USAs påtroppende president Donald Trump i helsen i Trump tower i New York. / AFP PHOTO / DOMINICK REUTER
USAs påtroppende president Donald Trump i helsen i Trump tower i New York. / AFP PHOTO / DOMINICK REUTER Foto: Dominick Reuter

Dette kan Trump gjøre bedre enn Obama utenriks

TV 2s eksperter har gitt sin vurdering av Obama – men hva kan vi forvente av Trump?

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2s eksperter har vurdert Barack Obamas utenriksjobb. Av ti utenriksområder, mener ekspertene våre at Obama har bestått oppgaven på fem felt, mens ikke bestått på de ytterligere fem.

Se fasiten lenger nede i artikkelen.

Syria og militære aksjoner

Et felt både ekspertene og Obama selv mener han har feilet er Syria-krisen. Hundretusener har blitt drept og mange millioner har flyktet i den verste humanitære krisen i vår tid. Det internasjonale samfunnet har ikke grepet inn, og sivilbefolkningen i Syria har vært overlatt til seg selv i sin egen håpløshet.

Krigen mot terror har vært viktig for USA siden 2001. Den nådde på mange måter klimaks da Obama klarte å spore opp mannen bak 9/11, Osama bin Laden, og eliminerte ham. Men i kjølvannet av aksjonene har det oppstått vakum hvor nye terrororganisasjoner har fått grobunn.

Amerikanske interesser

Ekspertene er noe delt i synet på hva vi kan forvente av USAs neste president. På den ene siden har Trump uttalt at han ikke vil gripe inn i konflikter som ikke kan vinnes militært. Samtidig har han lovet et økt engasjement rundt kampen mot IS.

– Trump har ansatt en mengde generaler til å styre sikkerhets- og forsvarspolitikken, og flere har satt radikale islamister høyest på sin agenda. Vi kan fort vente oss et økt amerikansk engasjement rundt kampen mot IS og andre radikale grupper i regionen, sier Steinhovden som er rådgiver i Tankesmien Agenda.

Obamas åtte år som president - bestått eller stryk?

– Han har lovet å holde USA ute av konflikter som ikke kan vinnes militært, og som ikke er direkte i det amerikanske folkets interesse, men han har samtidig hevdet at IS oppsto på grunn av Obamas håndtering av uttrekningen fra Irak, sier Vårin Alme fra amerikanskpolitikk.no.

Uønsket i fredssamtaler

Neste uke leder Russland og Tyrkia samtaler om å skape fred i Syria. Iran har gjort det klart at de ikke ønsker at USA deltar på møtet.

– Vi motsetter oss amerikansk deltakelse og har følgelig ikke invitert dem, sier utenriksminister Mohammad Javad Zarif om samtalene som finner sted i Kasakhstan neste uke.

Det samme ønsket deles ikke av Russland og Tyrkia, som mener Donald Trumps ferske administrasjon bør være representert under samtalene. Trumps medarbeidere har bekreftet at de er blitt invitert til møtet.

Hvis amerikanerne ikke kommer, vil det være første gang USA ikke spiller en rolle under fredssamtaler om Syria, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Russland og «dealmakeren Trump»

Den utenrikssituasjonen som har fått mest oppmerksomhet den siste tiden, er forholdet til Russland. Det har gått fra kjølig til på frysepunktet under Obamas presidenttid. Mange mener Obama undervurderte stormaktens maktspill.

Da kommer spørsmålet. Kan Donald Trump gjøre noe Obama ikke fikk til når det kommer til relasjonen til Russland.

– Trump har skrytt av å være en «dealmaker» - så får vi se om han kan leve opp til det navnet, sier Thor Steinhovden.

Trump har gjentatte ganger uttalt at han har respekt for Vladimir Putin, men at dette han er villig til å revurdere dette med umiddelbar virkning.

Bråket rundt hackingen av Demokratene under valgkampen, og ryktene om at russerne sitter på kompromiterende informasjon om Trump, har gjort den kommende presidenten mindre skråsikkert i sine formuleringer om Putin som en sterk leder han har respekt for.

– Russland er x-faktor

– Hva slags politikk Trump vil føre overfor Russland er en av de store x-faktorene i forkant av hans presidentskap. Han har snakket mye om at han vil komme overens med Putin og Russland, han har kalt Putin en sterkere leder enn Obama, og han har utnevnt en utenriksministerkandidat med tette forretningsforbindelser til Russland, og som en gang ble overrakt en russisk vennskapspris, sier Alme.

– Trump har ikke minst oppfordret russiske hackere til å finne Clintons slettede e-poster, og han har sådd tvil om egne etterretningstjenesters konklusjon om at Russland blandet seg inn i valgprosessen. Dermed gjenstår det å se om Trump kommer til å lette sanksjoner og begynne et aktivt samarbeid med Putin på områder som før har vært utenkelige, eller om han vil måtte ta en sterkere linje mot Putin, sier hun.

– Trusler må følges opp

Når det gjelder situasjonen i Midtøsten, er den så godt som uendret i de åtte årene Barack Obama satt i verdens førersete. Her mener alle våre ekspterter at Obama har bidratt for lite til en løsning.

– Obama har til tider fremstått som en leder som reagerer på internasjonale hendelser heller enn å forme dem, for eksempel i Midtøsten. Cuba-normaliseringen og Iran-avtalen er åpenbare unntak, sier statsviter fra Universitetet i Bergen, Hilmar Mjelde.

– Hvis Trump kan fjerne enhver tvil om at den amerikanske presidentens løfter/trusler vil resolutt følges opp, vil det styrke USAs posisjon i verden. Når det er sagt innbyr embetet og dets forpliktelser til tilbakehold – ansvarsfølelsen som kommer med jobben er grunnen til at presidentene ser 20 år eldre ut etter åtte år i Det hvite hus, sier Mjelde.

«Amerika først»

Trump har kalt Nato for avleggs, og mener USA bærer for mye av byrden alene. Han har uttalt at han vil kreve mer av allierte, utføre oppdrag besluttsomt og med minimal risk for amerikanerne.

Hans generelle holdning er at han vil se på USAs relasjoner med omverdenen og vurdere om amerikanske interesser ivaretas ut fra prinsippet «Amerika først».

Obama ble president på løfte om å legge den den omstridte fengsele i Guantanamo Bay. De fleste fanger er flyttet bort, men det sitter fremdeles noen fengslet her. Den påtroppende presidenten er motstander av å stenge det omstridte fengselet på Guantanamo Bay, og har flere ganger under valgkampen snakket ufarliggjørende om torturmetoder som waterboarding.

– Trump ønsker å beholde fengslet åpent, og har sagt at det fort kan komme flere fanger til Guantanamo bay, mener Steinhovden.