Det er litt over en uke siden rettsaken mot hasjsmugleren Gjermund Cappelen og politilegenden Eirik Jensen startet i Oslo tingrett.

I tre år har hele Norge lurt på hvem av de to som snakker sant. Endelig har offentligheten fått muligheten til å høre deres versjon. Først ute er Eirik Jensen. Han grilles heftig av aktoratet og for hver dag som går blir spørsmålene spissere. Hva er det som skurrer i saken så langt?

«Svart telefon»

Eirik Jensen har brukt en såkalt «svart telefon» i det meste av kommunikasjonen med Gjermund Cappelen. Nummeret fantes ikke i telefonopplysningen. Det fant etterforskerne i politiets eget straffesaksregister. Der sto det oppført på en mann som hadde utvandret til Karachi i Pakistan. Var det han som sendte Gjermund Cappelen meldinger? Spanere fulgte SMS-utvekslingen nøye. Gjennombruddet kom da Gjermund Cappelen avtalte et møte i Oslo. Først da oppdaget politiet at det var politimannen Eirik Jensen som brukte det mystiske nummeret til å sende meldinger.

I Oslo tingrett sier Eirik Jensen at han har kastet denne telefonen og SIM-kortet etter at Gjermund Cappelen ble tatt. Han mener det er ren rutine når en kilde blir «brent». Men det Eirik Jensen ikke har svar på er når, hvor og hvordan han kastet telefonen. Aktoratet skjønner ikke at en erfaren politimann kan «glemme» det. En ting er å ikke huske det i retten tre år etter pågripelsen. Men Eirik Jensen husket det ifølge påtalemyndigheten heller ikke noen uker etter at han ble tatt i februar 2014.

Lån til narkohai?

Politiet fant mer enn 30.000 kroner i en hemmelig vegg i låven til Eirik Jensen. Etterforskerne lurte på hvor pengene kom fra. Først sa Eirik Jensen i avhør, ifølge aktoratet, at han aldri hadde gitt eller mottatt penger av Gjermund Cappelen. Senere og nå i Oslo tingrett forklarer den tidligere politioverbetjenten at han ga Gjermund Cappelen et lån på 30.000 kroner fordi mannen ikke hadde penger til å reparere bilen sin. Påtalemyndigheten skjønner ikke denne forklaringen. Hvorfor skulle en av Norges største hasjsmuglere, som ble pågrepet med mer en fem millioner i kontanter i bolig og bil, låne 30.000 kroner av en politimann?

«Blomsterspråket»

Rundt 1500 tekstmeldinger har påtalemyndigheten klart å sikre mellom de to tiltalte . Fra 2007 og til de ble pågrepet. Bare fra september 2013 til desember 2013 er det nesten sendt 300 SMSer. De fleste er kodede meldinger som Eirik Jensen kaller for «blomsterspråket». Det er meldinger som «stille og sol», «kontoret er tynt bemannet» og «knallvær».

Gjermund Cappelen mener de to har kommunisert på denne måten for å skjule at det er snakk om narkotika. Eirik Jensen sier det er slik politifolk kommuniserer med kilder. Aktoratet skjønner ikke hvorfor så lite av en svært omfattende kommunikasjon mellom de to er ført inn i politiets etterretningsregister, Indicia. Hvorfor ble ikke informasjon som Eirik Jensen mottok fra sin informant og kilde delt i større grad med politikolleger i resten av landet?

Kontanter

Ifølge påtalemyndighetens kontantstrøm-analyser har Eirik Jensen satt inn rundt en million kroner inn på konto over en ti års periode. Det er det de klarer å dokumentere. Hvor disse kontantene kom fra er en sentral del av utspørringen. Aktoratet mener pengene er betaling for å hjelpe Gjermund Cappelen med å smugle narkotika inn til Norge. Eirik Jensen benekter dette. Hans forklaring er at han har spart siden har var 14 år gammel. Han har fisket, solgt og røkt ål. Tatt dykkeroppdrag, kjøpt og solgt gamle biler og reparert motorsykler. Derfor har han hele tiden hatt rundt 300.000 til 400.000 kroner i kontanter gjemt rundt omkring i huset. Aktoratet mener deres undersøkelser dokumenterer at Eirik Jensen har brukt mer penger enn han har tjent.

