Alvorlige anklager mot stortingspresidenten

– Jeg har aldri vært borti tilsvarende alvorlige forhold, sier kontrollkommitemedlem.

Kontrollkomiteen på Stortinget anklager stortingsrepresentant Olemic Thommessen (H) og resten av presidentskapet for å ha gitt seg selv lovmyndighet de ikke har, og forsøke å endre på mandatet for evalueringen av EOS-utvalget.

I et brev flere medier har fått tilgang til, anklages presidentskapet for å ha gitt seg selv myndighet til å sette til side taushetsplikten som gjelder for EOS-utvalget, som fører kontroll med de hemmelige tjenestene.

– Det er en enstemmig komité som har sendt brevet til presidentskapet, i forbindelse med behandlingen av evalueringen av EOS-utvalget. Jeg regner nå med at presidentskapet svarer på spørsmålene vi har stilt, sier Martin Kolberg (Ap), lederen av kontroll- og konstitusjonskomiteen.

– Ikke grunnlag for kritikk

Det var Dagens Næringsliv som omtalte saken først.

Thommessen viser til at det var presidentskapets ansvar å nedsette utvalget og gi mandatet, og også legge de formelle rammene for utvalgets arbeid. Dette ble gjort etter grundige vurderinger.

– Presidentskapet mener det ikke er grunnlag for den kritikken komiteen kommer med nå og vil gjøre rede for dette i sitt svar til komiteen, sier han.

– Tildekkingsoperasjon

Redaktør i Aftenposten, Harald Stanghelle, sier han aldri har lest så sterke ord som er brukt i dette brevet.

– Det er et brev som i delvis faktisk form og spørsmålsform oser av mistillit til om stortingspresidenten og presidentskapet har håndtert disse svært sensitive opplysningene på en korrekt måte, og om de i det hele tatt har lovgrunnlag for å gripe inn i arbeidet på denne måten.

– Dette brevet mer enn antyder at stortingspresidenten har fått utover både fullmakter og lovhjemmel ved å ta fra EOS-utvalget en taushetsplikt de har også overfor utvalget de skulle evakuere det. Videre beskriver brevet det som kan se ut som en tildekkingsoperasjon i fra presidentskapets sin side. Noe lignende har jeg aldri hørt om fra den kanten, sier Stanghelle.