EN FIN TID: Etter store problemer i den første vertsfamilien, havnet Tim hjemme hos familien Guffey. Der hadde han noen fine måneder sammen med Heather, Rodney og vertsbroren Sawyer. Foto: Privat.  
EN FIN TID: Etter store problemer i den første vertsfamilien, havnet Tim hjemme hos familien Guffey. Der hadde han noen fine måneder sammen med Heather, Rodney og vertsbroren Sawyer. Foto: Privat.  

Tims vertsfamilie raser mot STS Education

– STS bryr seg ikke om ungdommene. Det gjør heldigvis vi, sier Heather Guffey, som overtok den norske studenten Tim Tangen da hans første vertsmor viste seg å være psykisk syk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 har fortalt historien om 16 år gamle Tim som ble plassert i en vertsfamilie i USA hvor mor var psykisk syk.

Etter flere situasjoner som Tim oppfattet som truende ble han hentet av reisearrangørens STS Educations lokale representant.

Etter en ukes tid fant hun en ny vertsfamilie, som Tim kunne bo hos den resterende delen av oppholdet.

– Uansvarlig

Heather (48), Rodney (54) og sønnen Sawyer (10) fra Signal Mountain i Tennessee ble Tims nye familie. De er i likhet med Tim og hans familie sterkt kritiske til hvordan STS godkjenner de som skal bli vertsfamilier.

Heather forteller til TV 2 at første gang de var i kontakt med STS fikk de beskjed om å fylle ut et søknadsskjema og bekrefte at de godkjente at det ville bli utført en bakgrunnssjekk av dem. De måtte også oppgi tre referanser og gi fullmakt til et husbesøk. De måtte sende over bilder av følgende rom: Soverommet Tim skulle disponere, badet, kjøkkenet, stua og hvor han skulle sitte og gjøre lekser.

– Når søknaden var sendt inn og bakgrunnssjekken var utført, ringte den lokale representanten og sa at hun måtte komme og møte oss, og sa at hun måtte snakke med referansene våre, forteller Heather.

Har du vært på utveksling og har en historie å fortelle? Ta kontakt med TV 2s journalist her!

STS-representanten foreslo et tidspunkt, men det passet ikke for ektemannen Rodney. Hun sa at hun egentlig må møte begge vertsforeldrene før godkjenning.

– Men siden det hastet å få plassert studenten, sa hun at hun heller fikk møte Rodney under kontrollbesøk senere, sier Heather.

– Tenker bare på penger

Hun forteller at da representanten fra STS kom, satte hun seg bare ned rett innenfor døren. Ifølge Heather gikk hun ikke rundt i huset, og sjekket ikke hvorvidt bildene familien hadde sendt inn stemte med virkeligheten.

– Men det var det som skjedde deretter som er virkelig helt utrolig, sier Heather oppgitt:

– Hun ringte referansene mine – mens jeg satt rett ved siden av, og hun hadde på høytaler!

Tim hadde mye moro med vertsfamilien og fikk ta del i høytider og feiringer Foto: Privat. . 
Tim hadde mye moro med vertsfamilien og fikk ta del i høytider og feiringer Foto: Privat. . 

Heather forteller at representanten heller ikke kom på kontrollbesøket hun hadde lovet å gjennomføre to uker etter at Tim kom på plass. Etter flere klager fikk de en ny koordinator å forholde seg til etter noen noen måneder.

Hun forteller at de som vertsfamilie ikke fikk betalt for å ha Tim boende i huset sitt. Og det synes hun er helt greit. Men samtidig føler hun at det eneste STS tenker på er nettopp penger.

– Utvekslingsstudenten betaler en stor sum for å reise til USA, og så får de ingenting igjen. De blir glemt med en gang de er plassert i en familie. Og så hører man om så mange studenter som må bytte familie mens de er på utveksling. Det føltes som om Tim bare var en gjenstand for dem, og ikke et menneske.

Hun reagerer også sterkt på alt rotet som oppsto da Tim skulle reise hjem etter at skoleåret var over.

Heather sier at det kan hende at de kommer til å verve seg som vertsfamilie igjen. Men da vil det være gjennom et annet selskap enn STS. Årsaken er ikke at de ønsker betalt, men at de ønsker å være en del av et mer seriøst system.

– Vi ser på Tim som vår sønn nå, og han kaller oss Mom og Dad. Han er en del av vår familie. Det er viktig at utvekslingsbyrået gjør hva de kan for at barna skal være trygge, og da er det ikke nok med et fem minutters hjembesøk og bilder på epost. De tar nok penger av familiene til å ta seg råd til å sørge for at barna er trygge og glade, sier hun.

Daglig leder i STS Education Geir Arne Jacobsen sier til TV 2 at han er trygg på at rutinene rundt utvelgelsen av vertsfamilier er gode nok.

Han forteller at det gjennomføres en bakgrunnssjekk av alle voksne som bor i vertsfamilien opp mot politiets registrer, tilsvarende vandelsattest i Norge. Videre gjennomføres det dybdeintervju av alle familier. Dette skjer i hjemmet, og intervjuet gjennomføres av en representant av STS. Her blir det tatt bilder for å dokumentere familien og deres hjem. Avslutningsvis blir tre referanser kontaktet for å verifisere egnetheten til familien.

Jacobsen understreker at alle deler av denne prosessen er dokumentert og datostemplet i datasystemet som er skreddersydd for deres utvekslingsprogram og som også blir brukt av en stor del av bransjen.