Blinde Marit (75) mister sin «beste venn» når DAB tar over

Onsdag forlater FM-nettet Nordland. Det skaper store problemer for blinde Marit Dypfest (75) fra Bodø.

Marit Dypfest fra Bodø har fått seg en splitter ny DAB-radio.

Men overgangen fra FM-nettet går ikke helt smertefritt – hun er nemlig blind og sliter med å bruke den nye radioen.

DAB-radioene har et digitalt display, og for å søke etter nye kanaler må man ta i bruk dette. Displayet er ikke tilpasset blinde.

– Jeg synes det er dumt, for radioen er jo min beste venn, sier Dypfest til TV 2.

– Ikke prioritert

Norges Blindeforbund har forsøkt å få i stand dette til DAB-overgangen, men har opplevd at dette ikke er blitt prioritert.

– Det er utfordrende at det ikke er mulig å få ut informasjonen på displayet i form av tale. Dette finnes i andre land, men dessverre ikke i Norge, sier Sverre Fuglerud i Norges Blindeforbund til TV 2.

Medietilsynet lover at radioer tilpasset blinde vil komme raskt.

– Det kommer produkter i løpet av de nærmeste måneder som har disse funksjonene, der det som står på displayet blir lest opp, sier Line Langnes, seniorrådgiver i Medietilsynet til TV 2.

Klokken 11.11.11

Onsdag 11. januar klokken 11.11.11 – slutter de riksdekkende radiokanalene å sende på FM-båndet i Nordland.

Dette gjelder NRK-kanalene P1, P2 og P3 pluss P4 og Radio Norge.

Slukkingen av FM-nettet i Nordland skal markeres i kulturhuset i Bodø med radiosjefer fra inn- og utland. Begivenheten innebærer starten på årets store digitalisering av radioen i Norge.

Mange har vært kritiske til slukkingen av FM-nettet. Argumentene har gått på alt fra dekningsgrad til beredskap og teknologien som ligger i bånn.

Så sent som i desember ble det en større debatt om saken i Stortinget etter at Senterpartiet la fram et forslag om å utsette FM-slukkingen. Bakgrunnen var bekymring for om dekningen var god nok.

NAF ba i høst sine medlemmer om å rapportere inn DAB-dekningen på veien der de ferdes. Resultatet for Nordland viste at dekningen er god langs E6 og på de større stedene, men at dekningen blir dårligere jo lenger unna man er et sentralt sted.