Klokker og kunst

Eirik Jensen jobbet i mange år ved seksjon for organisert kriminalitet ved Oslo politidistrikt. Det er de som går etter de tyngste miljøene i Norge innen narkotika, gjeng, MC og torpedoer. Eirik Jensen var mannen med et enormt nettverk og Gjermund Cappelen var ifølge ham selv den viktigste kilden. Det er det han forklarer i retten. Men han sier samtidig at han ikke visste at Gjermund Cappelen var kriminell. På spørsmål fra dommeren sa Eirik Jensen at han trodde den mangeårige kilden hans drev med import av klokker og salg av kunst. Aktoratet mener det ikke henger på greip at en av Norges skarpeste politimenn ikke vet at informanten hans er en av Norges største hasjsmuglere. Og har vært det i 20 år. De lurer på hvordan ”forretningsmannen” Gjermund Cappelen kunne gi så mye verdifull informasjon om den kriminelle underverden hvis han bare var en lovlydig familiemann fra Bærum?

Massiv etterforskning

Selv om det til tider ristes på hodet i Oslo tingrett er det langt fra skurring til fellende bevis. Meste av den to år lange etterforskningen i denne saken har vært stemplet som strengt fortrolig. Først i retten nå blir vi opplyst om det omfattende politiarbeidet som ligger til grunn før tiltalen ble tatt ut – etter Riksadvokatens ordre. Mer enn 250 vitner er avhørt. Mange av dem er politifolk og tollere som vil vitne i Oslo tingrett de neste ukene og månedene. Det er gjort undersøkelser av sedler og fakturaer for å finne fingeravtrykk og DNA. Det er tatt skriftprøver av dokumenter for å dobbeltsjekke signaturer. Banker har gjennomgått kontoene til hele familien til Eirik Jensen for å lete etter kontantinnskudd. Valutaregisteret er sjekket. Epost kontoer er saumfart og mobiltelefoner og SIM kort er tømt. Bare hos Eirik Jensen ble det funnet 18 mobiler og SIM kort. Hos Gjermund Cappelen fant politiet 38 telefoner som kunne knyttes til ham. Det er avlytting i saken og trafikkdata tilbake i tid er sikret. Spaningsrapporter og video-opptak av møtene mellom de to vil bli lagt frem. Refusjonsregningene og overtidstimene til Eirik Jensen er innhentet, samt bruk av adgangskortet hans til politihuset. Etterforskere har også analysert et stort antall bilder av Eirik Jensen for å lete etter dyre klokker. Alle registrerte biler den tidligere politimannen har kjøpt og solgt har blitt forsøkt kartlagt. Listen over hva etterforskerne har gjort for å finne spor etter bevis er lang. Det er til og med gravd etter penger i Norge og Sverige.

Uskyldig til det motsatte er bevist

Pengene i denne saken er fortsatt et mysterium. Hvis Eirik Jensen er en korrupt politimann som har mottatt 500 kroner per kilo hasj, og det er importert tonnevis med narkotika over mange år, hvor er da alle millionene hans? Det er påtalemyndigheten som har bevisbyrden i en straffesak. Det må være bevist utover enhver rimelig tvil at Eirik Jensen er skyldig for å kunne dømme ham. Retten må gjøre en samlet vurdering av alle bevis og så konkludere. Foreløpig er man langt unna et klart svar i Oslo tingrett.

Neste uke er det Gjermund Cappelen som skal forklare seg. Da skal troverdigheten til en av Norges største hasjsmuglere prøves.