Gråtkvalt Mahad takker for ENORM støtte:

– Smertefullt å bli kalt for en løgner

Mahad Adib Mahamud har ikke gitt opp håpet om å få bli i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 har de siste dagene fortalt om Mahad Adib Mahamud, som er blitt fratatt sitt norske statsborgerskap etter 17 år i Norge.

Norske myndigheter mener Mahad er fra Djibouti, mens han selv sier han er fra Somalia. Djiboutiske myndigheter benekter at Mahad kommer derfra, og vil godta at han sendes dit.

Nå er bioingeniøren fra Brumunddal statsløs.

Etter at Mahad fortalte sin historie har han fått enorm støtte.

– Det betyr veldig mye! Jeg forsøker å holde motet oppe, men det er tungt, smertefullt og vanskelig å bli fremstilt som en løgner. At folk støtter meg gir trøst og energi, og jeg er veldig takknemlig, sier Mahad til God Morgen Norge.

Saken går nå til retten, hvor den skal behandles i slutte av februar. Der skal Mahad forklare seg mot UNE.

UDI og UNE har onsdag ikke ønsket å kommentere saken overfor TV 2.

Uenigheter

Noen av argumentene som Mahad må forklare seg om i rettssaken er blant annet hans valutatransaksjoner til en person i Djibouti, at han kjenner langt flere folk der enn i Somalia og Etiopia, hans gode franskkunnskaper som ga ham en sekser på ungdomsskolen i Norge, og at en språkanalyse av hans somaliske dialekt ikke stemmer overens med en person født i Mogadishu.

I tillegg har UDI et vitnemål hvor Mahads egen far opplyser at han er fra Djibouti og at han egentlig heter noe annet. Dette vitnemål stammer fra da familien søkte familiegjenforening med Mahad.

– For å svare på det med dialekten. Jeg flyttet fra Somalia da jeg var fem år, og når et barn flytter som 5-åring er det naturlig at barnet snakker dialekten der man havner. Jeg har jo bodd i Etiopia i ni år, sier han.

– Og jeg snakker ikke akademisk fransk. Jeg snakker akkurat som jeg snakker norsk, arabisk og engelsk. Og det har vel ingenting å si om man snakker et språk? Man kan lære seg et språk, det identifiserer deg ikke og hvilket land du hører til, sier han.

Han mener også at han, som alle andre, burde kunne sende penger hvor han vil.

– Alle nordmenn sender penger. Enten til organisasjoner eller som investering. Jeg har investert, og dokumentasjon på dette ligger på bordet, forklarer han.

På spørsmål om farens vitnemål sier Mahad at det er flere sider av saken, og at det er uklarheter rundt hva faren faktisk har forklart i rapporten.

– Jeg ser at det er mange motsigelser i teksten hvor de påstår at pappa sier det. Jeg kunne ønske UNE kom hit så vi kunne diskutere, sier han.

Fortsatt håp

Mahad sier det er svært vanskelig å bli fremstilt som en løgner.

– Jeg blir beskyldt for å være en løgner. Det er veldig tungt å bli fremstilt på denne måten. Men jeg har fortsatt et håp om at det skal løse seg. Jeg lover at jeg skal komme seirende ut av dette, sier han.

Han sier beskjeden om at han ikke lenger kan bo i Norge kom som et sjokk.

– Det er tungt å hente et brev i posten som stempler meg som en utlending, og plutselig har jeg mistet alt. Jeg føler hele livet mitt er kastet i søpla, sier Mahad.