KRONPRINSESSEN: Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit besøkte Norske Redningshunder i Ås i Akershus onsdag, i forbindelse med organisasjonens 60-årsjubileum.
KRONPRINSESSEN: Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit besøkte Norske Redningshunder i Ås i Akershus onsdag, i forbindelse med organisasjonens 60-årsjubileum. Foto: Larsen, Håkon Mosvold

presse-topp reagerer på Mette-Marit-Brev:

– Slik det står nå kritiserer Mette-Marit hele presse-Norge

Nils E. Øy, generalsekretær i Norsk presseforbund, reagerer på at Kronprinsesse Mette-Marit kritiserer pressen uten å komme med konkrete eksempler.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag la Kronprinsesse Mette-Marit ut et åpent brev i forbindelse med 20-årsdagen til sønnen, Marius Borg Høiby, på fredag.

Der hyller hun sønnen, samtidig som hun annonserer at han ikke ønsker et liv i offentligheten. Hun retter også kritikk mot pressen.

– En mor og kronprinsesse er i sin fulle rett til å uttale seg som hun gjør, og må gjerne også kritisere mediene, sier Nils E. Øy, generalsekretær i Norsk presseforbund.

– Kraftige påstander

Likevel reagerer han på at hun ikke kommer med noen konkretisering av kritikken, og mener den dermed blir misvisende.

– Det jeg reagerer på er ganske kraftige påstander om at Marius Borg Høiby er blitt plaget av deler av pressen, og at dette ikke blir konkretisert. De sier ikke hva han har vært utsatt for eller hvem som har gjort det. Da blir det umulig å imøtegå eller reagere, slik det står nå blir det en kritikk mot en rekke uskyldige medier, sier generalsekretær i Norsk Presseforbund, Nils E. Øy, til TV 2.

Han henviser til at Kongehuset har klaget inn medier til Pressens Faglige Utvalg (FPU), og at dette er noe de er i sin fulle rett til.

Dette er derimot ikke blitt gjort siden 2013.

– Går gjerne i dialog

Også assisterende generalsekretær i Norsk redaktørforening, Reidun Kjelling Nybø, mener kritikken er for lite konkret.

– Kritikken er lite konkret og vanskelig å forholde seg til. Men vi går gjerne i dialog med kronprinsessen og kongehuset, sier hun.

Hun understreker at han fortsatt ikke kan forvente å bli en helt vanlig privatperson.

– Selv om han nå får en mindre sentral rolle uten offisielle oppgaver, så er han å anse som en del av Norges mest offentlige familie, sier Nybø.

– Ønsker ikke å være kjendis

Marianne Hagen, kommunikasjonssjef ved Slottet, sier Marius selv er svært klar på at han ikke ønsker å være en kjendis.

Han har jo selv oppsøkt offentligheten flere ganger, blant annet var han statist i Skam. Kan han kreve å være en privatperson da?

– Han er ungdom, han bruker sosiale medier, og gjengen i Skam er vennene hans. Han er sønn av sin mor, men er helt tydelig på at han ikke ønsker en slik profilert rolle. Han skal ikke gjøre egne oppdrag for Kongehuset og vi vil fjerne biografien hans på Kongehuset.no, sier Hagen til TV 2.

Om kritikken fra Øy og Kjelling Nybø understreker Hagen at Kronprinsessen i sitt brev også takker store deler av pressen for å ha behandlet sønnen svært ordentlig. Hun understreker at kritikken er rettet mot en liten del av pressen.

– Vi har sett en betydelig økning i omfanget av dekningen av ham, sier hun.

Blant annet var det fire sider i Se og Hør denne uken.

Hagen understreker likevel at han ikke vil forsvinne helt, og at han vil delta på familiearrangementer.

– Han er en del av Kongefamilien og vil alltid være det. Det vil være naturlig med medieoppmerksomhet i forbindelse med slike sammenhenger, men å følge etter ham i privatlivet er noe annet, sier Hagen.

– Har oppsøkt det

Førsteamanuensis i presseetikk ved Høgskolen Kristiania, Carl-Erik Grimstad, forstår Kronprinsessens behov for å beskytte sønnen.

– Men vi kommer ikke bort fra at Marius Borg Høiby er en del av kongefamilien, landets mest offentlige familie. Det er naturlig at det han gjør følges med interesse. Det beste hun kan gjøre er vel å ha en alvorlig prat med ham om hvordan man skal håndtere offentligheten, sier Grimstad.

Det siste året har Borg Høiby også oppsøkt offentligheten.

– I noen sammenhenger har han jo søkt offentligheten. Vi har klar rettspraksis og flere uttalelser fra PFU som tilsier at dette teller i vedkommendes disfavør når det kommer til kravet om et skjermet privatliv, sier Grimstad, som blant annet har skrevet en bok om privatlivets fred.