Om én uke slukker FM-nettet i Nordland – Berith (75) er klar

– DAB er mye bedre enn FM, sier Berith Pauline Olderskog (75) i Mosjøen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Om en uke – 11. januar klokken 11.11.11 – slutter de riksdekkende radiokanalene å sende på FM-båndet i Nordland.

Dette gjelder NRK-kanalene P1, P2 og P3 pluss P4 og Radio Norge.

Slukkingen av FM-nettet i Nordland skal markeres i kulturhuset i Bodø med radiosjefer fra inn- og utland. Begivenheten innebærer starten på årets store digitalisering av radioen i Norge.

FM-senderne legges ned etappevis. Nordland er første region hvor FM slukkes, mens Troms og Finnmark er siste region ut. Her vil de riksdekkende radiokanalene leve videre på FM til 13. desember.

– Minst like bra som FM

Kommunikasjonssjef Mari Hagerup i Digitalradio Norge sier DAB-dekningen i Nordland holder et høyt nivå og at de er klare for den digitale overgangen.

– Det er noen små justeringer som gjøres denne siste uka, men i bunn og grunn er dekningen som den skal være og vel så det. Det er absolutt på nivå med FM og høyere enn det også, sier Mari Hagerup til TV 2.

Siden oktober har en delegasjon fra Digitalradio Norge reist rundt i Nordland for å informere om omleggingen. Hagerup sier mange de har snakket med, har spurt om oppgradering av bilradioen.

– Det er fint for oss å kunne svare på spørsmål om dekning, se på mottaksforhold og hjelpe til med praktiske ting som antennemontering, sier Hagerup.

Sitter fortsatt på gjerdet

FM-slukkingen i Nordland

Radiokanaler som slukker sine FM-sendinger 11.01.2017:
NRK P2
NRK P3
P4
Radio Norge
NRK P1 Nordland
NRK Alltid Nyheter
NRK mP3

Radiokanaler som får fortsette sine FM-sendinger i minst 5 år til:
Beiarradioen
Byradioen Bodø
Narvik Studentradio
Nesna Radio
Nærkanalen
Radio 3 Bodø
Radio Bø
Radio Bø (Lødingen)
Radio Fønix
Radio Helgeland
Radio Korgen
Radio Melbu
Radio Nord-Salten
Radio Rana
Radio Røst
Radio Salten
Radio Sør-Helgeland
Radio Værøy
Radio Øksnes

Kilde: Medietilsynet/radio.no

Den gamle FM-radioen i bilen må oppgraderes om man vil fortsette å høre på riksdekkende radio i Nordland om en uke. Kundebehandler Ørjan Johansen hos Auto & Dekkservice Bodø sier det ikke akkurat er noe kjemperush av folk som kommer for å kjøpe DAB-radio til bilen.

– Er folk klare for overgangen?

– Jeg tror en del venter til siste liten. Det er en del som er innom og spør om dette, men det er ikke mange som får det utført, sier Johansen.

På hjemmefronten ser nordlendingene ser ut til å være forberedt på den nye radiohverdagen. Ifølge Digitalradio Norge er det DAB-radio i 76 prosent av alle husstandene, og flere hører på DAB enn på FM.

Mener DAB er topp

En som lenge har vært klar for overgangen, er Berith Pauline Olderskog (75) i Mosjøen. Hun er radioentusiast og flittig innringer til mange radioprogrammer. Olderskog har flere DAB-radioer og er ikke i tvil om at det fungerer bedre enn FM.

– Jeg hører på radioen fra klokka 6 om morgenen. NRK Nordland er favoritten. Det er så god lyd i DAB-radioen, sier Olderskog entusiastisk.

Hun har ennå ikke skaffet seg DAB-radio til bilen, men det løser hun med en lommeradio med øreplugger.

– Jeg legger den i fanget når jeg kjører bil, og det er akkurat like bra som en bilradio. Når jeg kjører gjennom tunneler, blir det aldri borte sånn som det var med FM, sier den spreke 75-åringen.

  • TV 2 besøkte Olderskog i desember. Se reportasje øverst i saken.

Lekende lett

– Hva med teknikken, synes du det er vanskelig å få DAB-radioen til å virke?

– Nei, hvis jeg kommer hjem med en ny radio, er det bare å sette i kontakten og så virker det. Du trykker på en knapp og får P1, P2, P3, P4 og alle de andre kanalene. De gamle FM-radioene hadde et hjul på sida som du måtte skru på og tulle med. Dette er mye enklere, mener Olderskog, som tror folks skepsis til DAB vil forsvinne ganske kjapt.

– Folk vil ikke bytte ut og betale for noe nytt som de mener er like bra. Men FM er ikke like bra. De får et bedre tilbud når det nye kommer, sier 75-åringen.

Slik gikk det da TV 2 sjekket DAB i Nordland – en måned før FM-nettet forsvinner

Ville ha utsettelse

Mange har vært kritiske til slukkingen av FM-nettet. Argumentene har gått på alt fra dekningsgrad til beredskap og teknologien som ligger i bånn.

Så sent som i desember ble det en større debatt om saken i Stortinget etter at Senterpartiet la fram et forslag om å utsette FM-slukkingen. Bakgrunnen var bekymring for om dekningen var god nok.

NAF ba i høst sine medlemmer om å rapportere inn DAB-dekningen på veien der de ferdes. Resultatet for Nordland viste at dekningen er god langs E6 og på de større stedene, men at dekningen blir dårligere jo lenger unna man er et sentralt sted.

– Grunnen til at vi ba folk om å rapportere inn, var å hjelpe NRK og Digitalradio Norge. Det kan være flere faktorer som gjør at dekningen oppleves som dårlig. NRK kjører nye tester vil justere der det trengs basert på våre funn, så vi føler at de har tatt oss og bilistene på alvor, sier kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal i NAF.

– Nå får vi se hvordan overgangen går. Vi følger med og håper det går noen lunde smidig, sier Sødal.

Ups! TV 2-reporter prøver å installere DAB-radio