger til våre fiender, i for eksempel Mexico og andre steder, skrev Trump.

Og ønsket om en massiv mur på grensen til Mexico har vært i planene til Trump lenge. I mars 2015 skrev han følgende.

– Grensene er vidåpne for karteller og terrorister. Sikre våre grenser nå. Bygg en massiv mur og få Mexico til å betale for den, twitret Trump.

Tirsdag holdt Pena Nieto sin første offisielle tale etter at Trump ble innsatt som president. Han ønsker en god dialog med Trump, basert på felles interesser og respekt. Ifølge New York Times insisterte han likevel på at Mexicos suverenitet og hans ønske om å beskytte sitt folk vil veie tyngst hele veien.

Angela Merkel, forbundskansler i Tyskland:

De to verdenslederne, Merkel og Trump vil være tvunget til å ha et forhold til hverandre de neste årene. President Donald Trump har gjennom valgkampen og de siste ukene før innsettelsen kommentert Merkel og hennes politiske ledelse i Tyskland.

I sitt første intervju med den tyske storavisen Bild forrige uke, langet Trump ut mot Merkel i et sjeldent angrep på et annet lands utenrikspolitikk.

– Hun gjorde en katastrofal feil, og det var å ta inn alle disse ulovlige, som ingen vet hvor kommer fra, sa Trump, og viste til Merkels beslutning om åpne grenser for flyktninger fra blant annet Syria og Afghanistan.

Trump mener Merkel er ansvarlig for å ha gjort Europa til et farligere sted. I tillegg har han uttalt at EU kun er til for Tyskland og Merkel, og at Storbritannia var kloke som meldte seg ut.

Merkel har uttalt at hun venter til Trump er innsatt, før hun kommenterer det kommende samarbeidet mellom de to landene.

President Donald Trump har også uttalt at han har stor respekt for Merkel, og mener hun er blant de viktigste lederne i verden.

NATO:

Det er ikke fastsatt en dato for når Donald Trump og generalsekretær i NATO, Jens Stoltenberg, skal møtes.

Det blir trolig et møte mellom de to lederne i løpet av våren. Uansett vil Stoltenberg og Trump møtes til det årlige NATO-toppmøte i Brussel.

Gjennom hele valgkampen har Donald Trumps uttalelser om NATO og USAs rolle i forsvarsalliansen fått massiv kritikk. Trump har blant annet uttalt at han mener NATO er gått ut på dato, og at USAs rolle både er for kostbar og lite nyttig for landet.

I et intervju med New York Times i fjor sommer sa Trump at det slettes ikke var sikkert at USA ville komme NATO-allierte til unnsetning når farer truer.

Det vekket enorm oppsikt, og Jens Stoltenberg uttalte at solidariteten blant de allierte var en viktig nøkkelfaktor, både i Europa og USA.

Én uke før han ble innsatt som president uttalte Trump seg igjen om NATO.

– NATO har problemer. Nummer én – det er foreldet, for du vet, det ble dannet for mange, mange år siden. Nummer to – landene betaler ikke det de skal betale, sa Trump.

Kina:

Donald Trump har lenge vært svært kritisk til Kina og deres ledere. Det er likevel uklart om Trump skal møte noen høytstående kinesiske ledere med det første.

– VI kan ikke la Kina fortsette og voldta landet vårt. Det er det de gjør, skrek Trump på et valgarrangement i høst.

Trump mener Kina er skyld i å stjele jobber fra amerikanere, at de står bak hacker-angrep og at det er de som er årsaken til klimautfordringene.

– Konseptet med global oppvarming ble laget av kineserne, for å gjøre amerikansk handel lite konkurransedyktig, sa Trump.