Obama utviser 35 russiske diplomater

President Barack Obama utviser 35 russiske diplomater etter hackerangrepene i forkant av det amerikanske valget, ifølge Reuters.

SLÅR KNALLHADT TILBAKE: President Barack Obama lar ikke dataangrepene forbigå i stillhet. Nå erklæres 35 russiske diplomater som persona non grata i USA. (AP Photo/Carolyn Kaster, File)
SLÅR KNALLHADT TILBAKE: President Barack Obama lar ikke dataangrepene forbigå i stillhet. Nå erklæres 35 russiske diplomater som persona non grata i USA. (AP Photo/Carolyn Kaster, File)

To russiske anlegg på amerikansk jord blir også stengt, melder AP. De utviste har fått 72 timer på seg til å forlate landet.

«I dag har jeg beordret et antall handlinger som svar på den russiske regjeringens trakassering av amerikanske tjenestemenn og cyber-operasjoner rettet mot det amerikanske valget», heter det i en uttalelse fra Det hvite hus.

Det demokratiske partiet ble utsatt for omfattende datainnbrudd under valgkampen, og store mengder dokumenter ble lekket til Wikileaks og publisert der.

FBI, CIA og andre etterforskningsorganer har konkludert med at Kreml sto bak hackerangrepet. Etterforskerne mener dette ble gjort for å hjelpe republikanernes kandidat, Donald Trump, med å vinne valget.

Presidentkandidat Hillary Clinton måtte i valgkampen bruke mye energi på å svare på opplysninger som kom fram i de lekkede dokumentene, og det har blitt spekulert i om dette førte til så mye negativ oppmerksomhet at det påvirket valgresultatet.

«Alle amerikanere bør være opprørt over Russlands handlinger. I oktober publiserte min regjering vår vurdering om at Russland begikk handlinger for å forstyrre den amerikanske valgprosessen. Disse datatyveriene og avsløringene kan bare ha blitt beordret fra det høyeste nivå i den russiske regjeringen», heter det videre i uttalelsen.

35 russiske etterretningsoffiserer erklæres uønsket i USA. Ifølge en pressemelding fra det amerikanske utenriksdepartementet har tjenestemennene «opptrådt på en måte som er uforenlig med deres diplomatiske eller konsulære status».

Videre heter det at sanksjonene er en reaksjon på at amerikanske diplomater i utlandet er blitt trakassert de siste fire årene, og at dette har blitt verre de siste 12 månedene.

«Trakasseringen omfatter tilfeldige politikontroller, fysiske angrep, og kringkasting på statlig fjernsyn av personlige detaljer om vårt personell som setter deres sikkerhet i fare», skriver Utenriksdepartementet, og fortsetter:

«Dagens handlinger sender en klar beskjed om at slik oppførsel er uakseptabel og vil ha konsekvenser.»

I en analyserapport fra Department of Homeland Security og FBI beskrives det i detalj hvordan cyberangrepet skal ha skjedd. I dokumentet beskrives både verktøyene og infrastrukturen russerne brukte for å bryte seg inn i og utnytte datasystemer knyttet til det amerikanske valget og til en rekke offentlige og private enheter i USA. Både offentlige kontorer, infrastrukturforetak, tenketanker, universiteter, politiske organisasjoner og firmaer er blitt utsatt for cyberangrep.

Den amerikanske regjeringen bekrefter at to ulike aktører innen russisk etterretning har trengt seg inn i systemene til et amerikansk politisk parti. Den første gruppen sto bak et angrep mot partiets systemer sommeren 2015, mens den andre gruppen gjennomførte et angrep våren 2016.

Sommeren 2015 ble eposter med spionprogramvare sendt til mer enn 1000 mottakere, blant annet i det amerikanske regjeringsapparatet. I løpet av dette angrepet lyktes den ene gruppen å trenge seg inn i systemene til et politisk parti.

(TV 2/NTB)

TO ULIKE GRUPPER: FBI har laget denne illustrasjonen av hvordan hackerangrepene skjedde.
TO ULIKE GRUPPER: FBI har laget denne illustrasjonen av hvordan hackerangrepene skjedde.