høyre-ordfører:

– Vi snakker ofte om tidsklemma. Da blir jeg helt satt ut når man bruker tid på en sak som denne

Mange reagerer kraftig på saken om Mahad Adib Mahamud.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Historien om den 30 år gamle bioingeniøren Mahad Adib Mahamud vekker sterke reaksjoner.

Som 14-åring kom han alene til Norge. Mahad har dokumenter som viser at han er fra Somalia, men UDI mener at han kommer fra nabolandet Djibouti.

Det benekter djiboutiske myndigheter, som ikke vil godta at han sendes dit. Dermed må han leve som statsløs i Norge – uten noen rettigheter. Han mister personnummeret sitt og kan ikke gå til legen når han blir syk.

Over 20.000 personer har skrevet under på et opprop som tar til orde for at Mahad skal få beholde sitt norske statsborgerskap. Mange reagerer på at myndighetene bruker mye tid og penger på å sende ut en person som er en ressurs.

– Håper ikke det er mine skattepenger

På lista er også flere norske kjendiser, blant dem Sophie Elise, artisten Lars Vaular, skuespiller Odd-Magnus Williamson og programleder Leo Ajkic har signert oppropet.

– Jeg lurer på hvem sine skattepenger som brukes på arbeidet som har ført til at han nå er tatt. Jeg håper ikke at mine skattepenger brukes til dette, sier Ajkic.

Advokat Mette Yvonne Larsen har også engasjert seg i saken.

– Det forvaltningsrettslige viser at man ikke har utøvd skjønn i denne saken. Man har nærmest spanet på denne mannen og så truffet avgjørelsen. Dette vedtaket må kunne kjennes ugyldig på flere grunnlag, sier hun.

Erna får høre det

Men også i egne rekker får Erna Solberg høre det.

– Vi snakker ofte om tidsklemma. Da blir jeg satt ut når man bruker tid og energi på å gå så langt tilbake i en sak som denne. For meg er det helt ubegripelig, sier Sture Pedersen, Høyre-ordfører i Bø kommune i Vesterålen.

– Man bør ikke bruke ressursene på denne typen saker. Det er mange innvandrere som driver med kriminalitet mens de venter på å bli uttransportert. La oss prioritere de først, foreslår Karstein Totland (H) som er ordfører i Masfjorden kommune.

Også Høyre-ordfører i Askim, Thor Hals, mener at Mahad-saken fremstår som undøvendig.

– Jeg kjenner ikke alle detaljene, men så langt fremstår det som litt unødvendig, sier han.

Bevilger mer penger

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug har ikke ønsket å la seg intervjue om saken, men har skrevet et blogginnlegg der hun understreker at hun ikke har hatt noe å gjøre med denne enkeltsaken.

Hun sier samtidig at hun ikke vil ha et regelverk som gjør forskjell på ressurssterke og ressurssvake personer.

Søndag ettermiddag tok sjefen hennes, statsminister Erna Solberg, bladet fra munnen i et intervju med TV 2.

– Jeg skjønner at det er et voldsomt engasjement rundt saken. Min, og alle andres statsråders utfordring, er at vi ikke kan kommentere enkeltbeslutninger i forvaltningen. Det vil bli oppfattet som en form for kommentar og instruksjon, og det er forbudt, sier Solberg til TV 2.

TV 2 har tidligere fortalt at har UDI får beholde de rundt 200 stillingene de fikk under asylkrisen, med klare føringer fra Sylvi Listhaug om at de skal gå gjennom gamle saker for å avdekke personer som løy om sin identitet da de søkte asyl.