Taryn ville gjerne ha den perfekte kropp, og gjorde alt for å komme dit. Men så fant hun ut at det ikke var verdt det. Når hun la ut dette før/etter-bildet i 2013 kokte det over på internett. Hun ble blant annet beskyldt for å fremme fedme. Foto: Body Image Movement.  
Taryn ville gjerne ha den perfekte kropp, og gjorde alt for å komme dit. Men så fant hun ut at det ikke var verdt det. Når hun la ut dette før/etter-bildet i 2013 kokte det over på internett. Hun ble blant annet beskyldt for å fremme fedme. Foto: Body Image Movement.  

Taryn (38) droppet jaget etter drømmekroppen: Vil at 2017 blir året kvinner slutter å hate egen kropp

– Overalt i verden møter jeg kvinner som hater sin egen kropp. Kan vi ikke bare slutte å se på kvinnekroppen som et smykke og elske det vi har?

Det er begynnelsen av januar og mange kryper opp på badevekten i frykt for at julens utskeielser har satt spor.

Vanlige nyttårsforsett er sukkerstopp, hyppige besøk på treningssenteret og dagesvis med detox.

Australske Taryn Brumfitt (38) levde årevis på streng diett.

Det hele startet etter at hun fikk sitt første barn. Hun forteller at magen bare var en stor pløse.

– Jeg sa til PTen min: «lurer på hvordan det ville være å ha den perfekte kroppen». Hennes svar var: «Hvorfor trener du deg ikke opp til å stille i en kroppsbyggerkonkurranse?». Jeg tenkte først at hun var gal!

Var sur og sulten

Men Taryn startet treningen, og i løpet av 15 uker gikk hun ned like mange kilo. Hun mistet nesten all kroppsfett og bygget muskler. Men det kostet.

– Jeg dro rundt med tupperwarebokser med kokt kylling og grønnsaker. Ikke særlig gøy for en matelsker som meg. Jeg ble veldig fort irritert! Jeg sto opp klokken 05 de fleste dager for å trene, og hadde stort sett to økter hver dag.

Taryn oppnådde den perfekte kroppen og stilte i konkurranse. Men hun er klokkeklar på at det ikke var verdt det.

– Det tok for mye tid, jeg måtte ofre for mye og jeg ble altfor oppslukt av det. Jeg vil ikke at min datter skal føle det på samme måten. Jeg ville derfor finne ut av hvorfor så mange kvinner hater sine egne kropper. Og hva kan vi gjøre med det?

Etter å ha sluttet dietten og den harde treningen, la hun i 2013 ut et før/etter-bilde på Facebook. Da tok det helt av.

Bildet er sett av over 100 millioner i sosiale medier.

Hun ble hyllet av mange, men måtte også tåle å høre at hun var med å fremme fedme ved å vise seg frem naken. Det til tross for at hun fremdeles var en helt normal størrelse 12 (tilsvarer 38/40).

Taryn Brumfitt har slitt lenge med selvbildet. I dag er hun endelig fornøyd. Nå ønsker hun å bidra til at flere kvinner kan leve godt med sin egen kropp. Foto: Body Image Movement.  
Taryn Brumfitt har slitt lenge med selvbildet. I dag er hun endelig fornøyd. Nå ønsker hun å bidra til at flere kvinner kan leve godt med sin egen kropp. Foto: Body Image Movement.  

– Da skjønte jeg at dette bare var toppen av isfjellet, og at jeg trengte en større plattform. Uansett hvor jeg dro i verden, møtte jeg kvinner som hatet sin egen kropp. Det er som en epidemi. Jeg synes det er totalt hjerteskjærende. Kroppen er ikke et smykke. Kroppen er et kjøretøy som du skal bruke for å nå drømmene dine, sier Taryn til den britiske avisen The Guardian.

Vil hjelpe flere

Hun understreker at hun er fullstendig fornøyd med sin egen kropp slik den ser ut i dag – men at det har tatt tid.

Før og etter-bildet ble starten på Taryns kampanje Body Image Movement. Hun spurte 100 jenter, gutter kvinner og menn om å beskrive kroppene deres med et eneste ord.

Dette ble satt sammen til en liten video, og kontrastene er slående: For mens barn og unge tenåringer beskriver kroppene sine som «rask», «fleksbel» og «sterk», ser man et tydelig skifte fra senere i tenårene. Voksne kvinner beskriver skamfølelse og hat mot sine egne kropper. Men så - fra 70-årene ser man på nytt en endring. Pensjonistene bruker ord som «utrolig», «sterk» og «perfekt».

– Tenk deg at du kunne elske kroppen din midt i livet - slik som du gjør i starten og på slutten, sier Taryn i videoen. Se den nederst i saken!

Nå har trebarnsmoren tatt det et steg videre og lanserer dokumentarfilmen «Embrace». Her intervjuer både kjente og ukjente kvinner om deres forhold til kropp.

Målet er å ha utfordre kroppspresset og forsøke å få igjennom at skjønnhet kan være mye mer enn en slank kropp.

Også gutter sliter

I filmen intervjuer hun blant annet skuespiller og talk show-vert Ricky Lake som er kjent for sine mange slankekurer. Hun får spørsmål om hvordan hun tror livet ville vært om hun ikke hadde behøvd å bekymre seg for vekta.

Ricky Lake ler da hun fikk dette spørsmålet.

– Nei, det klarer jeg faktisk ikke å tenke meg!

En annen som medvirker i filmen er britiske Harnaam Kaur som har PCOS, polycystisk ovariesyndrom. Det gir henne økt antall mannlige kjønnshormoner, og sterk skjeggvekst. Hun har valgt å ikke barbere seg.

Harnaam Kaur viser at man kan leve godt, selv med et annerledes utseende. 
Harnaam Kaur viser at man kan leve godt, selv med et annerledes utseende.  Foto: Paul Michael Hughes

– Skjegget får meg til å føle meg som en levende, selvsikker kvinne som ikke er redd for å bryte med samfunnsnormene, sier Kaur.

Selv om kampanjen og dokumentarfilmen retter seg først og fremst mot kvinner, sier Taryn at hun er svært bevisst på at også mange menn sliter med selvbildet.

– Det er gjort mange studier som viser det økende forbruket av doping blant tenåringsgutter, og de føler press til å leve opp til en stereotyp hvor menn skal være sterke og muskuløse.

Det viktigste er ifølge 38-åringen at man klarer å se på kroppen sin som noe man kan elske i stedet for å hate.

– Vi må løsrive oss fra det giftige bildet vi har hatt i hodene våre så altfor lenge. Vi har alle et valg: Enten kan du bruke livet ditt t il å kjempe en kamp med kroppen din - gå på diet, skamme deg, bruke trening som straff. Eller så kan du omfavne kroppen din, bevege deg fordi du har lyst, og leve et liv i frihet. Jeg vet hva jeg ville gjort.