Obama: – Dere har gjort meg til en bedre mann

President Barack Obama sa at tirsdagens avskjedstale var hans mulighet til å takke etter alle de hyggelige hilsenene han har mottatt i de siste ukene av sin presidentperiode.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den avtroppende presidenten hadde så vidt begynt på talen i Chicago før publikum kom med taktfaste rop om «fire år til». Mantraet har blitt et slagord blant mange av presidentens tilhørere, som gjerne skulle sett at han ble sittende i Det hvite hus i en periode til.

Men grunnloven sier at etter to perioder, åtte år, er det ubønnhørlig slutt.

– Jeg kan ikke det, var svaret på «kravet» om fire år til.

Obama holdt sin takketale i hjembyen Chicago, dit han kom som ung mann og begynte med menighetsarbeid og våknet politisk. Til stormende jubel og tonene fra U2s «City of blinding lights» åpnet han med den klassiske frasen «my fellow Americans».

– Det er godt å være hjemme. Michelle og jeg har blitt rørt av alle lykkønskningene vi har fått de siste ukene, og i kveld er det min tur til å takke dere. Våre samtaler med det amerikanske folket over hele landet og i alle lag, er det som har holdt meg inspirert og har holdt meg gående, sa Obama til ytterligere jubel.

– Dere har gjort meg til en bedre president. Dere har gjort meg til en bedre mann, sa han.

I talen refererte Obama både til sitt eget valgkampslagord og den amerikanske grunnloven.

– Endring skjer bare når vanlige folk blir involvert og engasjert og krever endring. Etter åtte år tror jeg fortsatt på det. Det er det bankende hjertet bak ideen om Amerika. Troen på at vi alle er skapt like, med enkelte ukrenkelige rettigheter – retten til liv, frihet og til å søke lykken, sa den avtroppende presidenten og siterte dermed direkte fra den amerikanske uavhengighetserklæringen fra 1776.

(NTB)