VAR LIVREDD: Follo-gutten Tim Emil Tangen tenker fortsatt på ubehagelighetene han opplevde i sin første vertsfamilie. Han anbefaler ikke noen å reise med STS Education. Foto: Kjersti Johannessen/TV 2   
VAR LIVREDD: Follo-gutten Tim Emil Tangen tenker fortsatt på ubehagelighetene han opplevde i sin første vertsfamilie. Han anbefaler ikke noen å reise med STS Education. Foto: Kjersti Johannessen/TV 2   

Tim (18) opplevde marerittet hos vertsfamilien i USA

Tims vertsmor var alvorlig psykisk syk, og da han sa han ikke ville bo der mer raknet alt. Da hadde han holdt ut flere uker i et hus fullt av kattepiss og rot.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tim Emil Tangen var 16 år da han dro som utvekslingsstudent til USA sommeren 2015 med STS Education. Han hadde ventet på informasjon om vertsfamilie hele våren, men fikk først én uke før avreise vite hvilken delstat han skulle til og hvem han skulle bo hos.

Etter noen dager på velkomstcamp i New York, kom han frem til den lille byen i Tennessee hvor han skulle bo det neste året.

– Jeg hadde skypet litt med vertsfamilien. I tillegg til mor og far, bodde morens datter der innimellom. I tillegg bodde en familievenn og hans sønn i huset.

Tim forteller til TV 2 at inntrykket han fikk på Skype var at det hele var kaotisk.

Inntrykket ble forsterket da han kom inn i sitt nye hjem. Paret hadde to katter og en gammel hund, og det stinket avføring i hele huset. Det var rot og gammel oppvask på kjøkkenet. Badet beskriver han som forferdelig, med hår og skitt overalt.

Tim skulle dele rom med en annen utvekslingsstudent, mens de tre andre voksne sov på gulvet i et annet rom.

– Hva tenkte du om at du skulle bo her ett år?

– Det var ekkelt, og jeg vurderte å reise hjem. Heldigvis ble jeg veldig god venn med den andre studenten, som var fra Nederland. Jeg begynte å spille amerikansk fotball, og fikk meg venner på laget. Det var en lettelse da skolen begynte, for da kom jeg meg ut av huset og kunne tenke på noe annet, sier han.

Ubehagelige situasjoner

Etter som ukene gikk, følte Tim seg stadig mer ukomfortabel. Han forteller at vertsmoren stadig ville kysse ham på kinnet og holde ham i hånden når de gikk på butikken.

– Jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre. Jeg tenkte at dette var helt sykt og ikke slikt det skulle være i det hele tatt. Heldigvis hadde jeg nederlenderen som jeg kunne snakke med. Vi var enig i at dette ikke var normalt.

Utvekslingsstudentene skal etter avtalen få mat hjemme hos vertsfamilien, men Tim måtte stadig be moren i Norge om mer penger. Dette reagerte hun på hjemme i Norge.

– Han spurte stadig om å få mer penger. Til slutt satte jeg foten ned. Men da sa han «men mamma, jeg må jo ha penger til mat», forteller Tims mamma, Hege Dematim Olsen, til TV 2.

Har du vært på utveksling og har en historie å fortelle? Ta kontakt med TV 2s journalist her!

En dag de satt i bilen opplevde Tim at vertsmoren eksploderte, da hun fikk en kommentar fra familievennen for kjøringen sin etter en nestenulykke.

Tim fikk reise en del under oppholdet i USA. Her er han på fisketur i Florida. Foto: Privat. 
Tim fikk reise en del under oppholdet i USA. Her er han på fisketur i Florida. Foto: Privat. 

– Det var det høyeste skriket noensinne. Jeg har aldri hørt maken. Hun klikket i vinkel og skrek «hold kjeft».

Alvorlig psykisk syk

Etter en stund ble Tim innkalt til et husmøte mens nederlenderen var ute. Der fikk han beskjed om at de måtte fortelle ham noe viktig. Det var veldig hemmelig og STS måtte ikke få vite om det.

– Vertsfaren fortalte at vertsmoren min var alvorlig psykisk syk. Hun kunne bli psykotisk, og føle at de hun ser i huset er inntrengere. Da kunne hun ønske å ty til vold fordi hun var redd, forteller han.

Tim forteller at han ble veldig redd når han hørte det. Han turte ikke å fortelle det til verken nederlenderen eller til sin mor i Norge. Etter hvert fant han ut at han ikke kunne ha det slik lenger.

– Jeg fortalte vertsmoren at jeg ikke følte at det fungerte at jeg bodde der. Da sprakk hun. skrek at det var helt latterlig av meg å ønske å flytte. Hun skrek og slo i døren, sier han.

Tim ringte den regionale representanten til STS og sa at de måtte komme med en gang.

Ble veldig redd

Mens Tim og nederlenderen pakket sakene sine, sto vertsmor og skrek og hylte, og familievennen prøvde å overtale dem til å bli. Om de dro, ville de knuse vertsmors hjerte, og hun ville bli deprimert, sa han.

– Jeg var skikkelig redd, og ante ikke hva hun kunne finne på. Jeg hadde jo hørt at hun var psykotisk. Pulsen dunket mens vi ventet på å bli hentet, sier Tim.

TV 2 har fått høre lydopptak fra denne situasjonen, som Tim tok opp med mobilen sin. Man hører tydelig vertsmor skrike beskyldninger mot unggutten, mens familievennen prøver å roe situasjonen.

Da STS-representantene kom for å hente guttene fikk de ifølge Tim sjokk. De hadde vært på sjekk hos familien tidligere, og da skal det visstnok ikke ha vært så møkkete og uhygienisk.

