VOKSER I OMFANG: Trøndelagspolitiet har nå mottatt 108 anmeldelser mot selskapet som TV 2 omtalte i oktober. Det overrasker ikke John Christian Elden, som forsvarer styreleder Jonas Myrvold. 
VOKSER I OMFANG: Trøndelagspolitiet har nå mottatt 108 anmeldelser mot selskapet som TV 2 omtalte i oktober. Det overrasker ikke John Christian Elden, som forsvarer styreleder Jonas Myrvold.  Foto: TV 2

Katalogsaken fortsetter å vokse i omfang – politiet har fått inn over 100 anmeldelser

Politiet forventer å bruke minst et halvt år på etterforskningen av det omstridte katalogselskapet som TV 2 avslørte i høst.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

To og en halv måned etter at politiet gikk til aksjon mot lokalene til katalogselskapet 1801 Nummeropplysninga, fortsetter anmeldelsene å strømme inn. Politiet i Trøndelag har nå fått inn 108 anmeldelser mot selskapet. Selskapets to ledere er siktet for grovt bedrageri og grovt underslag. I tillegg er syv av selskapets selgere siktet for grovt bedrageri.

– Det har kommet inn nye anmeldelser jevnt og trutt siden pågripelsen. Den siste anmeldelsen kom inn like før jul, sier politiadvokat i Trøndelag politidistrikt, Aage Sliper Midling til TV 2.

Vil ta flere måneder

I løpet av de siste månedene har TV 2 i en rekke saker satt søkelyset på katalogbransjen. I midten av oktober omtalte TV 2 hvordan en rekke kunder hevdet seg lurt av 1801 Nummeropplysninga. Like etter ble daglig leder og styreleder i selskapet varetektsfengslet i fire uker. Begge ble sluppet ut av varetekt like før fireukersperioden gikk ut. Dette begrunnet politiet med at det ikke lenger forelå bevisforspillelsesfare.

Politiet har de siste månedene drevet en ressurskrevende etterforskning, forteller Midling. Informasjonsgrunnlaget har vokst, etter hvert som flere anmeldelser har kommet inn.

– Det tar tid å gjennomgå det materialet vi sitter på. Vi har et mål om å ferdigstille etterforskningen vårt innen utgangen av første halvår 2017, sier politiadvokat Midling.

– Rart det ikke har kommet flere

TV 2 har vært i kontakt med forsvarerne til styreleder Jonas Myrvold og daglig leder Amir Spjøtvold Mian (nå fratrådt sin stilling, journ. anm).

OMSTRIDT: TV 2 fortalte i oktober om flere kunder som mener at 1801 Nummeropplysninga lurte dem inn i en avtale om oppføring på 1801.no
OMSTRIDT: TV 2 fortalte i oktober om flere kunder som mener at 1801 Nummeropplysninga lurte dem inn i en avtale om oppføring på 1801.no Foto: TV 2

Mians forsvarer, Torfinn Svanem, har ikke svart på gjentatte henvendelser fra TV 2.

Myrvolds forsvarer, John Christian Elden, er ikke overrasket over at det er kommet inn 108 anmeldelser mot klientens selskap.

– Det kreves ingen genierklæring for å skjønne at det ville komme inn anmeldelser når TV 2 og politiet hevdet at kundene var utsatt for bedragerier. Det er rart det ikke er kommet flere anmeldelser. Forholdet blir imidlertid ikke mer kriminelt av den grunn, skriver Elden i en tekstmelding til TV 2.

Han sier at daglig leder Myrvold ikke har dårlig samvittighet.

– Kundene har kjøpt og betalt for den tjeneste de har fått, og min klient har ingen dårlig samvittighet i den sammenheng. Hva politiet trenger tid på å etterforske nå er uklart for meg, skriver Elden.