fyrverkeri-fadese i Oslo:

Dette synet kostet 800.000 kroner

Oslo kommune sendte opp fyrverkeri for 800.000 kroner, men tett tåke gjorde sikten svært dårlig.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fra Aker brygge og IKEA Furuset i Oslo ble det sendt opp raketter i REGI av kommunen. Showet i hovedstaden kostet 800.000 kroner og det varte i 11 minutter.

Bak de 11 minuttene lå seks måneders planlegging.

– Hvis været holder, blir dette tidenes beste fyrverkeri, sa Espen Kolstad i Unique Pyrotechnic til TV 2 noen timer før det store smellet.

Men de fleste måtte gå skuffet hjem. Tett tåke gjorde sikten svært begrenset. Fra taket til TV 2-bygningen i Karl Johans gate, kun et steinkast fra havna, var det umulig å se rakettene.

– Uheldig med været

Det eneste som minnet om en nyttårsfeiring var kraftige smell og vettskremte fugler som fløy over hustakene.

– Vi gjennomførte fyrverkeriet som planlagt, og det er selvfølgelig uheldig at været var dårlig, men det får vi ikke gjort noe med, sier Jenny Wallheden Krohn, som er ansvarlig for fyrverkeriet i Oslo kommune.

– Vurderte dere å avlyse oppskytingen?

– Nei, vi ønsket å gjennomføre som planlagt.

– Hvorfor bruke 800.000 kroner på et fyrverkeri som ingen ser?

– Oppskytingen i Oslo er et tilbud fra kommunen til byens borgere. I tillegg er det et skadeforebyggende tiltak, sier Krohn.

– Det var god lyd

Ved havnebassenget i Oslo møter TV 2 vennegjengen Henrik Hoel (23), Snorre Vigrestad (23), Iver Holme (23) og William Hjorth-Johansen (21). De hadde stilt seg opp for å på det spektakulære showet.

– Jeg så ikke så mye, men det var god lyd, kommenterer Hoel.

Vennegjengen er enige om at rakettoppskytingen ikke var verdt 800.000 kroner.

– Det er helt bortkastet, men tanken er jo god, sier Holme.

Været har også skapt store problemer for politiet. En patrulje på Romerike var en stund «tåkefast» fordi de kun hadde en meter sikt.

Avlyste i Tromsø

Vakthavende meteorolog i Storm Geo, Frode Håvik Corneliussen, sier at det var 9 kilometer sikt på Blindern i Oslo ved midnatt, men at lokal tåke ødela sikten i sentrum av hovedstaden.

– Det kan se ut til at Oslo hadde uflaks med stedet for oppskyting i år. Dessuten var sikten bedre tidligere på kvelden, sier han.

Ifølge VG bruker Norges fem største byer to millioner kroner på å sende opp offentlig fyrverkeri.

I Tromsø valgte de å avlyse fyrverkeriet på Storsteinen på grunn av dårlig vær, skriver iTromsø.

– Det er veldig dårlig vær her oppe, så vi må dessverre avlyse i år, forteller leder for Fjellfyrverkeriet, Kjersti Steffenak til avisen.