katastrofe-skredet i italia:

Ti personer er funnet i live etter snøskredet i Italia – fem av dem er barn

Pescara, Italia (TV 2): Redningsmannskaper har funnet ti personer i live etter snøskredet som raserte et spa-hotell i Italia onsdag, ifølge italienske medier. Fem av dem er barn.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

SISTE: Ti personer er funnet i live i snøkaoset på spa-hotellet, ifølge italienske medier. Blant dem er en kvinne og hennes datter.

La Repubblica skriver at åtte ble hentet ut fra det sammenraste hotellet, og fløyet til sykehus i de to byene Pescara og L`Aquilla. De overlevende er to barn, tre menn og tre kvinner, ifølge Rai.

En video som redningsmannskapene har publisert, viser en gutt og en kvinne som blir hjulpet opp fra et lite hull i snømassene, til stor jubel fra redningsmannskapene.

TV 2s reporter Cathrine Graff er i byen Pescara ikke langt fra det skredrammede hotellet.
TV 2s reporter Cathrine Graff er i byen Pescara ikke langt fra det skredrammede hotellet. Foto: Foto: TV 2

Dette er sønnen og konen til Giampiero Parete (38) som varslet nødetatene om katastrofen i fjellene.

Under snøen skimtes fragmenter av bygningsmasse.

Ifølge La Repubblica er alle de overlevende funnet på kjøkkenet, hvor de har tent bål for å holde varmen de siste to døgnene. De er etter forholdene i god fysisk form.

Snømassene som lå pakket rundt konstruksjonen, førte til at redningsmannskapene ikke hørte noe lyd fra menneskene som var fanget i ruinene av spahotellet. Det var hunder som til slutt fant de overlevende.

Redningsmannskapene fikk den første kontakten med de overlevende ved 11-tiden fredag.

Vanskeligere søkeforhold

Om lag 60 redningsmannskaper jobber nå i de hardpakkede snømassene.

Utover fredagen har temperaturen steget til over null grader. Dermed er snømassene blitt tyngre og det gjør redningsarbeidet enda vanskeligere.

Helikoptrene flyr i skytteltrafikk mellom det sammenraste hotellet og byene Pescara og Penne. Ut fraktes overlevende, inn hentes brannmenn og leger.

Drapsetterforskning av nødetatene

Samtidig som dramaet fortsetter i fjellene, har myndighetene satt i gang drapsetterforskning.

Skredet som knuste Hotell Rigopiano i sentrale deler av Italia, gikk trolig allerede mellom klokken 16.30 og 17.40 onsdag ettermiddag. Først klokken 04.30 natt til torsdag kom de første hjelpemannskapene fram på ski.

Men katastrofen ble allerede meldt inn kort tid etter at skredet raserte hotellet.

LETER: Brannmenn arbeider graver i den hardpakka snøen ved Hotel Rigopiano i Farindola, sentralt i Italia. Hotellet er helt knust. Foto: Vigili del Fuoco/ Reuters 
LETER: Brannmenn arbeider graver i den hardpakka snøen ved Hotel Rigopiano i Farindola, sentralt i Italia. Hotellet er helt knust. Foto: Vigili del Fuoco/ Reuters 

Politiet og de lokale myndighetene i byen Pescara trodde ikke på de første meldingene de fikk, forteller mannen som forsøkte å varsle.

Quintino Marcella er arbeidsgiveren til en av de overlevende. Da Giampaolo Parete (38) ringte ham og tryglet om å mobilisere redningstjenesten, tok han straks kontakt med politiet i Pescara.

– I Pescara sa de det ikke var sant, og at alt var i orden på hotellet, sier en sjokkert Marcella til AP.

Flere barn blant de savnede

Quintino Marcella ga seg imidlertid ikke, og insisterte og ringte andre nødnumre inntil han til sist ble tatt på alvor. Først klokken 20, altså mer enn to timer etter at den første nødmeldingen kom inn, startet redningsaksjonen.

Giampaolo Parete er en av to overlevende som ble hentet ut av katastrofeområdet torsdag. Hans kone og to barn på 6 og 8 år er savnet.

Nøyaktig hvor mange mennesker som ligger begravet i snømassene er uklart, men det kan være så mange som 35 personer.

Hotellet hadde 24 gjester da snøskredet traff bygningsmassen. I tillegg var det åtte eller ti ansatte på luksushotellet.

Isolert på hotellet siden søndag

Det er mange spørsmål rundt det som skjedde i dagene før skredet, som italienske etterforskere nå vil ha svar på.

LUKSUS: Bildet viser det utvendige bassenget ved Hotel Rigopiano. Området hotellet er bygget i ligger svært avsides og terrenget rundt beskrives som uegnet til å gå på ski.
LUKSUS: Bildet viser det utvendige bassenget ved Hotel Rigopiano. Området hotellet er bygget i ligger svært avsides og terrenget rundt beskrives som uegnet til å gå på ski. Foto: Alessio Ferreo/ AP

Hotellet ligger i et avsidesliggende område ikke langt fra fjellet Gran Sasso i regionen Abruzzo.

En innbygger som kjenner stedet godt, sier til La Repubblica at området ikke er et egnet turområde, men at man bare drar til luksushotellet for avslapning og velvære.

Den siste uken har det falt store mengder snø i området.

I flere dager før skredet ble farenivået for snøskred satt til nivå 4, der 5 er det høyeste.

Den ni kilometer lange veien opp til Hotell Rigopiano var sperret av store mengder snø. Siden søndag har gjestene vært isolerte.

Det var varslet at en brøytebil skulle komme på dagen onsdag, men den dukket aldri opp.

Hotellet fikk deretter beskjed om at veien skulle brøytes onsdag kveld. I mellomtiden kom skredet.

Har håp om å finne overlevende

Snøskredet ble utløst av flere jordskjelv som rammet området i løpet av onsdag. Fire av skjelvene hadde en styrke på over 5 på Richters skala.

Til tross for at det nå er gått snart to døgn siden skredet, sier de italienske redningsmannskapene at de fremdeles har håp om å finne overlevende. I natt har de gravd seg videre gjennom snømassene.

KNUST: Mesteparten av Hotel Rigopiano er knust. Kun deler av spa-avdelingen i kjelleretasjen er intakt. Foto: Vigili del Fuoco/ Reuters. 
KNUST: Mesteparten av Hotel Rigopiano er knust. Kun deler av spa-avdelingen i kjelleretasjen er intakt. Foto: Vigili del Fuoco/ Reuters. 

Men det er et uoversiktlig katastrofeområde de skal søke gjennom. Selve hotellet er knust og bygningsmassen er flyttet ca 10 meter.

Madrasser er funnet hengende oppe i trær, og kofferter, klær og møbler ligger strødd utover et stort område.

– Den øvre delen av hoteller er ikke der lenger. Det er fult av snø inne i de ulike rommene, sier legen Gianluca Fachetti som kom sammen med redningsteamet til katastrofeområdet torsdag.

– Men det er flere etasjer, og vi tror de fleste var i første etasje og ikke i andre eller tredje. Det er veldig vanskelig men vi håper at det kan være noen som fremdeles er i live, sier Fachetti til BBC.

Også Italias viseinnenriksminister Fillippo Bubbico sier de ennå ikke har gitt opp å finne overlevende.

– Brannmenn og redningsarbeidere jobber utrettelig og hæren gjør alt for å bedre tilgangen til stedet, sier han ifølge NTB.