DEN NYE SJEFEN: Donald Trump takket av Barack Obama fredag ettermiddag norsk tid. 
DEN NYE SJEFEN: Donald Trump takket av Barack Obama fredag ettermiddag norsk tid.  Foto: AFP Photo

Fjernet innhold om klimaendringer og homofiles rettigheter

Kun én time etter at Donald Trump ble tatt i ed, forsvant blant annet innholdet om klimaendringer og lhbt-rettigheter fra hjemmesidene til Det hvite hus.

Tidligere på fredagen kunne man lese om menneskeskapte klimautfordringene på nettsidene til Det hvite hus. Kun kort tid etter at Trump ble innsatt som president, var denne informasjonen fjernet fra nettstedet – i likhet med mye annen informasjon som tidligere var å finne på Det hvite hus' nettsider under Obama-administrasjonen.

Det melder det politiske nettstedet The Hill, som skriver at det er et tegn på at den nye regjeringen vil bruke mindre tid og oppmerksomhet på klimasaken.

Tidligere var nettsiden spekket med informasjon om klimaendringer og lovnader om at Obama-administrasjonen ville jobbe for å redusere utslippene.

Etter at Trump-administrasjonen tok over, fant leserne denne siden. Der står det blant annet at han vil gå vekk fra den unødvendige Climate Action-planen. Ordet klimaendringer er ikke nevnt en eneste gang.

Miljøorganisasjoner har tidligere uttrykt stor bekymring for valget av Trump som president. De mener at han vil bli en katastrofe for landets klimapolitikk.

Trump har flere ganger sagt at han vil trekke USA fra Paris-avtalen og går inn for at USA skal ta ut mye mer olje, gass og kull.

– Det er nok den verste enkelthendelsen som kunne skjedd med tanke på hvor stor skade det kan gjøre på det internasjonale klimaarbeidet, sa Steffen Kallbekken, forskningsleder i Cicero, til TV 2 i november.

Det var for tre dager siden varslet at Obamas innhold på Det hvite hus' nettsider ville bli flyttet etter 20. januar.

Flere endringer

I tillegg reagerer mange på at innhold om LHBTs personer (lesbiske, homofile, bifile og transpersoner) rettigheter er borte. Nettsiden whitehouse.gov/lgbt fungerer ikke lenger, melder CBS News.

Advokater som jobber for homofiles rettigheter har uttrykket bekymring etter at siden ble fjernet, skriver Washington Post.

Samme avis melder også om flere endringene på nettsidene til Det hvite hus. Det har kommet opp nye sider der våpeneieres rett til å forsvare seg selv.

Alt innhold som tidligere var tilgjengelig under Obama, ligger nå på obamawhitehouse.archives.gov.

«To regler»

Fredag holdt Trump sin første presidenttale. Han understreket at han nå ønsker å følge to enkle spilleregler. Han lovet også å ta et oppgjør med eliten i Washington.

– Dagens seremoni har en helt spesiell betydning. Det er ikke bare et nytt parti som tar over makten, men dette er dagen vi tar makten fra Washington-eliten og gir den tilbake til folket. Dette er deres dag, dette er deres øyeblikk, sa Trump.