Onsdag holdt Trump sin første pressekonferanse siden juli i fjor. Forholdet til Russland og cyberangrepene i forkant at det amerikanske presidentvalget var et av temaene.

Innrømmet at Russland sto bak

Trump har hardnakket benektet at Russland kan ha vært involvert i hackingen av blant annet Det demokratiske partiet, under valgkampen.

Under pressekonferansen innrømmet Trump onsdag for første gang at Russland mest sannsynlig kan ha stått bak.

– Når det kommer til hackingen så tror jeg det er Russland, men vi blir hacket av mange, sier Trump. Han sier også at Demokratene har vært for dårlige til å beskytte seg mot hackingen.

Trump har tidligere avvist anklagene om at Russland påvirket det amerikanske presidentvalget ved å hacke Det demokratiske partiet og har beskyldt etterretningstjenestene for å ha en politisk agenda.

Konflikt mellom påtroppende president og etteretningen

Donald Trump er i dyp konflikt med amerikansk etterretningsvesen, sier USA-ekspert Svein Melby.

Han mener onsdagens pressekonferanse synliggjorde en systemkrise som er meget alvorlig og dypt bekymringsfull.

– Trump mer enn antydet at amerikansk etterretning står bak lekkasjen om at russerne sitter på kompromitterende informasjon om ham. Han antydet også at han kunne komme til å skifte ut ledelsen. Et slikt grep vil kunne utfordre legitimiteten til organisasjoner som skal ivareta landets sikkerhet, uten å skjele til politiske motiver, sier han.

– Hvem skal Trump lytte til om han ikke skal lytte til etterretningsorganisasjonene? Konflikten synes å være mer intens enn noen gang, sier Melby.

Den svenske USA-eksperten Erik Åsard er inne på det samme i et intervju med nyhetsbyrået TT.

– Det er grunn til å spørre seg hvordan samarbeidet mellom Trump og etterretningsvesenet blir i framtiden. Det er jo dem han må lene seg på når han skal fatte beslutninger om nasjonal sikkerhet og kriser rundt om i verden.

(NTB/TV 2)

(©NTB)