Under en pressekonferanse tirsdag hevdet Russlands utenriksminister Sergej Lavrov at amerikanske diplomater bedriver spionasje i Russland.
Under en pressekonferanse tirsdag hevdet Russlands utenriksminister Sergej Lavrov at amerikanske diplomater bedriver spionasje i Russland. Foto: Sergei Karpukhin

Lavrov: – Amerikanske diplomater spionerer på oss

Diplomatene skal ha arbeidet under falske identiteter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Amerikanske diplomater anklages for spionasje i Russland av landets utenriksminister Sergej Lavrov. Blant annet skal diplomatene ha arbeidet under falske identiteter.

Dessuten har USAs etterretningstjeneste forsøkt å rekruttere høytstående russiske diplomater, mener utenriksministeren.

På en pressekonferanse tirsdag sier Lavrov at han håper representanter fra Trump-administrasjonen vil være til stede ved de syriske fredsforhandlingene i Kasakhstan, ifølge Reuters.

I slutten av desember utviste USA 35 russiske diplomater etter avsløringene om russisk hacking under valgkampen.

Flere av de utviste russerne skal ha jobbet i USA som spioner under dekke av å være diplomater. Ifølge amerikansk UD hadde tjenestemennene «opptrådt på en måte som er uforenlig med deres diplomatiske eller konsulære status». Fire av diplomatene skal ifølge amerikanske myndigheter ha vært offiserer i den militære etterretningsorganisasjonen GRU.

Under pressekonferansen kommenterte Lavrov de amerikanske hackeranklagene med å si at han tror på «uskyld inntil det motsatte er bevist».

Vil diskutere atomvåpen med Trump

Russland er rede til å diskutere atomvåpen og andre militære spørsmål med den påtroppende regjeringen i USA, ifølge utenriksminister Sergej Lavrov.

Han mener slike samtaler også bør omfatte USAs rakettforsvar i Europa, våpen i verdensrommet og såkalte hypersoniske våpen.

USAs neste president Donald Trump antydet nylig at han kan heve sanksjoner mot Russland hvis landene blir enige om en avtale om å redusere antall atomvåpen. Tidligere har han tvert imot varslet opprustning av USAs atomarsenal.

På en pressekonferanse i Moskva tirsdag sa Lavrov at han tolket utspillet som et tilbud om å vurdere sanksjonene for legge grunnlag for samtaler om kjernefysiske våpen. Samtidig kom Lavrov med skarp kritikk av den ubekreftede etterretningsrapporten om Trumps forhold til Russland som nylig ble omtalt av amerikanske medier.

Forfatteren av rapporten er en «svindler» som har stukket av fra den britiske etterretningsorganisasjonen MI6, hevdet utenriksministeren. Han beskrev anklagene i rapporten som falske og absurde.

Lavrov bekreftet også at Trumps regjering er invitert til Syria-samtalene som skal holdes i Kasakhstan. Russland og Tyrkia har tatt initiativ til samtalene her. (NTB/TV 2)