Folkeopprør for å la Mahad beholde statsborgerskapet

Over 23.000 har skrevet under på en underskriftskampanje som tar til orde for at Mahad Adib Mahamud (30) skal få beholde statsborgerskapet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Støtteerklæringene hagler inn til Mahad etter at TV 2 Nyhetene fredag kveld fortalte at UDI mener han løy seg til norsk statsborgerskap for 17 år siden.

Som 14-åring kom han alene til Norge. Mahad har dokumenter som viser at han er fra Somalia, men UDI påstår at han kommer fra nabolandet Djibouti. Det benekter djiboutiske myndigheter, som ikke vil godta at han sendes dit. Dermed må han leve som statsløs i Norge - uten noen rettigheter.

Han kan ikke gå til legen når han blir syk og han mister personnummeret sitt.

Folkeopprør

30 år gamle Mahad er utdannet bioingeniør og jobber på Ullevål sykehus, han har stiftet familie og bygd et hus til familien i Nittedal i Akershus. Huset har han solgt for å renvaske seg i retten.

Saken har fått mye oppmerksomhet, både politisk og blant landets fremste jurister, men også i folket vekker saken sterke reaksjoner. Nå har Refugees Welcome Norway (RWN) startet en underskriftskampanje.

I løpet av noen få timer har over 23.000 personer skrevet under på et opprop som tar til orde for å la Mahad beholde statsborgerskapet.

– Vi er veldig glade for at folk støtter opp under vår kamp for rettssikkerhet. Både rettssikkerhet for Mahad, men også andre i hans situasjon. Dette engasjementet viser noe om hva folk i Norge mener, og vi forventer at det blir tatt på alvor, sier Guri Jørstad Wingård, styremedlem i RWN.

Sophie Elise: – Jeg står for alt

Også bloggeren Sophie Elise har engasjert seg sterkt i saken. Lørdag formiddag tok hun et kraftig oppgjør med Sylvi Listhaug på bloggen sin. Hun ønsket ikke å la seg intervjue om saken, men i et nytt blogginnlegg lørdag kveld skrev hun følgende:

«Jeg står 100 prosent for hvert eneste ord». I tillegg oppfordrer hun leserne sine til å skrive under på oppropet til RWN.

Mahad har sagt til TV 2 at han blir rørt over støtten han mottar fra nær og fjern. Det var en venninne som gjorde han oppmerksom på at Sophie Elise Isachsen hadde gått ut og støttet ham offentlig.

– Jeg vil veldig gjerne takke henne. Om jeg hadde møtt henne, skulle hun fått en god og varm klem, sier Mahad.

Mener vedtaket er ugyldig

Jusprofessor Mads Andenæs mener at vedtaket UDI har fattet i Mahads sak er ugyldig. Europakonvensjonens artikkel syv åpner for å frata personer sitt statsborgerskap hvis en person har gitt falske opplysninger, slik UDI mener at Mahad har gjort.

Det er bare ett problem: Man skal bare helt unntaksvis frata en person statsborgerskapet dersom det medfører at vedkommende blir statsløs.

Andenæs forklarer at det vil være nærmest umulig å opprettholde inndragelsen av statsborgerskapet til Mahad, både på grunn av internasjonale konvensjoner og norsk lov og rettspraksis.

Sikker på at Mahad vinner

Han er derfor sikker på at Mahad vil vinne en eventuell rettssak mot norske myndigheter.

– For det første ligger bevisbyrden på myndighetene. Det er svært vanskelig å føre beviser for en 17 år gammel sak, og etter hva jeg forstår, er de langt unna å kunne føre tilstrekkelige beviser i denne.

– For det andre må man ta forholdsmessige hensyn. Han har familie og jobb i Norge, noe som må veie tungt og som gjør vedtaket grovt urimelig, sier Andenæs, som sier at han aldri har sett noe lignende i Norge før.

Andenæs mener at hvis man først skal gå så langt, må man ha et annet formål enn å score politiske poeng i en kommende valgkamp.

Sylvi: – Forstår at folk reagerer

Justisdepartementet er helt uenige med Andenæs påstand om at saken bryter med internasjonale konvensjoner. I en SMS til TV 2 skriver de følgende:

– Rent generelt, uten å gå inn i den aktuelle enkeltsaken, er det slik at det ikke er brudd på konvensjonen når noen mister et statsborgerskap de har fått på uriktig grunnlag. Det gjelder også hvis vedkommende blir statsløs. De mister altså et statsborgerskap de aldri skulle hatt.

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug har så langt ikke ønsket å stille til intervju i saken. På sin Facebook-side skriver hun at «TV 2 fremstiller dette som en hjerterå sak», og at hun forstår hvorfor folk reagerer.

– Det er ikke slik at folk blir fratatt statsborgerskapet uten bevis, sier Listhaug, som avslutter innlegget med å understreke at de som jukser seg til opphold og statsborgerskap må avdekkes og sendes ut fordi det er rettferdig.