– Jeg vet ikke om jeg tror på det, men det var i alle fall det de sa. Hele denne opplevelsen var veldig skuffende. Jeg kan ikke tro at STS har intervjuet denne familien på forhånd, sier han.

Fikk ny vertsfamilie

Etter den dramatiske kvelden fikk Tims mor melding fra områdekoordinatoren, hvor hun skrev at Tim var trygg hos henne, og at han ikke under noen omstendigheter skulle bli sendt tilbake dit.

– Da ringte jeg STS i Norge og spurte hva de holder på med. De kan jo ikke sende ungdommer til alvorlig mentalt syke mennesker. Det er tydelig at de ikke har kontroll på det som skjer i USA. De bedyrer at det er streng kontroll på hvem som blir godkjent, men det er jo bare tull, mener moren.

Etter noen uker fikk Tim en ny vertsfamilie, som heldigvis ble et trygt og godt hjem. Men det nye hjemmet lå langt fra skolen, og Tim ble avhengig av skyss. Det gikk penger til bensin, og han gikk også glipp av det sosiale livet etter skoletid.

Ville hentet sønnen hjem

Når Tim skal oppsummere sitt år som utvekslingsstudent er det ordet kaos han bruker.

– Jeg ville kanskje dratt på utveksling igjen, men jeg ville aldri brukt STS. Jeg ville ikke anbefale noen å reise med dem, sier han.

TV 2 ber Tim om å vise oss bilder av huset og familien han måtte flykte fra. Det har han ikke lenger. Han har slettet alle, fordi han synes det var så tøft å se det igjen.

Tims mamma, Hege Dematim Olsen, sier hun er helt sjokkert over hvordan STS fraskrev seg alt ansvar. Foto: Kjersti Johannessen/TV 2. 
Tims mamma, Hege Dematim Olsen, sier hun er helt sjokkert over hvordan STS fraskrev seg alt ansvar. Foto: Kjersti Johannessen/TV 2. 

Moren Hege sier at dersom sønnen hadde fortalt hvor ille han hadde det i den første vertsfamilien, hadde hun dratt for å hente ham hjem med en gang.

– Hadde jeg visst om hva slags galehuset han bodde i, hadde jeg ikke vært i tvil om at jeg måtte få han ut derfra. Jeg ville aldri latt ham dra på et slik opplegg igjen. Da skulle jeg i så fall krevd å få reist over og sjekket at han har det bra. Men STS tillater ikke familiebesøk i løpet av utvekslingsåret, sier hun.

Også Tims hjemreise ble preget av mye kaos og rot, og familien mener at STS opptrådde ekstremt uansvarlig i forhold til sønnen.

Til tross for alt, er hun takknemlig for at Tim til slutt fikk en god vertsfamilie. Den amerikanske familien var på besøk hos dem i Vestby i høst, og de snakker ofte sammen.

TV 2 har også intervjuet vertsfamilien, som retter sterk kritikk mot STS. De forteller om det de mener er skremmende kontrollrutiner før barn innplasseres i vertsfamilier. Les intervjuet med dem her.

Advarer andre

Hege sier hun vurderte å saksøke STS etter sønnens marerittopplevelse, men at hun ikke har hatt overskuddet til det.

– Men det er egentlig ille, for det er rett og slett ikke trygt for ungdom å reise med STS, det er Tim og andres opplevelser bevis på, mener hun.

Tim er lei for at starten på utvekslingsåret ble preget av problemer, og sier han fortsatt tenker mye på det.

– Jeg tenker ofte på det som skjedde i den første vertsfamilien og hva som kunne ha skjedd. Det plager meg. Det er det første jeg tenker på når folk spør hvordan jeg hadde det på utveksling, sier han.

Daglig leder Geir Arne Jacobsen i STS Education sier til TV 2 at alle skal være sikre på at rutinene for godkjenning av vertsfamilie er gode.

– I USA, er STS Foundation godkjent av US Department of State, som har en rekke sikkerhetsforskrifter vi som organisasjon må implementere og dokumentere for å sikre at studenten får en egnet plass å bo. Disse prosedyrer og prosesser blir revidert hvert år av representanter fra den amerikanske regjeringen, sier Jacobsen.

– Nøye kontrollert

Tim flyttet til Signal Mountain i Tennessee etter startproblemene i den første familien. Her hadde han det bra, men bodde litt langt unna skolen og vennene sine. Foto. Privat. 
Tim flyttet til Signal Mountain i Tennessee etter startproblemene i den første familien. Her hadde han det bra, men bodde litt langt unna skolen og vennene sine. Foto. Privat. 

Han forteller at det gjennomføres en bakgrunnssjekk av alle voksne som bor i vertsfamilien opp mot politiets registrer, tilsvarende vandelsattest i Norge. Videre gjennomføres det dybdeintervju av alle familier. Dette skjer i hjemmet, og intervjuet gjennomføres av en representant av STS. Her blir det tatt bilder for å dokumentere familien og deres hjem. Avslutningsvis blir tre referanser kontaktet for å verifisere egnetheten til familien.

Jacobsen understreker at alle deler av denne prosessen er dokumentert og datostemplet i datasystemet som er skreddersydd for deres utvekslingsprogram og som også blir brukt av en stor del av bransjen.

— Men likevel kom Tim til et hjem preget av rot, kaos, stinkende av hund- og katteavføring. I tillegg viser det seg at mor i familien er alvorlig psykisk syk. Var hans sikkerhet godt nok ivaretatt?

– Uheldigvis kan det ha oppstått forandringer som vi ikke har kontroll over i perioden fra besøk til eleven flytter inn. Vi vil selvfølgelig beklage at Tim har hatt en ubehagelig opplevelse under den korte tiden han bodde hos denne familien, sier Jacobsen.